© Tarım Pusulası 2021

İhracatı değil ithalatı yasaklayın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'tan ihracat kısıtlama adımına sert tepki, "İhracat kısıtı tarihi yanlıştır"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, karpuzdan portakala, soğandan patatese, limondan mandalinaya toplam 20 ürüne ihracat kısıtlaması kararını oldukça sert sözlerle eleştirdi. AKP'nin üretime ve üreticiye 'düşman' gibi davranmayı sürdürdüğünü aktaran Barut, "Biz, 'Üretimi ve üreticiyi destekleyin, ithalatı yasaklayın' derken şahsım iktidarı, 20 üründe ihracat kısıtlamasına gidiyor. Enflasyonu düşürmek için gıda fiyatlarını bu kararla kontrol altına almak isteyenler çiftçinin mezarını kazıyor. Bu tarihi yanlıştan derhal dönülsün!" dedi.

"ÇİFTÇİNİN CANINA OKUDULAR, ŞİMDİ MEZARINI KAZIYORLAR"

Resmi Gazete’de yayınlanan "Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ" ile portakal, limon, mandarin, elma, kornişon hıyar, fasulye, zeytin, patlıcan, sivri biber, kırmızı mercimek, patates, domates, kuru soğan, kuru sarımsak, karpuz, elma, zeytinyağı, beyaz et, yumurta ve tereyağı gibi ürünlerde dönemsel ihracat düzenlemesi Tarım ve Orman Bakanlığına verildi. Enflasyonla mücadelede gıda ve gıda ürünleri fiyatının düşürülmesi amacıyla ihracatın kısıtlanmasını öngeren bu düzenlemeyi eleştiren Ayhan Barut, "Yüksek enflasyonun, açlık ve sefaletin sorumlusu üreticilerimiz değildir. Bu kara tablonun sorumlusu AKP iktidarıdır. Maliyetleri fahiş oranda artan çiftçinin canına okudular, utanmadan şimdi tam olarak mezarını kazıyorlar" diye konuştu.

"İHRACATI DEĞİL İTHALATI ÖNLEYİN"

Yapılan tüm uyarılara rağmen AKP'nin ithalat sevdasından vazgeçmediğini ifade eden Ayhan Barut, üretim ve üretici odaklı bir tarım politikası isteyerek, şunları kaydetti:
"AKP ülkemizin ve çiftçimizin üretmemesini, bereketli toprakların boş kalmasını, çiftçinin tarımdan kopmasını istiyor. Bunu boşuna demiyoruz. Geçen sene çiftçinin kullandığı mazot yüzde 120'den fazla artışla bu sene 15 liraya dayandı. Geçen yıl Şubat ayından bugüne gübrede fiyat artışı yüzde 400'ü aştı. Çiftçinin sulamada kullandığı elektrik fiyatları aynı evlerde olduğu gibi yüzde 100 arttı. Zirai ilaçlardan tohuma kadar tüm girdilerde fahiş artış var ama çiftçinin ürünü para etmiyor. Tarımsal dış ticaret açığımız 35 milyar doları geçti. Neden? Çünkü AKP'nin yanlış tarım politikaları nedeniyle ülke ekonomisi çöküyor. Çünkü onlar yanlışta ısrar ediyor. Üretimi ve üreticiyi destekleyin! İthalata değil ihracata yönelin. Çiftçinin mezarını kazmaktan, ülke ekonomisini batırmaktan vazgeçin. Tarımsal üretimde 20 ürüne ihracat kısıtını aklınızdan bile geçirmeyin, bu tarihi yanlıştan dönün!"

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER