İyi Tarım ve Tahmin Uyarı Sistemi
TarımYeşilyurt ilçesinde üreticilerin, teknolojiden faydalanmasını sağlamak ve ürünlerini olası zararlardan korumak içi kurulan ’Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ projesi tanıtım toplantısı ve İyi Tarım Uygulamaları Sertifika töreni Malatya Valisi Sayın Süleyman KAMÇI’nın katılımlarıyla Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.
Katılımın üst düzeyde gerçekleşmesine sevindiklerini dile getiren Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan SOLMAZ, Ziraat Odasının çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra üreticiler için büyük önem arz eden erken uyarı sisteminin birçok sorunu çözeceğini, bu tür yatırımların ilçenin her tarafında uygulanması için ellerinden gelen çalışmaları yürüteceklerini söyledi.
Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali SELVİ ise, “Gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından İyi Tarım Uygulamaları (İTU) oldukça önemlidir. İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin de sağlığı korunmuş olacaktır.
İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Çevre , insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlilik ve sürdürülebilirlik, güvenilir ürün arzı İyi Tarım Uygulamalarının asıl amacıdır.
İyi Tarım Uygulamaları ile üretici; İyi Tarım Uygulamaları konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak, üretimin her aşamasını kayıt altına alarak, sonunda iyi tarım ürünü sertifikası almaktadır. İyi Tarım Uygulamaları ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenli gıdalardır.
2013 yılında Başkanlığını Sayın Valimizin yaptığı, Kayısı Geliştirme Vakfı bünyesinde kurulan " Kayısı Uygunluk ve Belgelendirme Ltd. Şirketi" adlı sertifika kuruluşu, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odalarının katkılarıyla İlimizde 2013 yılında 200 üretici ile 15.000 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları yapılırken, 2014 yılında 1564 üretici ile 95.683 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları yapılmış ve 4,8 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2015 yılında ise 3679 üretici ile 207.315 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları yapılmış ve 2014 yılı destekleme birim fiyatı üzerinden 10,4 milyon TL destekleme ödemesi yapılacaktır.
İyi Tarım Uygulamaları kapsamında 2015 yılında 2.900 üreticiye İl Müdürlüğümüzce İyi Tarım Uygulamaları eğitimi verilmiştir.
Bugün aynı zamanda ilçemizde kurulan Tahmin Erken Uyarı Sistemi sayesinde, Zararlı popülasyon yoğunluğunun değişmesinde etkili olan iklim faktörlerini değerlendirip ilaçlamanın gerekli olup olmadığı, gerekiyorsa en uygun ilaçlama zamanına karar vererek üreticilerin önceden uyarılması, maliyet, enerji ve zaman kaybının önlenmesi, faaliyet alanında 5 günlük hava tahmini yaparak oluşabilecek Don olaylarına karşı çiftçilerimizi bu konuda uyarmak amaçlanmaktadır. Zaten İlimizde 2001 yılından bu yana elektronik Tahmin ve Erken Uyarı sistemi Elma ve bağ alanlarında uygulanmaktadır.
Arapgir, Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçelerimizde toplam 7 adet Tahmin ve Erken Uyarı sistemi mevcuttur. Bu istasyonlar Doğanşehir İlçemizde 21000 dekarlık Elma Üretim alanını ve Yeşilyurt İlçemizde 650 dekarlık elma Üretim alanını olmak üzere elmada toplam 21.650 dekarlık alanda elma hastalık ve zararlılarını kontrol etmek üzere erken uyarı hizmeti vermektedir. Yine Arapgir İlçemizde 2000 ve Yeşilyurt İlçelerimizde 7100 dekar alanda olmak üzere toplamda 9100 dekar alanda Bağ Hastalık ve zararlılarını kontrol etmek üzere bu sistemler erken uyarı hizmeti vermektedir.
Bu istasyonlardan alınan sıcaklık, solar radyasyon, toprak nemi, yağış, yaprak ıslaklığı, nispi nem, rüzgâr hızı gibi parametrelerden oluşan veriler ile ilaçlamalar açısından önemli olan yağış miktarı, sıcaklık değerleriyle zararlı biyolojik gelişimi için önem arz eden gün derece değerleri, çiğlenme noktası, don, bitkilerin soğuklama ihtiyacı gibi değerler belirlenmektedir. Tarımsal riskler takip edilerek SMS sistemi ile üreticilere ilaçlama zamanıyla ilgili uyarılar yapılmaktadır.
Faaliyete geçen 2 adet Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi ile İTU sertifika töreninin İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlar getirmesi dileklerimle, hepinizi tekrar saygıyla selamlıyorum” dedi.
Son olarak kürsüye gelen Malatya Valisi Süleyman KAMÇI, “Dünya nüfusunun artışıyla birlikte, gıda ihtiyacının giderek artması, tarımsal üretimlerde, hedefin kaliteden çok miktarsal artışa yönelmesine sebep olmuştur. Günümüzde bilinçli tüketicinin seçici ve kaliteyi arayan eğilimi, gıdaların güvenliğinin daha fazla sorgulanmasına neden olmuştur.
İyi Tarım Uygulamalarının Amacı
-Çevreye Duyarlı,
-İnsan ve Hayvan Sağlığına Zarar Vermeyen,
-Doğal Kaynakları Koruyan,
-İzlenebilirlik ve Gıda Güvenliğinin Sağlandığı,
-Sosyal Olarak Yaşanabilir Çevreyi,
-Ekonomik Açıdan Karlı ve Sürdürülebilirliği,
-Doğru zamanda doğru dozajda ruhsatlı ilaç kullanımını,
-Hijyen koşullarının uygun standartlara getirilmesini,
-Bilinçli üretimin gereği olan toprak analiz sonuçlarına göre gübre kullanımını, gerçekleştirmiş bir tarımsal üretimdir.
Tüketicilerin seçiciliğinin artmasıyla, kaliteyi istemesi ve tercih etmesi tarımsal üretimde tarladan sofraya kadar olan zincirde gıda maddelerinin izlenebildiği, her aşamasında gözlemlenmesi ve sonucunda tarafsız ve bağımsız KONTROL VE SERTİFİKASYON kuruluşlarınca belgelendirmesi gerektirmiştir.
İlimize bu konuda hizmet vermek için Kayısı Araştırma Geliştirme Ve Tanıtma Vakfı tarafından 05.12.2012 tarihinde sermayesinin tamamı Vakfa ait olan KAYISI UYGUNLUK BELGELENDİRME LTD.ŞTİ (KAK) kurulmuştur.
Vakıf şirketimiz 2013 yılı içerisinde Malatya’da toplamda 206 üreticiye (15.726 dekar) İyi Tarım Uygulamaları ( İTU ) denetimi yaparak belgelendirilmelerini sağlamış, bu belgelendirmeler sonucunda üreticilerimiz 393.150.00 (üç yüz doksan üç bin yüz elli türk lirası) hibe desteği almışlardır.
2014 Üretim Sezonumuzda Vakıf Şirketimiz, Akçadağ Ziraat Odası, Darende Ziraat Odası, Hekimhan Ziraat Odası, Yeşilyurt Ziraat Odası ve Doğanşehir Elma Üreticileri Birliği olmak üzere 5 gurup ve buna ek olarak 130 bireysel üreticinin, İyi Tarım Uygulaması denetimleri gerçekleştirilerek sertifika almaları uygun görülmüştür.
2014 yılı içerisinde guruplar ve bireysel üreticilerin toplamı 1540 üretici ile 98.102 dekarlık alanda İyi Tarım Uygulaması yapılmıştır. Bu üretim alanı ile üreticilerimizin 2014 üretim yılı için 2015 yılında hesaplarına İyi Tarım Uygulama hibe desteği 4.905.100.00 tl ( dört milyon dokuz yüz beş bin yüz tl ) yatmış bulunmaktadır.
2015 yılı üretim sezonunda ilimizde 214.000 dekarlık alanda iyi tarım uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu uygulama 2016 yılında üreticilerimiz İyi Tarım Uygulaması desteği olarak 10.700.000.00 tl (on milyon yedi yüz bin tl) alması ön görülmektedir. Yeşilyurt Ziraat Odası 2014 yılında Gurup Sertifikasyon yaparak İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilerine hizmet vermeye başlamıştır.
2014 yılında Yeşilyurt Ziraat Odası çatısı altında 189 üretici ile 11.853 dekarlık alanda iyi tarım uygulaması yapılmış ve üreticilerin 592.650.00 tl ( beş yüz doksan iki bin altı yüz elli tl ) İyi tarım uygulaması hibe desteği alması sağlanmıştır.
Yeşilyurt Ziraat Odası 2015 yılı üretim sezonunda 394 üretici ile 21.796 dekarlık alanda İyi Tarım Uygulaması projesini gerçekleştirerek üreticilerinin 1.089.800.00 tl ( bir milyon seksen dokuz bin sekiz yüz tl) hibe desteği almaları için hizmet vermiştir.
Yeşilyurt İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bağlarda elma ve kayısı bahçelerinde oluşan bazı hastalıkları oluşmadan önce uyaran Erken Uyarı Sistemi devreye alınmaktadır. Proje Gündüzbey ve Çayırköy mahallelerinde uygulanmaya başlamıştır.
Erken Uyarı Sistemi ile amaçlanmak istenen:
-Aşırı Zirai İlaç Kullanımını Önlemek,
-Zirai İlaç Kullanım Sayısını Azaltmak,
-Bağ ile beraber Elma ve Kayısı hastalık ve zararlıları ile daha etkin mücadele etmek,
-Don tahminini yapmak,
-Rekolte tahminini yapmak.
Umuyorum ki bu kıymetli çalışmalar ülke tarımına can suyu olacak, Malatyalı hemşerilerimiz çok daha iyi şartlar altında üretim yaparak ekonomimize hatırı sayılır katkılarda bulunacaklardır.
Bu duygu ve düşüncelerle çalışmalarınızın hayırlara vesile olmasını diliyor, Malatya’mıza ve ülkemize yeni ufuklar açmasını ümit ediyor, hepinize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Daha sonra Malatya Valisi Süleyman KAMÇI, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı SOLMAZ’a sertifika almaya hak kazanan çiftçiler adına sertifika verdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi ÖZDEMİR Vali KAMÇI’ya plaket takdim etti.
Ziraat Yüksek Mühendisi Özgül İYIGÜN ŞAHİN’in “Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Projesi” ile ilgili sunum yapmasının ardından, Gündüzbey Mahallesinde Resul ÖZDUMAN isimli vatandaşın arazisinde kurulan “Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu”nun açılışı yapılarak faaliyete geçirildi.
Yeşilyurt ilçesinde üreticilerin, teknolojiden faydalanmasını sağlamak ve ürünlerini olası zararlardan korumak içi kurulan ’Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ projesi tanıtım toplantısı ve İyi Tarım Uygulamaları Sertifika töreni Malatya Valisi Sayın Süleyman KAMÇI’nın katılımlarıyla Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.
Katılımın üst düzeyde gerçekleşmesine sevindiklerini dile getiren Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan SOLMAZ, Ziraat Odasının çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra üreticilerimiz için büyük önem arz eden erken uyarı sisteminin birçok sorunu çözeceğini, bu tür yatırımların ilçenin her tarafında uygulanması için ellerinden gelen çalışmaları yürüteceklerini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali SELVİ ise, “Gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından İyi Tarım Uygulamaları (İTU) oldukça önemlidir. İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin de sağlığı korunmuş olacaktır.
İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Çevre , insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlilik ve sürdürülebilirlik, güvenilir ürün arzı İyi Tarım Uygulamalarının asıl amacıdır.
İyi Tarım Uygulamaları ile üretici; İyi Tarım Uygulamaları konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak, üretimin her aşamasını kayıt altına alarak, sonunda iyi tarım ürünü sertifikası almaktadır. İyi Tarım Uygulamaları ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenli gıdalardır.
2013 yılında Başkanlığını Sayın Valimizin yaptığı, Kayısı Geliştirme Vakfı bünyesinde kurulan " Kayısı Uygunluk ve Belgelendirme Ltd. Şirketi" adlı sertifika kuruluşu, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odalarının katkılarıyla İlimizde 2013 yılında 200 üretici ile 15.000 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları yapılırken, 2014 yılında 1564 üretici ile 95.683 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları yapılmış ve 4,8 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2015 yılında ise 3679 üretici ile 207.315 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları yapılmış ve 2014 yılı destekleme birim fiyatı üzerinden 10,4 milyon TL destekleme ödemesi yapılacaktır.
İyi Tarım Uygulamaları kapsamında 2015 yılında 2.900 üreticiye İl Müdürlüğümüzce İyi Tarım Uygulamaları eğitimi verilmiştir.
Bugün aynı zamanda ilçemizde kurulan Tahmin Erken Uyarı Sistemi sayesinde, Zararlı popülasyon yoğunluğunun değişmesinde etkili olan iklim faktörlerini değerlendirip ilaçlamanın gerekli olup olmadığı, gerekiyorsa en uygun ilaçlama zamanına karar vererek üreticilerin önceden uyarılması, maliyet, enerji ve zaman kaybının önlenmesi, faaliyet alanında 5 günlük hava tahmini yaparak oluşabilecek Don olaylarına karşı çiftçilerimizi bu konuda uyarmak amaçlanmaktadır. Zaten İlimizde 2001 yılından bu yana elektronik Tahmin ve Erken Uyarı sistemi Elma ve bağ alanlarında uygulanmaktadır.
Arapgir, Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçelerimizde toplam 7 adet Tahmin ve Erken Uyarı sistemi mevcuttur. Bu istasyonlar Doğanşehir İlçemizde 21000 dekarlık Elma Üretim alanını ve Yeşilyurt İlçemizde 650 dekarlık elma Üretim alanını olmak üzere elmada toplam 21.650 dekarlık alanda elma hastalık ve zararlılarını kontrol etmek üzere erken uyarı hizmeti vermektedir. Yine Arapgir İlçemizde 2000 ve Yeşilyurt İlçelerimizde 7100 dekar alanda olmak üzere toplamda 9100 dekar alanda Bağ Hastalık ve zararlılarını kontrol etmek üzere bu sistemler erken uyarı hizmeti vermektedir.
Bu istasyonlardan alınan sıcaklık, solar radyasyon, toprak nemi, yağış, yaprak ıslaklığı, nispi nem, rüzgâr hızı gibi parametrelerden oluşan veriler ile ilaçlamalar açısından önemli olan yağış miktarı, sıcaklık değerleriyle zararlı biyolojik gelişimi için önem arz eden gün derece değerleri, çiğlenme noktası, don, bitkilerin soğuklama ihtiyacı gibi değerler belirlenmektedir. Tarımsal riskler takip edilerek SMS sistemi ile üreticilere ilaçlama zamanıyla ilgili uyarılar yapılmaktadır.
Faaliyete geçen 2 adet Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi ile İTU sertifika töreninin İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlar getirmesi dileklerimle, hepinizi tekrar saygıyla selamlıyorum” dedi.
Son olarak kürsüye gelen Malatya Valimiz Sayın Süleyman KAMÇI, “Dünya nüfusunun artışıyla birlikte, gıda ihtiyacının giderek artması, tarımsal üretimlerde, hedefin kaliteden çok miktarsal artışa yönelmesine sebep olmuştur. Günümüzde bilinçli tüketicinin seçici ve kaliteyi arayan eğilimi, gıdaların güvenliğinin daha fazla sorgulanmasına neden olmuştur.
İyi Tarım Uygulamalarının Amacı
-Çevreye Duyarlı,
-İnsan ve Hayvan Sağlığına Zarar Vermeyen,
-Doğal Kaynakları Koruyan,
-İzlenebilirlik ve Gıda Güvenliğinin Sağlandığı,
-Sosyal Olarak Yaşanabilir Çevreyi,
-Ekonomik Açıdan Karlı ve Sürdürülebilirliği,
-Doğru zamanda doğru dozajda ruhsatlı ilaç kullanımını,
-Hijyen koşullarının uygun standartlara getirilmesini,
-Bilinçli üretimin gereği olan toprak analiz sonuçlarına göre gübre kullanımını, gerçekleştirmiş bir tarımsal üretimdir.
Tüketicilerin seçiciliğinin artmasıyla, kaliteyi istemesi ve tercih etmesi tarımsal üretimde tarladan sofraya kadar olan zincirde gıda maddelerinin izlenebildiği, her aşamasında gözlemlenmesi ve sonucunda tarafsız ve bağımsız KONTROL VE SERTİFİKASYON kuruluşlarınca belgelendirmesi gerektirmiştir.
İlimize bu konuda hizmet vermek için Kayısı Araştırma Geliştirme Ve Tanıtma Vakfı tarafından 05.12.2012 tarihinde sermayesinin tamamı Vakfa ait olan KAYISI UYGUNLUK BELGELENDİRME LTD.ŞTİ (KAK) kurulmuştur.
Vakıf şirketimiz 2013 yılı içerisinde Malatya’da toplamda 206 üreticiye (15.726 dekar) İyi Tarım Uygulamaları ( İTU ) denetimi yaparak belgelendirilmelerini sağlamış, bu belgelendirmeler sonucunda üreticilerimiz 393.150.00 (üç yüz doksan üç bin yüz elli türk lirası) hibe desteği almışlardır.
2014 Üretim Sezonumuzda Vakıf Şirketimiz, Akçadağ Ziraat Odası, Darende Ziraat Odası, Hekimhan Ziraat Odası, Yeşilyurt Ziraat Odası ve Doğanşehir Elma Üreticileri Birliği olmak üzere 5 gurup ve buna ek olarak 130 bireysel üreticinin, İyi Tarım Uygulaması denetimleri gerçekleştirilerek sertifika almaları uygun görülmüştür.
2014 yılı içerisinde guruplar ve bireysel üreticilerin toplamı 1540 üretici ile 98.102 dekarlık alanda İyi Tarım Uygulaması yapılmıştır. Bu üretim alanı ile üreticilerimizin 2014 üretim yılı için 2015 yılında hesaplarına İyi Tarım Uygulama hibe desteği 4.905.100.00 tl ( dört milyon dokuz yüz beş bin yüz tl ) yatmış bulunmaktadır.
2015 yılı üretim sezonunda ilimizde 214.000 dekarlık alanda iyi tarım uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu uygulama 2016 yılında üreticilerimiz İyi Tarım Uygulaması desteği olarak 10.700.000.00 tl (on milyon yedi yüz bin tl) alması ön görülmektedir. Yeşilyurt Ziraat Odası 2014 yılında Gurup Sertifikasyon yaparak İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilerine hizmet vermeye başlamıştır.
2014 yılında Yeşilyurt Ziraat Odası çatısı altında 189 üretici ile 11.853 dekarlık alanda iyi tarım uygulaması yapılmış ve üreticilerin 592.650.00 tl ( beş yüz doksan iki bin altı yüz elli tl ) İyi tarım uygulaması hibe desteği alması sağlanmıştır.
Yeşilyurt Ziraat Odası 2015 yılı üretim sezonunda 394 üretici ile 21.796 dekarlık alanda İyi Tarım Uygulaması projesini gerçekleştirerek üreticilerinin 1.089.800.00 tl ( bir milyon seksen dokuz bin sekiz yüz tl) hibe desteği almaları için hizmet vermiştir.
Yeşilyurt İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bağlarda elma ve kayısı bahçelerinde oluşan bazı hastalıkları oluşmadan önce uyaran Erken Uyarı Sistemi devreye alınmaktadır. Proje Gündüzbey ve Çayırköy mahallelerinde uygulanmaya başlamıştır.
Erken Uyarı Sistemi ile amaçlanmak istenen:
-Aşırı Zirai İlaç Kullanımını Önlemek,
-Zirai İlaç Kullanım Sayısını Azaltmak,
-Bağ ile beraber Elma ve Kayısı hastalık ve zararlıları ile daha etkin mücadele etmek,
-Don tahminini yapmak,
-Rekolte tahminini yapmak.
Umuyorum ki bu kıymetli çalışmalar ülke tarımına can suyu olacak, Malatyalı hemşerilerimiz çok daha iyi şartlar altında üretim yaparak ekonomimize hatırı sayılır katkılarda bulunacaklardır.
Bu duygu ve düşüncelerle çalışmalarınızın hayırlara vesile olmasını diliyor, Malatya’mıza ve ülkemize yeni ufuklar açmasını ümit ediyor, hepinize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Daha sonra Malatya Valisi Süleyman KAMÇI, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı SOLMAZ’a sertifika almaya hak kazanan çiftçiler adına sertifika verdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi ÖZDEMİR Vali KAMÇI’ya plaket takdim etti.
Ziraat Yüksek Mühendisi Özgül İYIGÜN ŞAHİN’in “Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Projesi” ile ilgili sunum yapmasının ardından, Gündüzbey Mahallesinde Resul ÖZDUMAN isimli vatandaşın arazisinde kurulan “Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu”nun açılışı yapılarak faaliyete geçirildi.
İlginizi Çekebilir