İncesu’da Sofralık Üzüm Hasadı Başladı
TarımErciyes'in eteklerinde 80 bin dekar alanda sofralık ve kurutmalık olarak yıllık 25-26 bin ton üzüm yetiştirilmektedir. İl genelinde dimrit çeşidi yoğun olarak yetiştirilmektedir. Verim boyutu dekara ortalama 300-400kg olup klasik sistemde genelde susuz toprakta yetiştirilmektedir.
Üretimin İl genelin de %50' si İncesu da yetiştirilmekte olup İncesu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Bülent TEMİZSOY yaptığı açıklamada "İncesu İlçemizde 40.000 dekar bağ sahası mevcut olup 4.000-5.000 dekar alanı işlenmemekte bakımsız vaziyettedir. Kayabağlar da ortalama verim 250-300 kg/da, kum bağlarda ortalama verim 450-650 kg/da, sulu bağlarda ise ortalama verim 750-900 kg/da arasında değişmektedir. Yaklaşık 16.400 ton taze üzüm yetiştirilmektedir. Bunların 12.000 tonu sofralık, 4.400 tonu da şıralık çeşittir. İlçemizde yaygın olarak bilinen Parmak, Karagevrek, Gülüzümü, Beyaz Buludu, Siyah Buludu, Şireder, Çavuş, Karaser Karası, İldeş, Razaki vb. gibi 30'dan fazla üzüm çeşidi vardır. İlçemizde bağ alanlarının modern telli terbiye sistemlerine ve damlama sulama sistemlerine geçirilmesi ile dekara verimin 1 tonun üzerine çıkarılması hedeflenmektedir. 2017 yılı itibariyle resmi kayıtlı 1750 çiftçimiz bulunmaktadır. Ayrıca son 10 yıldır Kayseri, Nevşehir, Yozgat ve Sivaslı olup Kayseri'de ikamet eden vatandaşlarımızda İncesu Merkez, Garipçe, Örenşehir, Süksün ve Saraycıktan bağ arazileri satın alıp buralara bağ evleri yaptırarak hobi amaçlı bağcılık yapmaktadırlar. Son yıllarda bağlarda Sondaj ile Kuyular açılarak damlama sulama yöntemiyle sulu bağcılığa geçilmektedir. Genellikle bağlar gooble sisteminde olup yaklaşık 500-600 dekarlık alanda da telli terbiye bağ sistemi kurulmuştur.
2013 Yılında İncesu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün de ortak olduğu Orta Anadolu Kalkınma Ajansına sunulan Erken Uyarı Sistemi Yatırım Projesi onaylanmış olup 2014 yılında faaliyete geçmiştir. İlçemizde 2 adet Erken Uyarı Sistemi olup Hamurcu Keklicek Bağlarında ve Garipçe 'de faaliyettedir. İlçemizde 7500 dekar bağ alanında Zirai Mücadele ve Entegre Mücadelesi yapılmakta olup, haftada 2 gün Müdürlüğümüz personellerince birebir çiftçi yöntemli mücadele kontrolleri yapılmaktadır. Merkez, Garipçe, Örenşehir, Hamurcu Mahallemiz bağlarında feromen tuzakları astık. Bu tuzaklar sayesinde salkım güvesinin yumurta ve larva çıkışlarını kontrol ederek üreticilerimizi ilaçlama zamanları hakkında bilgilendirmekteyiz. Ayrıca İlçemizde bir ilk olarak Garipçe ve Hamurcu Mahallelerinde 20 dekarlık bağ alanında Organik Üzüm yetiştiriciliğine başladık. Yaklaşık 750 üreticimize ilaçlama zamanlarını CEP TELEFONLARINA mesaj göndererek toplu ilaçlama mücadelesinin yapılmasını sağlamaktayız" dedi.
İlginizi Çekebilir