Hububat Ticaretiyle İlgili Uluslararası Bir Şirket Kurmak İstiyoruz
TarımTarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Ziraatı, tarımı gerçekten çok stratejik, belki de savunmadan da önemli görmeliyiz. Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak." dedi.
Dr. Pakdemirli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türk iş insanlarının son yıllarda hızla geliştiğini ve önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.
Tarımda elverişli arazilerin gün geçtikçe azaldığını anımsatan Dr. Pakdemirli, "Ziraatı, tarımı gerçekten çok stratejik, belki de savunmadan da önemli görmeliyiz. Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak. Bu yüzden tarım sektöründe hesapsızca görülen büyük satın almalar gerçekleşiyor." diye konuştu.
Dr. Pakdemirli, dün açılışı yapılan havalimanına da değinerek, şunları kaydetti:
"Cumhuriyeti lafla değil icraatla kutladık. İstanbul Havalimanı'nı, Kanal İstanbul projesini görüyorum, Kazakistan'a kadar giden demiryolunu görüyorum da Türkiye'nin 'lojistik hub' olması gereklidir. Hollanda'nın tarım üretimi 25 milyar dolar, ihracatı ise 98 milyar dolardır. Alım, satım ve 'lojistik hub' olduğundan ciddi bir katma değer yaratmıştır. Bizim yakın pazarlarımız 20 küsur trilyon dolarlık ki, bundan daha fazla pay almalıyız."
"Türkiye'de lojistik üstü olacak"
Hububat ticaretiyle ilgili uluslararası bir şirket kurmak istediklerini aktaran Dr. Pakdemirli, "Kamu ve özel sektör girişimiyle tamamen profesyonel yönetilecek şirketle, Ukrayna'dan, Rusya'dan, Kazakistan'dan tüm hububatı bu şirket pazarlayacak. Türkiye'de lojistik üstü olacak." şeklinde konuştu.
Bakan Dr. Pakdemirli, bakanlık olarak tarımı ve hayvancılığı tekrardan değerli kılacak eğitim projeleri hayata geçireceklerini ifade ederek, YÖK başkanıyla bu konuda görüşmeler yaptıklarını ve yakın zamanda bir çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.
"Sudan Afrika'ya açılan kapı"
Tarımda planlamayla ilgili meteorolojiden daha fazla yararlanacaklarını vurgulayan Dr. Pakdemirli, "Yeni başladığımız ürün takip masalarında, meteorolojik modellemeler ve rekolte tahminleriyle, gıda arz güvenliğimizi sağlayacağız ve gıdadaki enflasyonu dizginleyeceğiz." dedi.
Dr. Bekir Pakdemirli, Sudan'da kiralanan tarım arazilerine yatırımcı beklediklerine işaret ederek, "Burası Afrika'ya açılan kapıdır. Sudan da çok seviliyoruz bunu avantaja çevirmemiz lazım. Doğru işleri yaparsak, hem Türkiye'nin hem Sudan'ın hem de üçüncü ülkelerin ihtiyaçlarını görmek mümkün. Son derece verimli topraklar yakın bir zamanda toprakları iş adamlarımızın kullanıma açıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir