© Tarım Pusulası 2021

ICA Genel Kurulu Antalya’da Gerçekleştirildi

Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) Küresel Konferansı ve Genel Kurulu 10-13 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi. 700 oyun 407’sini alan Kanadalı aday MoniqueLeroux ICA’nın yeni başkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde yapılan Konferansa 76 ülkeden 1.000’in üzerinde kooperatifçi katıldı. Toplantıya Tarım Kredi’yi temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kumaş, Genel Müdür İrfan Güvendi, Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyelerinin ve denetçilerinin tamamı katıldı.

ICA Genel Kurulu ile birlikte ICA çatısı altındaki sektör örgütlerinin yönetim kurul toplantıları, kıta örgütlerinin toplantıları ve konu bazında komisyonların toplantıları ve bazı önemli konularda konferanslar gerçekleştirdi. Konferanslarda uzmanlar ve araştırmacılar tarafından kooperatifçiliğin güncel sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

Toplanın ikinci gününde “İnovatif Sermaye Araçları ve Kaynakları” başlıklı oturumda sunum eşliğinde konuşma yapan Genel Müdür Güvendi Tarım Kredi’nin faaliyetleri ve yapısı hakkında bilgiler vererek misafir kooperatifçilerin sorularını yanıtlandırdı.

“8.8 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahibiz”

Kooperatifler toplumsal yaşamı etkileyen en önemli yapılanmalardan biri olduğuna dikkat çeken Güvendi, “Üretimden tüketime, eğitimden turizme, konut yapımından sağlığa kadar her etkinlikte kooperatifler ile karşılaşmaktayız. Kooperatifler, kamu ve özel sektörün yanında, kar etmek yerine sosyal amaçlara öncelik veren “üçüncü sektör”ü oluşturmaktadır. Bu çerçevede kooperatifler, aynı amaçlara sahip çıkan, aynı prensipleri ve aynı değerleri paylaşan kuruluşlardır. 153 yıllık köklü geçmişi ve yaklaşık 1 milyon ortağı ile Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu olmayı başarmış Tarım Kredi Kooperatiflerinin özkaynakları ortakların taahhüt ettikleri ortaklık paylarından meydana gelir. Diğer bir ifade ile kooperatif ortakları, kooperatife hizmetlerinden faydalandıkları ölçüde özkaynak sermayesi katarlar. Ayrıca, peşin ve veresiye alışveriş yapmak, sigorta poliçesi yaptırmak gibi kooperatif hizmetlerinden faydalanmak isteyen ortaklar en az bir ortaklık payı taahhüt ederler.  Bugün Tarım Kredi Kooperatifleri yaklaşık konsolide 8.8 milyar dolarlık aktif büyüklüğü, 2.3 milyar dolarlık kredi hacmi ve çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu ürünlere yönelik sektörlerde üretim yapan 14 şirketi ile Türkiye’nin en güçlü çiftçi kooperatifi haline gelmiştir. Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu başarısı, çiftçi ortaklarına güven veren yapısı ile her geçen gün güçlendirdiği özkaynaklarının yanı sıra piyasadaki banka ve finans kuruluşları karşısındaki itibarlı duruşundan kaynaklanmaktadır.” dedi.

“Ayakta kalmanın sırrı öngörü sahibi olabilmekten geçer”

Tarım Kredi’nin sermaye konusunda ortaklarına her türlü olanağı sağladığını belirten Güvendi, “ Bu güvenilir ve güçlü duruşun en önemli göstergesi kredi için birim kooperatiflerimize başvuran ortaklarımızın kredi ihtiyaçlarının, kooperatif tarafından anında ve tümüyle karşılanabilmesidir. Bu çerçevede Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kooperatiflerimizin finansman sorununu tamamen çözmüş olduğumuzu belirtmek isterim. Geçmişte, birim kooperatifimiz finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere bankalara kendileri başvuru yapıyorlar ve bazen kredi almakta başarısız oluyorlardı. Getirdiğimiz yeni sistem ile artık kredi başvurularımızı Merkez Birliğimizin garantörlüğünde topluca yapıyoruz. Bu sayede bankalar finansal tablolarımızda kuruluşumuzun toplam gücünü görme imkanı buluyor ve finansman ihtiyacımız zamanında ve tümüyle karşılanıyor. Aldığımız krediyi de birim kooperatiflerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda Merkez Birliğimizden, Bölge Birliklerimiz aracılığı ile kooperatiflerimize ulaştırıyoruz. Bunun dışında sermaye birikimi ve finansman için büyük önem taşıyan bir diğer konu da piyasadaki risk ve fırsatları önceden tahmin edebilmek, diğer bir ifade ile reaktif değil “proaktif” bir bakış açısına sahip olabilmektir. Bu amaç doğrultusunda, Genel Müdürlüğümüz bünyesinde üst yönetime aylık raporlarla destek verecek bir “Risk Komitesi” oluşturuyoruz. Bunu kurumumuz için kanuni bir zorunluluk olmamasına rağmen gerçekleştiriyoruz çünkü biliyoruz ki günümüz piyasa koşullarında ayakta kalmanın sırrı öngörü sahibi olabilmekten geçer.” İfadelerini kullandı.

Kooperatifçiliğin hem Türkiye’de hem de dünyada mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Güvendi, “ Biz Tarım Kredi Kooperatifleri olarak 1 milyon çiftçi ortağımızın faaliyetlerine destek olurken aynı zamanda onların kendi köy ve beldelerinde kalkındırılması amacına hizmet ediyoruz. Böylelikle hem üretim ve katma değer sağlıyor, hem de devletimizi köyden kente göçlerden ve bunun yüksek maliyetlerinden korumaya çalışıyoruz. Bu anlamda kooperatiflere verilecek her türlü destek, ülkemizin daha güçlü bir sosyo-ekonomik yapıya kavuşturulmasına doğrudan katkı sağlayacaktır.” diyerek sözlerini sona erdirdi.

Bakan Aşçı: Türkiye 10’uncu ekonomi olacak..

Konferansın Türk Hükümeti adına açış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı tüm delegeleri selamlayarak dünya kooperatiflerinin temsilcilerini Antalya’da görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Türk kooperatifleri hakkında bilgi veren Aşçı, 2020 yılında kooperatiflerin geleceği, nasıl bir vizyonla çalışacakları, üretime nasıl katkı sağlayacakları, dünya ekonomisini nasıl geliştirecekleri gibi konuların üç gün boyunca tartışılacağını ve tecrübelerinin paylaşılacağını, sonrasında 2020 yılına nasıl bir vizyonla girileceğinin sonuç bildirgesinin paylaşılacağını dile getirdi.

Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğuna işaret eden Bakan Aşçı, artık bu tür organizasyonların ulaşılamaz, yapılamaz olmadığını söyledi. Bakan Aşçı, “İnşallah 2023 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında büyük hedefimize ulaşma yolunda hızla ilerliyoruz. 10’uncu büyük ekonomi olmak istiyoruz. 500 milyar dolar da ihracat yapmak istiyoruz. Hayal gibi gelebilir bazı insanlara, değil. 2002 yılındaki ihracatımızı 36 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkardık. 3.5 kat daha artırma hedefimiz var. 12-13 yılda bunu başardık, geri kalan 8 yılda da inşallah başaracak güçteyiz, azimdeyiz” dedi.

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Başkanı Muammer Niksarlı ise konuşmasında şunları söyledi: "Ülkemizde seçimlerden önce olan kötü olaylar nedeniyle dünyanın bazı ülkelerindeki yöneticiler Türkiye'ye gitmeme yönünde uyarıda bulundu. Bütün uyarılara rağmen bu toplantının Türkiye'de yapılması için çok gayret gösterdik, tüm dünyadaki kooperatif yöneticilerini Türkiye'ye getirmek için. ICA Başkanı'na çok teşekkür ediyoruz. Ülkemiz 1 Kasım seçimlerinden sonra rahatlamış, herkes derin bir nefes almıştır. Artık eksik kalan işlerimizi tamamlama zamanı gelmişti. Yeni kooperatifler yasasının bir an önce çıkarılması gerekmektedir."

ICA Başkanı Pauline Green’den görevi devralan Monique Leroux ise Başkanlığa seçilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek bütün seçmenlere teşekkür etti. 427 oy ile başkan seçilen Leroux Kanada Kooperatif Finans grubu olan Desjardins Group Başkanı ve CEO’su görevlerini sürdürmekle beraber Dünyanın en büyük kooperatifçilik zirvelerinden biri olan olan Quebec Kooperatif Zirvesinin de kurucusudur. Genel Kurulda, eski Başkan Dame Pauline Green'e  de ICA'nın 2015 yılı Rochdale Pioneers ödülü verildi.

Teksas Üniversitesi öğretim üyelerinden ve gıda politikaları uzmanı Prof. Raj Patel, “Hiçbirşeyin Değeri/the value of nothing” başlıklı sunumu ve   Harward Üniversitesi Profesörlerinden ve “Ağların Zenginliği-the Wealth of Networks” adlı ünlü kitabın yazarı Yochai Benkler’in gelecekte sıradan insanların ortak ağları (netwörkleri) kullanarak neler yapabileceklerine ilişkin sunumu büyük beğeni topladı.

Toplantıya, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, Panko Birlik, Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Tarım Koop, Tariş,  Köy Koop ve Sürkoop  ile dünyanın her yanından ve her sektörden kooperatiflerin liderleri ve yöneticileri, uzmanları ile kooperatifçilik ilgili uluslararası kuruluşlardan temsilciler olmak üzere çok sayıda delege ve temsilci katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER