İstanbul'da sürdürülebilir gıda üretimi,gıda güvenliği, açlık ve kötü beslenmeyle mücadele konuları masaya yatırıldı
Tarım72 ülkeden 1381 katılımcı sürdürülebilir gıda üretimi, gıda güvenliği, açlık ve kötü beslenmeyle mücadele konularını İstanbul’da masaya yatırdı
Başkanlığını 2 yıldır Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkanı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete’nin üstlendiği “Uluslararası Gübre Sanayi Birliği ( IFA), Yıllık Konferans’ını İstanbul’da gerçekleştirdi. 72 ülkeden 1381 katılımcı, sürdürülebilir gıda üretimi için sağlıklı toprak, gıda güvenliği, açlık ve kötü beslenmeyle mücadele ile gübrenin toprak verimi ve insan sağlığına katkılarını masaya yatırdı.
Gübre sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile onların ticari ortak ve aracıları için müzakere ortamı yaratarak, toplum yararına ve yeni ürün geliştirilmesine yönelik çalışmaları destekleyen faaliyetlerde bulunan IFA’nın Yıllık Konferans’ı İstanbul’da gerçekleştirildi. İstanbul, 1994 ve 2007 yıllarından sonra IFA Yıllık Konferansı'na üçüncü kez ev sahipliği yapmış oldu.
Toplantıya IFA Başkanı Esin Mete ve IFA Direktörü Charlotte Hebebrand’ın yanı sıra 72 ülkeden 1381 katılımcı iştirak etti. Çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantının açılışında 2015’in “Toprak Yılı” olması vesilesiyle dünyanın en önemli toprak bilimi uzmanlarından biri olan Kolombiya Üniversitesi, Yer Bilimleri Enstitüsü, Tarım ve Gıda Güvenliği Merkezi Direktörü Dr. Pedro Sanchez de konuşmacı olarak yer aldı.
Önce gıda güvenliği
Sürdürülebilir gıda üretimi için sağlıklı toprak, gıda güvenliği, açlık ve kötü beslenmeyle mücadele ile gübrenin toprak verimi ve insan sağlığına katkılarının masaya yatırıldığı toplantının açılışında IFA Başkanlığını 2 yıldır başarıyla yürüten Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkanı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete de bir konuşma yaptı. Esin Mete, sözlerine zengin bir tarihe sahip, iki kıtanın birleştiği İstanbul’da, bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek başladı. IFA’nın İstanbul’da gerçekleştirdiği bu toplantının, yeni ve dinamik formatı ile sürdürülebilir gıda üretimi için yeniden düşünme ve harekete geçme fırsatı yaratacağını belirten Esin Mete, “Sürdürülebilir gıda üretimi; dünyanın geleceği ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Küresel çapta gıda üretiminin sürdürülebilirliğine yardımcı olmayı hedefleyen uluslararası gübre sektörü, kendisini tarım sektörünün bir parçası olarak konumlandırıyor. Bu kapsamda IFA, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile de yakın işbirliği içinde çalışmalar yürütüyor. 2 yıllık IFA Başkanlığım döneminde, bu konulara birçok platformda değinerek farkındalık yaratmaya çaba gösterdim. IFA olarak insan refahının ve sürdürülebilir gelişmenin en önemli unsuru olan gıda güvenliği konusuna kamuoyunun ve karar erklerinin dikkatini çekmeyi amaçlayan birçok etkinlik ve projeyi hayata geçirdik.” dedi.
2015 Toprak Yılı
Konuşmasında sağlıklı toprağın insan yaşamı için önemine değinen Esin Mete, “Sağlıklı topraklar, gıda güvenliği ve ekonomik kalkınma için büyük önem taşıyor ve bu konu çoğu zaman gözden kaçırılıyor. IFA üyeleri bu yüzden sağlıksız toprakları rehabilite etmeyi, sağlıklı toprakları ise korumayı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetmeyi kendileri için hedef olarak belirlemiştir” dedi. Toprak sağlığının her platformda gündeme gelmeye başladığını ifade eden Mete, “Birleşmiş Milletler de ilk kez herkesin kabul ettiği bu gerçeği görerek 2015’i “Toprak Yılı” olarak ilan etti. Endüstrimiz bu konudaki etkinlik ve bilinçlendirme çalışmalarına katılacağını taahhüt eden ilk özel sektör girişimi oldu. Bu konuda aktif olarak rol almaya, gübre endüstrisinin sağlıklı toprakların oluşmasındaki rolünü ve sağlık toprakların insan yaşamı için önemini anlatmaya devam ediyoruz” dedi.
Doğru bitki besleme ile sağlıklı topraklar
IFA’nın son birkaç yılda daha etkin ve verimli bitki beslemesi konusunda liderlik yaparak çiftçilerin sürdürülebilir tarıma yoğunlaşmasına yardımcı olduğunu ifade eden Esin Mete; “Gübreler sağlıklı toprakların korunması ve bozulmuş olanların da yeniden sağlıklı hale getirilmesinde önemli bir rol üstleniyor. Gübrelerin arazilerin bozulmasının ve çölleşmesinin önlenmesinde de ciddi bir katkısı var. Gübreler, doğru bitki beslemesi ile sağlıklı toprakların oluşturulmasını sağlarken aynı zamanda gıda güvenliği, ekonomik gelişme ve sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşılmasına da destek sağlıyor” dedi.
IFA’nın 2013-2014 faaliyet programının temelini, “nutrient stewardship” olarak ifade edilen “doğru ve dengeli bitki besleme” konusunun teşkil ettiğini ifade eden Esin Mete, “ ‘4R’ (4 Rights - 4 Doğru) başlığıyla yürüttüğümüz bilinçlendirme kampanyaları, çiftçilerin nasıl verim artışı sağlayabileceklerini somut olarak göstermekte ve bu konuda küresel bir etki yaratmayı hedeflemektedir’ dedi. Son 2 yılda üzerinde önemle durdukları projelerden bir diğerinin de bitki besin maddelerinin mikroelementlerle zenginleştirilmesi olduğunu belirten Esin Mete, “Gıdaların besleyiciliğinin artırılmasını hedefleyen bu projeyle, toprağa verilen azot, fosfor ve potasyum gibi mikroelementler sayesinde hem verimliliğin arttığı, hem de insanlarda bu maddelerin eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarının giderilmesine önemli katkı sağlandığı görüldü” dedi. Esin Mete, endüstriyel anlamda ilk kez Toros Tarım’ın öncülüğünde başlatılan çinko katkılı gübre üretiminin, bir başarı öyküsü olarak tüm dünyada ses getirmiş ve birçok ülke için örnek teşkil etmiş olmasından dolayı gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Pedro Sanchez: “Gübreler toprağın bağışıklık sistemini güçlendiriyor”
IFA’nın İstanbul’da düzenlediği toplantının özel konuğu olan dünyanın en önemli toprak uzmanlardan biri olan Dr. Pedro Sanchez ise yaptığı konuşmada toprak sağlığında gübrenin önemini, sektör ve gıda güvenliği açısından değerlendirdi. Pedro Sanchez, “ Bitkilerin gübre yoluyla beslenmesi toprağın bağışıklık sistemini güçlendirerek aynı insan vücudunda olduğu gibi enfeksiyonlarla mücadele gücünü artırıyor. Doğru uygulanan, dengeli bir bitki beslemesi, bitkinin büyümesi için gerekli olan besin kaynağını sağlarken verimliliği artırarak ekonomik getiriyi de yükseltiyor. Önemli olan bilinçli kullanım, bunun için de toprak analizinin iyi yapılması ve bitki beslemesi için uygun ürünlerin kullanılması gerekiyor” diyerek bitki beslemesinin önemini vurguladı.
Esin Mete: “Küresel ekonomide yeni bir dönem başlıyor”
Konuşmasında geleceğe dair mesajlar da veren Esin Mete, “Sektörün ürettiği ürünlerin çevreye ve insan sağlığına daha duyarlı olması için geliştirilen programların benimsenmesinin ve uygulanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Geliştirilmiş ürün uygulamalarını destekleyen davranış biçimlerinin yaygınlaşmaya başlamasını da umut verici buluyorum. IFA’nın gübreye özel tek geçerli küresel sertifikasyon programı olan “Protect and Sustain” projesinin uygulama aşamasında, bu umut verici gelişmeleri yakından gözlemledim” dedi.
2015 yılına dair önemi açıklamalarda bulunan Esin Mete, “2015’te küresel ekonomide yeni bir dönem başlıyor. Ortaya çıkan yeni durum, sürdürülebilirlik ve sorumlu iş yapış biçimlerinin daha görünür ve uygulanır olduğu bir döneme işaret ediyor. Bu yüzden endüstri olarak sergilediğimiz yönetimi biçimini güçlendirmeli, yerel ve küresel işbirliklerini geliştirmeliyiz. Büyük bir onurla, 2 yıl boyunca görev yaptığım Başkanlığım döneminde bu konuda önemli adımlar attık, yeni göreve başlayacak yönetimin de bunu daha ileri taşıyacağını düşünüyorum. Tabii ki “Toprak Yılı”, IFA için 2015 ile sınırlı değil. IFA üyeleri, dünyanın her tarafında sağlıklı toprakların önemini anlatmaya devam edecek. Bu konuda karar verici konumunda olan tüm aktörlere gıda güvenliğinde gübrenin oynağı rolü anlatmayı sürdüreceğiz” dedi.
İlginizi Çekebilir