© Tarım Pusulası 2021

İki Devden Organik Gübre Ortaklığı

Toros Gübre ve Altaca Holding, dev bir ortaklığa imza attı. Gönen Tesisleri’nin yüzde 70’ini alan pazar lideri Toros, ilk kez organik gübre üretimine başlayacak.

Yılda 1.5 milyar dolarlık ithal hammadde ithalatına ihtiyacı olan ve kullanım miktarı 7 milyon tonu bulan kimyasal gübrenin yoğun ve bilinçsiz kullanımının oluşturduğu olumsuz etkilerin, organik gübre alanında yapılan yatırımlarla yavaş yavaş azaltılması hedefleniyor. Kimyasal gübreler içerdiği yüksek besin oranı, kullanım kolaylığı gibi nedenlerle tarımda vazgeçilmez kabul ediliyor. Kimyasal gübrenin yerine sadece organik gübre kullanmak ise her ne kadar kulağa hoş gelse de, yüksek miktarlarda uygulamanın zorluğu, yanlız başına kullanım halinde maliyetin yükselmesi ve üretim miktarının yetersizliği gibi nedenlerle kısa vadede kolay görünmüyor.

KİMYASAL GÜBRE ÜRETEN FİRMALAR YENİ HEDEFLERİN PEŞİNDE

Organik gübrenin verim ve kalite artırıcı, aynı zamanda toprağı rehabilite edici özelliği sadece ticari kaygı ile hareket etmeyen firmaların da dikkatini çekti. Tarımda ve şirketlerde organik gübre üretimi konusunda farkındalık oluştu. Devletin bu alanda verdiği teşvikler de organik gübre konusundaki atılımları güçlendiriyor.

Ülkemizde yıllarca vahşi tarım, yanlış sulama, toprak ve bitki özelliklerini dikkate almadan yapılan uygulamalar ile toprak dengemiz bozuldu. Tek çözümü kimyasal gübre kullanımını artırmak olarak gören çiftçimiz organik gübre kullanımını ihmal etti. Bu yüzden tarım toprağında organik madde miktarının yüzde 3 seviyesinde olması gerekirken ülkemizde %1 in altına düştü. Bu da tarımsal üretimde verimi azalttı.
Bu gerçekten yola çıkan yatırımcılar organik gübre üretimini artırmak için harekete geçti. Tekfen Holding şirketlerinden Toros Gübre, Altaca Holding şirketi Gönen Entegre Tesisleri'nin yüzde 70'ini aldı. Gübre sektörünün lideri konumunda olan Toros Gübre, bu alımı mayıs ayında duyurmuştu.

TARIMDA MÜSİAD MODELİ

Müsiad, son yıllarda Enerji ve Tarım alanlarındaki projelerinde Biyogaz ve Organik Gübre konularının önemini pek çok platformda dile getirterek Sn.Cumhurbaşkanımızın da gündemine gelmesinde önemli rol üstlenmişti.

Bu çalışmalarını proje hâline getiren, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Komitesi Başkanı Gökhan Yetkin, en doğru bitki besleme ürününün, kimyasal gübre ile organik gübrenin aynı içerikte buluşacağı organomineral gübre olduğuna dikkat çekti.

Yetkin, Anadolu'nun potansiyelini harekete geçirecek tüm teşebbüsleri desteklediklerini dile getirdi. Organik ve organomineral gübre üretimi konusunda girişimlerin, sektörde yeni bir anlayışın önemli bir adımı olduğunu söyledi. Anadoluda planlanan Şanlıurfa Hayvancılık Organize Sanayi gibi önemli projelerin mutlaka entegre tarım projeleri haline gelmesi, organik kaynakların tarıma kazandırılması gerektiğine dikkat çekti.

ORGANİK MADDE ORANI % 1

Türkiye topraklarındaki organik madde oranının yüzde 1'in altında olduğunu söyleyen Gökhan Yetkin, "Organik madde oranını yüzde 1'den 2'ye çıkarmamız için teorik olarak 35 yıla ihtiyaç var. Bunu bir anda yapmak ekonomik ve pratik değil. Organomineral gübre üretimi istenen seviyeye gelene kadar yüzde 70 kimyasal, yüzde 30 organik gübre birlikte kullanılarak kullanımı verimi yüzde 20 artırmak mümkün" diye konuştu.

BİLİNÇSİZ HORMON ve İLAÇ KULLANIMI ENDİŞELENDİRİYOR

Tarımda her problemin kimyasal gübrenin yasaklanması ile çözüleceği gibi yanlış bir anlayışa dikkat çeken Yetkin, " Tarımda tek sorun kimyasal gübrenin bilinçsiz kullanılması değil. Hormon ve pestisit kullanımları da alarm veriyor ve çok üst seviyede denetlenmeli " diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER