İyi Parti Genel Başkanı Akşener, TZOB’u ziyaret etti
Siyasetİyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Ziyaret amacımız çiftçilikle, tarım sektörüyle ilgili bilgi almak ve meclis bünyesinde, kamuoyu nezdinde bu sorunları tartışarak çözümüne katkı sağlamaktır
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, tarım sektörünün sorunları hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla TZOB’dan randevu talep ettiklerini belirterek, “Burayı ziyaret amacımız çiftçilikle, tarım sektörüyle ilgili bilgi almak ve meclis bünyesinde, kamuoyu nezdinde bu sorunları tartışarak çözümüne katkı sağlamaktır” dedi.
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Genel Başkan Yardımcısı Ersagun Yücel, Genel İdare Kurulu Üyesi Bircan Akyıldız, Merkez Danışma Kurulu Üyesi Mecit Hazır, Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’dan oluşan İyi Parti heyeti TZOB’u ziyaret etti. Görüşme öncesinde Akşener ve Bayraktar, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
TZOB’u ziyaret etmekteki temel amaçlarının tarım sektörü hakkında daha iyi bilgi almak ve bu bilgiler ışığında doğru bir siyasi tavır ortaya koymak olduğunu belirten Akşener, “Gözlemlerimiz, okumalarımız ışığında daha gerçekçi, kamuoyunu tatmin eden, mecliste konuşulabilir, sorun çözebilir tavır alabilmek amacıyla ziyaret ettik. Bizleri bilgilendiren, bizlerin bilmediği çok farklı önerilerle dikkatimizi çeken Sayın Başkan ve arkadaşlarına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Çiftçi bir aileden geldiğini, seçim zamanı şehirler arası yolculuk yaparken gördüğü bir durumun kendisini endişelendirdiğini anlatan Akşener, şunları söyledi:
"Seçim zamanı gittiğim yerlerde hiç ekili alan görmedim. Hiç küçükbaş hayvan sürüsü görmedim. Seçim döneminde 50 il gezdim. Iğdır ile Kars arasında yaklaşık 79 hayvanın olduğu bir sürü ile 80 civarında büyükbaşın olduğu iki sürü gördüm. Bir şehre uçakla gittik, diğer şehirleri karayoluyla gezdik. Iğdır çok şaşırtmıştı beni. Kayısısı meşhurdur. Kayısı bahçelerinin tümü eskimişti, budanmamıştı. Ağaçlarda meyve duruyordu, toplanmamıştı. Orada sordum, 'endüstriyel anlamda bir yatırım var mı?' Yok. İşsizlik gençler açısından had safhada olan bir problem. Gıda manasında eksiğimiz var ve stratejik olarak tarıma bakmamız gerektiğini gözümle gördüm."
-“Gıda ihtiyacımızı erteleme şansımız yoktur”-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar da Akşener’in Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni ziyaret ederek hem teşkilata hem de Ziraat Odalarına kayıtlı 5 milyon üyeye kıymet verdiklerini gösterdiğini söyledi. Tarım sektörünün muhalefet partilerinin gündeminde olmasının sektörün sorunlarına büyük katkı sağlayacağına olan inancını dile getiren Bayraktar, şunları söyledi:
“Tarım sektörü çok önemli bir sektör. Bugün 81 milyon nüfusumuzu besliyoruz. 40 milyon turisti besliyoruz. Yetmiyor 5 milyon mülteciyi besliyoruz. 17 milyar dolarlık ihracat yapılmasını sağlıyor ve sektörde de 6 milyona yakın istihdam yapıyoruz. İşsizliği de yaklaşık 1,9 puan aşağı çekiyoruz. Her ihtiyacımızı erteleyebiliriz. Araba ihtiyacımızı beyaz eşya ihtiyacımızı hatta giyindiğimiz elbise ihtiyacımızı dahi erteleyebiliriz ancak gıda ihtiyacımızı erteleme şansımız yoktur. Gıdayı alamazsak yaşayamayız.”
-“Tarım sektörünün sorunları bu ülkede herkesin sorunu”-
Türkiye’nin gıda ihtiyacını karşılamanın tek yolunun üretmek olduğunu söyleyen Bayraktar, “Yeni dönemde ithalat da çok pahalandı. Kurdaki artışa bağlı olarak artık dünyadan ucuz gıda maddesi alma imkanımız kalmadı. Üretmek zorundayız, çiftçimizi desteklemek zorundayız. Tarım sektörünün sorunları ülkede herkesin sorunu. Onun için bu sorunları muhakkak surette çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Bir basın mensubunun sorusu üzerine, tarım sektörünün çözüm bekleyen yapısal sorunları olduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi:
“Parçalanmış araziler verimliliği önleyen en büyük etken. Türkiye’de şuan yaklaşık 8,2 milyon hektar arazinin toplulaştırılması lazım.
2,3 milyon hektar araziyi ise sulamaya açmamız lazım. Bunu açamazsak ne olur? Belki mısırda ihtiyacımızı karşılarız ama pamukta açık veririz. Pamuktaki açığı kapatır, ayçiçeğinde açık veririz. Muhakkak surette sulama yatırımlarının bitirilmesi lazım.
Ciddi pazarlama sorunlarımız ve örgütlenme problemimiz var. Ekonomik örgütlerin, üretici örgütlerinin güçlü olmasını arzu ediyoruz. Onların piyasaya girmesi, piyasaya müdahale etmesi zaman zaman piyasayı regüle etmesi çok önemli. İdari ve mali yönden güçlü olan örgütler piyasaya girdiğinde üreticimizin pazarlama sorunu hallolacaktır. Üreticinin 1 liraya sattığı malı tüketici 5 liraya yemeyecektir.
Kur ve enflasyon artışına bağlı olarak gübre fiyatlarımız çok artmıştır. Elektrik, mazot, yem, ilaç fiyatları artmıştır. Bu ihtiyaç kalemleri ile alakalı ciddi destekler istiyoruz.
Gayri Safi Mili Hasılanın yüzde 1’ini çiftçimize veremediğimiz takdirde bu sorunlarımız devam edecektir. O da aşağı yukarı bugün 34,5 milyar lira yapıyor. Bu paranın çiftçimize ödenmesi sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır. Bunu da hükümetimizden talep ediyoruz.”
İyi Parti Genel Başkanı Akşener de Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde1’inin tarıma ayrılması gerekliliğini gündeme getirmeye devam edeceklerini belirterek, “Bu sizin anayasal hakkınız. Bunun takipçisi olacağız. Hepimizden alacaklısınız” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir