İnegöllü Çiftçilere IPARD Anlatıldı
Desteklemelerİnegöl Belediyesi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörlüğü işbirliğinde IPARD-2 üçüncü başvuru çağrı ilanı hakkında çiftçilere yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.
Kırsal kalkınmaya yönelik hayata geçirdiği çalışmalarla İnegöl tarımını her geçen gün bir adım daha ileriye taşıyan İnegöl Belediyesi, IPARD-2 üçüncü başvuru çağrı ilanının İnegöllü çiftçilere anlatılması adına bir program düzenledi. İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörlüğü işbirliğinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı, bugün 11.00’da Sani Konukoğlu Konferans Salonunda düzenlendi. Programa; Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman, bazı mahalle muhtarları ile çiftçiler katıldı.
TARIM SEKTÖRÜ HIZLI BİR ŞEKİLDE YENİLİKLERLE BERABER İLERLİYOR
Programın açış konuşmasını yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, “Bu programda IPARD-2 üçüncü başvuru çağrı ilanı hakkında çiftçilerimize bilgiler verilecek. Tarım sektörü çok hızlı bir şekilde yeniliklerle beraber ilerliyor. Bakanlığımız ve devletimizde bu yenilikleri çiftçilerimizle entegrasyonunu sağlamak için yeni yatırımlar oluşturulabilmesi için farklı hibe programları sunmaktadır. Bunların bir ayağı da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumudur. Başka bir ayağı da Tarım Müdürlüğümüz bünyesindeki Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı adı altında farklı hibe fonları var. Yine aynı şekilde bizim bölgemizi kapsayan Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansının farklı hibe fonları vardır. Biz kurum olarak da bunları çiftçilerimize en iyi şekilde aktarıp, onlara yol göstererek en güzel yatırımları ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Şimdiden herkese hayırlı olsun. Yatırım yapmayı düşünen çiftçilerimizde inşallah bu hibe programlarından en güzel şekilde istifade ederler” dedi.
HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTIĞINDA TARIMDA DA SORUNLAR ORTADAN KALKACAK
İbrahim Ekren’in ardından Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. İnegöl Belediyesi olarak kış aylarında sürekli olarak çiftçilere yönelik seminerler, bilgilendirme toplantıları düzenlemeye devam ettiklerini kaydeden Yiğit, “Tarım ve hayvancılık sektöründe ülkemizde sıkıntılarımız var. Bunların hepimiz farkındayız. Zaten farkında da olmamız lazım. Sorunları konuşuyor olmamız ileride bir çözüme kavuşacağının işaretidir. Bunu yaparken de herkes birbirini suçluyor. Çiftçi devleti suçluyor, devlet çiftçiyi suçluyor. Hepimiz birbirimize suçları atarak, bu işi götürmeye çalışıyoruz ama hepimizin şapkaları önümüze koymamız gerekiyor. Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü, Belediye işini yapacak. Çiftçide işini yapacak. Bazı arkadaşlarımız devletin verdiği desteklerle alakalı sitemlerde bulunuyor. Bu sitemde bulunan arkadaşlara baktığımızda merdiven altında üretim yapıyor. Kendini resmiyete sokamamış bile. Destekleme almak için elindeki hayvanları kayıt altına alman gerekiyor. Destekleme almanın da şartlarını yerine getirmek gerekiyor. Her kurum gibi çiftçilerinde üzerine düşeni yapması gerekiyor. Herkes üzerine düşeni yaptığı takdirde tarım ve hayvancılıktaki sıkıntılar da ortadan kalkacaktır. Şuan İnegöl’deki tarımın İnegöl mobilyasının 25 sene önceki haline benzetiyoruz. Merdiven altı dükkanlar o zamanlar vardı. Herkes 80-100 metrekarede mobilya üretiyordu. Ama dışarıdan bu malı biri gelip, alsın gitsin mantığıyla iş yapılıyordu. Mobilyacı aradaki adamın kazandığı parayı kazanamıyordu. Şükürler olsun mobilya da bu mesafeyi kapattık. Şimdi dünyanın dört bir yanına mobilya satıyoruz. İnşallah biz bunu tarımda da başarırız” diye konuştu.
YÜZDE 40-70 ORANINDA DESTEK
Konuşmaların ardından TKDK Bursa İl Koordinatörlüğünde görevli Başvuru Kabul Uzmanı Kadem Mutluer IPARD-2 üçüncü başvuru çağrı ilanı hakkında katılımcılara bilgiler verdi. TKDK tarafından IPARD-II’nin; süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimi sektörlerine yönelik sunulacak projeler için 164 milyon 706 bin Euro destek bütçesi ayrıldığını belirten Mutluer, “Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi için ise 87,2 milyon Euro hibe verileceği belirtildi.
İlginizi Çekebilir