© Tarım Pusulası 2021

İhtiyaç diye dikilen incir geçim kaynağı oldu

Erdemli ilçesinde yüksek mahallelerde yetişen incir, bölge halkının geçim kaynağı olmaya başladı.

Erdemli Ziraat Odası  (EZO) Başkanı Ahmet Öger gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçe genelinde yılda 500 ton incir üretildiğini belirterek, Erdemli’de vatandaşın kendi ihtiyacını karşılamak üzere diktiği incirden ticari gelir elde etmeye başlamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Türkiye’de üretilen limon üretiminin yüzde 65’ini tek başına üreten Erdemli ilçesinde çiftçilerin alternatif ürün arayışını sürdürdüğünü ve ev ve bahçe kenarlarına dikilen incirlerin  üreticilerine kazanç sağladığını

Öger, ‘’Çiftçilerimiz narenciyeye alternatif ürün arayışını sürdürüyor. İncir’de bunlardan birisi. Öyle ki, evlerinin önüne daha önce ihtiyaç diye diktiği incirden şimdi iyi gelir elde etmeye başladı. İlçe genelinde yıllık üretim ise 500 tona ulaştı. Öyle ki, birçok bölgede incir  sezonu bitirken Sinap Mahallemizde yeni çıkmaya başlıyor. Yöreye has lezzeti ve aromasından dolayı üretimi az olan incir ihracata gitmediği için iç tüketime sunuluyor. Oda olarak bölgede isim yapmış Sinap incirini marka haline getirip ihracatını gerçekleştirmek üzere proje hazırlıyoruz’’ dedi.

Sinap mahallesi muhtarı Necdet Erdoğan, ‘’Mahallemiz 750 rakımlı bir yere kurulu. Eylül ve Ekim aylarında hasadına başlanılan incirlerimiz halkımız için büyük bir gelir kaynağı durumunda. Sinap inciri bölgede tüketimi en fazla olan meyvelerin başında geliyor. Burada yetişen incirlerin aroması çok farklı bir tada sahip. Sinap mahallesinde yılda 50 ton incir hasat ediliyor bu da mahalle halkı için büyük bir gelir kaynağı oluyor’’ diye konuştu.

Sinap mahallesinde her gün incir toplayan ve satarak aile ekonomisine katkıda bulunan 50 yaşındaki Kadriye Atlı ise, “Mahallemizde yetişen incir çok tatlı ve lezzeti çok farklıdır. Yüksek kesimde yetiştiğinden dolayı tadı ve şırası çok yüksektir. Biz her gün sabah ezanı ile birlikte kalkar incir toplamaya gideriz. Evlerimizin önünde ve bahçelerimizin kenarlarında yetişen incirleri toplayarak buraya gelen tüccara kilosunu 1 TL. den satıyoruz. Günde bir kişi 50 kilo incir topluyor. Bu da bizim için iyi bir gelir kaynağı oluyor. İnciri sattığımız gibi evimizin kışlık ihtiyacını da karşılıyoruz’’ diye belirtti

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER