İç Anadolu ve Doğu Anadolu Çiftçisini Ek Destekler Kurtarır
TarımTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, kuraklığın buğday ve arpada ürünü çok kötü vurduğunu, verimde yüzde 80’e varan oranlarda düşüş görüldüğünü bildirerek, “sadece verim değil kalite de çok kötü. Yemlik buğdayın payı büyük oranlara ulaştı” dedi.
Gamzeli, yaptığı açıklamada, bu yıl üretim döneminin başlangıcı olan Ekim ve Kasım aylarında yağışların oldukça yetersiz Almasının hububat ekiminde sıkıntı oluşturduğunu, bu yıl ülke genelinde buğday ve arpa çıkışlarında sorun yaşandığım, gelişimin normal yılların gerisinde kaldığını belirtti. Nejat Gamzeli, bahar aylarında yağışların normallerin üzerinde gerçekleşmedin ülke genelinde kuraklık riskini azalttığını ama Çankırı'nın yanı sıra, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun Kayseri, Kırşehir, Çorum, Kars, Yozgat, Ağrı, Ardahan, Erzurum gibi bazı illerinde yüzde 10’dan, yüzde 80’lere varan oranlarda verim kaybına neden olan kuraklık yaşandığım bildirdi.
“Buğday verimi dekarda 400-500 kilogramdan 150 kilogramın altına indi”
İç Anadolu Bölgesi’nde bazı illerde sapa kalkma döneminde yeterli yağış alınsa da çoğu üreticinin ürünü kurtarmaya yetmediğine dikkati çeken Gamzeli, şunları kaydetti:
“Çoğu bölgemizde verim yüzde 50’ler oranında düşmüştür. Geçen yıl dekarda 400- 500 kilogram buğday alman bölgelerde, bu yıl 150 kilogram bile buğday elde edilemedi. Üreticimiz büyük sıkıntı içinde. İlimizde tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomi var. Tarım da temelde buğday ve arpa üretimi ağırlıklı yapılıyor. Buğday ve arpada verim olmazsa ilde ticaret de yatırım da duruyor.
Ziraat Odalarımızın ön ayak olmasıyla köy muhtarlarımız ve üreticilerimiz, kuraklık hasar tespit çalışmalarının başlatılması için başvuru yaptı. Afet yaşayan çiftçimizin yeni üretim dönemi için tohum, gübre, mazot gibi girdileri sağlaması ve kültürel işlemleri yapması imkânsız görünüyor.
Çiftçimizin üretimini sürdürebilmesi bakıcından, en azından yeni sezonda tohumluk ihtiyacının karşılanması için destek sağlanmalıdır. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlan, uzun vadeli, faizsiz yapılandırılmalıdır.’ Afet yaşayan çiftçimiz yeterli geliri elde edememiştir. Ertelenmiş olsa bile kredi borçlarını veya taksitlerini ödeme imkânı bulunmamaktadır.”
“Prim desteğinde 11 katı aşan fark var”
Bir diğer sorunun üreticilere verilen prim desteğindeki adaletsiz dağılım olduğunu bildiren Gamzeli, şu bilgileri verdi: “Sulu tarım yapan ve bir sezonda iki ürün kaldıran çiftçi ile İç Anadolu ve Doğu Anadolu çiftçisi bir değil. Biz iki yılda bir ürün alırken, onlar yılda iki ürün alıyor. Hal böyleyken, İç Anadolu ve Doğu Anadolu çiftçisi ile sulu tarım yapan ve sezonda iki. Kaldıran çiftçinin aynı prim desteği alması hakkaniyete sığmıyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu için ek destek düşünülmeli, birim başına çiftçi gelirleri birbirine yaklaştırılmalıdır."
İlginizi Çekebilir