© Tarım Pusulası 2021

İTB Karaburun Sultaniye üzümüne can suyu verdi

İzmir Ticaret Borsası (İTB), kaybolmaya yüz tutan tarım ürünleri üretiminin devamı için çalışmalarını sürdürüyor.  Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi desteği ile gerçekleştirilen projenin sürdürülebilirliği için proje bağından elde edilen fidelerin bölgede dağıtımı yapılarak Karaburun Sultaniye cinsi üzümün üretiminin artması yönünde çalışmalar devam ediyor.

İzmir Ticaret Borsası projelerinden biri olan Karaburun Sultaniye Yerel Çeşidi, canlandırma projesi kapsamında birlikte çalıştığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından tüplü fide haline getirildi. Elde edilen tüplü fideler 13 Temmuz 2018 Cuma günü yörede dağıtılmak üzere Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Karaburun İlçe Müdürü Semih Türker Gözübüyük’e İTB Danışmanı Dr. Pınar Nacak tarafından teslim edildi. İTB temsilcileri, Karaburun Sultaniye yerel çeşidi üretimini gerçekleştirecek üreticilerin bağ alanlarında incelemelerde bulundu. 

“Yerel çeşitlere sahip çıkacağız”

Bu çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli,  “Karaburun Eğlenhoca Köyü’nde unutulmaya yüz tutan Karaburun Sultaniye cinsi üzümün organik üretimini, örnek bağ tesis ederek destekledik ve belki de kaybolmak üzere olan bir yerel çeşidi tekrar kazandık. Eğlenhoca Köyü’ne ve Karaburun’un diğer köylerine örnek olmak, yörede bağcılığın özendirilmesini sağlamak istedik. Bu üretimi organik üretim olarak gerçekleştirerek, organik tarımı da bölgede destekledik. Temel hedefimiz, yarımadada biyoçeşitliliği korumak, yerel çeşitlere sahip çıkmak, sürdürülebilirliği sağlayarak yöre halkının ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamaktır. Böylece, yörede üzüm üretimi artacak, üretilen ürünün değerinde pazarlanması sağlanacak, Karaburun yarımadasının flora ve faunasının korunarak agro turizm-eko-turizmin gelişmesine katı sağlanacaktır” dedi.

“Anadolu önemli gen merkezi”

Anadolu’nun, sultaniye çekirdeksiz (sultana) çeşidinin gen merkezi olduğunu sözlerine ekleyen Kestelli, şöyle devam etti: “Orijini Ege bölgesi olan çekirdeksiz üzüm buradan dünyaya yayılmıştır. Geçmişte çok revaçta olan, hatta kurusu diğer kuru üzümlere göre daha yüksek fiyatla alıcı bulan, kendine özgü bir renk, koku ve tadı olan Karaburun Sultaniye cinsi kuru üzümün plantasyonları tükenmiş, birkaç üreticinin arazisinde numune şeklinde asma fidanları kalmıştı. Bu proje ile örnek bir bağ tesisi kurarak bu üzümün üretimini gerçekleştirdik. Şimdi de bu bağdan elde edilen çelikler,  Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından tüplü fide haline getirildi ve tarafımızca yörede dağıtıldı. Bağımızdan çelik ve fidan üretimi artarak devam edecek ve Karaburun’da isteyen üreticilere dağıtımı gerçekleştirilecektir.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER