© Tarım Pusulası 2021

İstanbul'da Kapalı Dikey Tarım: Üretimde Yeni Dönem Başladı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nde yapılan denemeler sonucunda hazırlanan veri setine yatırımcıların ücretsiz olarak erişebileceğini duyurdu. Parıldar, AA muhabirine verdiği demeçte, merkezin şehrin içinde üretim ve tüketim merkezlerinin yakınlaştırılarak lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, ürün kaybının azaltılması ve kentte yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması amacıyla açıldığını belirtti.

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, Kağıthane Belediyesi Yeni Kültür Merkezi Kompleksi'nde 8 Aralık 2022'de faaliyete geçti. Parıldar, merkezin dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim merkezi olduğunu vurguladı ve merkezde güneş enerjisi yerine aydınlatma unsurları kullanılarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu gün ışığının sağlandığını ifade etti. Ayrıca, merkezde toprak kullanılmadığını ancak bitkilerin tutunabileceği ortamların hazırlandığını belirtti.

Parıldar, kapalı ortamda üretim yapmanın avantajlarına dikkat çekti. "Merkezde yüzde 99'un üzerinde su tasarrufu sağlıyoruz. Ayrıca, coğrafi iklim şartlarından etkilenmiyoruz ve yılın 365 günü üretim yapabiliyoruz," dedi. Parıldar, kapalı ortamda üretim yaparak karbon ve su ayak izini azalttıklarını, aynı zamanda daha fazla ürünü daha hızlı ve taze bir şekilde ürettiklerini söyledi.

Merkezin toplamda 700 metrekare alana kurulduğunu belirten Parıldar, "Asıl amacımız İstanbul'a üretim sağlamak değil, bu teknolojiyi kullanarak bilgi ve veri seti oluşturmak," diye konuştu. Yatırımcıların bu veri setlerine ücretsiz erişebileceklerini de ekledi.

Son olarak, Parıldar, merkezin tarımın milli güvenlik unsuru olduğunu vurguladı ve gelecekte ilaç sanayisinin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmayı planladıklarını ifade etti.

Haberin tamamını okumak için linki tıklayınız. İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nde 2 yılda 6 tonu aşkın ürün üretildi

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER