© Tarım Pusulası 2021

İlaç Kalıntısı, Ürün Hasat Edilmeden Önce Tespit Ediliyor

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2021 yılı üretim sezonu Kalıntı İzleme Programı çalışmaları çerçevesinde taze sebze ve meyve numuneleri alarak pestisit kalıntısı analizi yapılması için laboratuvarlara gönderiyor.

Bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerinde yer alan tavsiyelere göre kullanılması sayesinde doğal dengenin korunması, insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Taze Meyve Ve Sebzelerde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Talimatı kapsamında; ilçemizde Asma Yaprağı, Üzüm, Kiraz, Marul, Hıyar, Ispanak, Domates, Biber ve Patlıcan ürünlerinin yetiştirildiği tarla, bağ ve bahçelerden hasat öncesi dönemde ürün örnekleri alınıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından her ay gönderilen listelere göre, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine uygun olarak numuneler alınırken, bu esnada her çiftçide mevcut olan Üretici Kayıt Defteri de kontrol edilerek, kullanılan tarım ilaçlarının reçete ile alınıp alınmadığı da denetleniyor. Reçetesiz zirai ilaç (pestisit) kullandığı tespit edilen üreticiye ve reçetesiz ilaç satan bitki koruma ürünleri bayisine de cezai işlem uygulanıyor.

Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünden gelen analiz sonuçlarına göre; Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ne uygun olmadığı tespit edilip, örnek alınan ürüne ruhsatı bulunmayan bir zirai ilaç aktif maddesine rastlanması halinde, 5996 sayılı Kanun’un 39. Maddesine gereği üreticiye yasal hakları bildirilerek işlem başlatılıyor. Ayrıca denetim ve numune alma çalışmaları esnasında, görevlilere gerekli kolaylığı göstermeyenler hakkında aynı Kanun’un 41. Maddesine göre idari para cezası uygulanıyor.

Tarladan Sofraya, Güvenilir Gıda sloganıyla yola çıkılan Kalıntı İzleme Programı sayesinde, bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik risklerin Maksimum Kalıntı Limitleri [Maximum Residue Limit (MRL)] ile sınırlandırılması ve önlenmesi amacıyla, bitkisel ürünlerin hasat edilmeden ve dolayısıyla tüketicinin sofrasına ulaşmadan önce denetlenmesi sağlanıyor. Ayrıca teknik olarak Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) adı verilen zirai ilaçların, talimatlara uygun olarak; doğru dozda ve doğru zamanda uygulanmasının üretici ve tüketici sağlığı açısından olduğu gibi, ilaçlama maliyetlerini düşürmesi açısından büyük önem arz ediyor.

Üreticilere, tarım ilaçlarını reçete ile almaları ve etiketinde yazılı olan Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre bilgisinde yer alan gün sayısına dikkat ederek ürünleri hasat etmeleri tavsiye ediliyor. Başka bir deyişle ilaçlama yaptıktan sonra, hasada kadar geçmesi gereken zamana uyulması, rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmaması ve yasaklı ilaçların hiçbir surette kullanılmaması gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER