© Tarım Pusulası 2021

Hububat rekoltesi rekor kıracak

Bu yıl hububat açısından olumlu seyreden hava koşullarına bağlı olarak tüm hububat ürünlerinde rekolte artışı gerçekleşecek.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin yaptığı yazılı açıklamada;

Buğdayda ise tüm zamanların Türkiye rekorunun kırılması bekleniyor.

ÜRETİM ARTIŞINDA İKLİM KOŞULLARI BÜYÜK ROL OYNADI

Geçtiğimiz bahar aylarında bir çok ürünü vuran soğuk, kar yağışı ve don olayları, hububat üzerinde olumsuz bir etki yapmadı. Son günlerde havaların ısınması ise hasat dönemini öne çekti. Buğday hasadı bu ay (Mayıs) sonlarında Çukurova'dan başlayarak yaz ortalarına kadar sürecek.

Çukurova bölgesinde her yıl ortalama 2 milyon dekar alana buğday ekiliyor ve ortalama 750-800 bin ton civarında ürün elde ediliyor. Önümüzdeki haftalarda olumsuz bir durum olmazsa bu yıl bu rakamın aşılması bekleniyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle üretimde yüzde 30'a varan düşüşten ötürü büyük zarara uğrayan buğday üreticisi bu durumdan memnun.

Üretimdeki bu artış büyük ölçüde iklim koşullarına bağlı. Her ne kadar yağışlar, bir çok bölgede uzun yıllar ortalamasının bir miktar altında kalsa da geçen yıla göre önemli ölçüde artmış bulunuyor.

Buğdayın gelişimi açısından önemli olan Nisan ayındaki yağışlar ülke genelinde 48.6 mm. olarak gerçekleşti. Bu rakam uzun yıllar Türkiye ortalamasının yüzde 17 altında ancak geçen yılın rakamının yüzde 22 üzerinde.

Yine Nisan ayı yağışlarına bölgeler itibariyle baktığımızda en düşük yağışların İç Anadolu bölgesinde, en yüksek yağışların ise Marmara bölgesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu bölgelerimizde kısmi olarak bazı bölgelerde kuraklık ve aşırı yağış nedeniyle buğdayda zarar görüldü. Bu zararlar olmasaydı, ülke rekoltesi daha da yükselebilirdi.

Buğday açısından büyük önem taşıyan Akdeniz Bölgesinde yağışlar normaline göre yüzde 30 civarında düşük kaldı, ancak geçen yıla göre yüzde 46 oranında arttı. Aşırı yağış olmaması bölge açısından yararlı oldu.

Mayıs ayında da yağışlar mevsim normallerine yakın ve düzenli seyrediyor.

Genel olarak baktığımızda, geçen yılın Ekim ayından bu yana tüm ülkede yağışlarda geçen yıla göre yüzde 69  artış var.

Geçen yıl hububat üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

Tek tek ürün bazında;

-buğday üretimi bir önceki yıla göre yüzde 13,8 azalarak 19 milyon ton,

-arpa üretimi yüzde 20,3 azalarak 6,3 milyon ton,

- çeltik üretimi yüzde 7,8 azalarak 830 bin ton olmuştu.

Yalnızca dane mısır üretiminde yüzde 0,8 gibi küçük bir artış gerçekleşmiş ve üretim  yaklaşık 6 milyon tona çıkmıştı.

Bu yıl hububat üretiminde geçen yıla göre yüzde 30-35 arası bir artış bekleniyor.

Derneğimizin bölgeler bazında yaptığı araştırmaya göre buğday üretiminin yüzde 15-21 arasında bir artışla 22-23 milyon ton arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen en yüksek üretim 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olmuştu. Bu durumda büyük ihtimalle bu yıl tüm zamanların en yüksek buğday üretimi gerçekleşmiş olacak.

DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK

ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) yayınladığı tahmin raporuna göre bu yıl buğday üretim  rakamının 701 ile 720 milyon ton arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakam geçen yıla göre 16 milyon tonluk bir azalma, son beş yıllık ortalamaya göre ise yüzde 2 oranında bir artış anlamına geliyor.

Rusya'da bu yıl buğday rekoltesinin azalması bekleniyor. Rusya'da Aralık ayındaki ılımlı iklim koşullarının ardından gelen şiddetli soğuklar kışlık buğdaya önemli zarar verdi; ülke üretiminin yaklaşık yarısını sağlayan yazlık buğday ekimi ise daha kısıtlı bir alanda yapıldı.

ÜRETİM TÜKETİMİ KARŞILIYOR

Dünya buğday tüketimi 708 milyon ton civarında. Bu durumda dünya ölçeğinde üretim tüketimi yaklaşık olarak karşılıyor. Dünyadaki stok miktarının ise 7 milyon tonluk bir düşüşle 189 milyon ton olması bekleniyor.

Dünyanın en büyük buğday tüketicisi Çin'in tüketiminin bu yıl 126 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak yine de Çin'in güçlü bir talep yaratması beklenmiyor, çünkü Dünya buğday stoklarının yüzde 32′si de Çin’in elinde bulunuyor.

Rusya'nın buğday ihracatını kısıtlaması ve Dünya buğday ihracatının yüzde 16′sını sağlayan ABD'nin  parasının değerlenmesi nedeniyle bu yıl uluslararası piyasalarda buğday fiyatlarının bir miktar artması bekleniyor. Bu da talepte düşme yaratabilir.

TÜRKİYE'NİN BUĞDAY İTHAL ETMESİNE GEREK KALMADI

Türkiye'nin buğday tüketimi ise 19 milyon ton civarında. 2 milyonun üzerindeki mültecinin de nüfusa eklenmesi sonucu tüketimin 20 milyon tonu bulması bekleniyor. Türkiye'nin önümüzdeki yıl üretimi tüketimini rahatlıkla karşılayacak durumda. Bu yıl üretimin de daha kaliteli olduğu görülüyor. Dolayısıyla ithalat gereği kalmıyor. Üretim fazlasına bağlı olarak  stoklardaki azalmanın da telafi edilmesi bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER