Her gün 5 milyon ekmek çöpe gidiyor
TarımYAŞAR Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, Türkiye’de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf edildiğini, günlük 5 milyon lira, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığını söyledi.
Türkiye’de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon adet çöpe atılıyor. Bu nedenle günlük 5 milyon lirayı, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, ekmek israfını önleyecek öneriler ve tarifler sundu. Dr. Fadıloğlu, "Yapılan araştırmalar her gün 5 milyon ekmeğin yüzde 51.4’ünün fırınlarda, yüzde 37.9’unun hanelerde yüzde 10.7’sinin ise yemekhaneler, lokantalar ve otellerde israf edildiğini ortaya koymuştur" dedi.
İHTİYACINIZ KADAR ALIN
Ekmeğin evlerde çöpe atılmasındaki en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yer aldığını belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine yapacağınız yemek çeşidini göz önünde bulundurarak alın. Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz. Ekmeği açıkta değil, poşet içerisinde saklayın. Ekmeği dilimleyerek tüketin. Toplu yemek tüketim yerlerindeki ekmek israfını önlemek için ekmek dilimlenmiş olarak veya küçük ekmek olarak verilmeli, self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer almalıdır" diye konuştu.
TASARRUF SAĞLAYACAK TARİFLER
Dr. Fadıloğlu, bayat ekmekleri değerlendirmek için şu önerilerde bulundu:
-Bayatlamış ekmekleri fırında hafif nemlendirip ısıtarak ya da kaynayan suyun buharıyla yumuşatabilirsiniz.
-Fazla ekmeği derin dondurucuda saklayabilir, ihtiyaç duyulduğu takdirde tost makinasında ısıtarak yemeklerinizin yanında sıcak olarak da tüketebilirsiniz.
-Bayat ekmekten galeta unu yapabilirsiniz.
-Bayat ekmeğin içinden çıkardığımız kısımları kurutarak, köfte yapımında kullanabilirsiniz.
-Bayat ekmekten küçük kanepeler hazırlayarak misafirlerinize sunum yapabilir, pizza veya omlet yapabilirsiniz.
-Kruton yapabilir ve çorbaların üzerine koyabilirsiniz. Bunun için bayatlamış ekmekleri küp küp kesip fırında kızardıktan sonra cam kavanozda 1 hafta saklayabilirsiniz.
-Bayatlamış ekmekleri dilimleyerek fırın tepsisine dizip, üzerine tereyağı, beyaz peynir, yumurta, doğranmış domates, yeşil biber karışımını sürdükten sonra fırında kızartırsanız, kahvaltılarda afiyetle yiyebilirsiniz.
-Bayatlamış ekmekten ekmek dolması yapabilirsiniz.
-Bayat ekmeklerden vişneli ekmek tatlısı yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmek tatlısı yapabilir ve üzerine muhallebi ya da puding de ilave edebilirsiniz.
İZMİR’DE GÜNLÜK 250 BİN EKMEK İSRAF EDİLİYOR
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, bugüne kadar İzmir’de ekmek israfını ölçmeye yönelik herhangi bir geniş katılımlı çalışmalarının olmadığını, ancak günlük 2.5 milyon ekmek üretilen kentte, yalnızca fırınlara yüzde 3-5 arasında iade geldiğini söyledi. Başkan Sırtı, "Bu işin yalnızca fırınlarda olan boyutu. Buna fabrikalar, okullar gibi yerlerdeki yemekhaneler, hastaneler, lokantalar ve evde çöpe atılan ekmekleri eklersek rakam yüzde 5-10 arasında. Bu da demek oluyor ki yalnızca İzmir’de 125 bin ila 250 bin ekmek arasında bir israf rakamı karşımıza çıkıyor" dedi.
ÖNEMLİ OLAN BİLİNÇLENMEK
İzmir’de, dış ilçeler dahil 450 ekmek fırınının bulunduğunu, buna ruhsatsızlar, unlu mamuller üreten tesisler ve pastaneler de eklendiğinde 550-600 civarında ekmek üreten tesis olduğunu ifade eden Fikri Sırtı, "Her zaman söylendiği gibi önemli olan bilinçlenmek. Herkes ihtiyacı olan kadar ekmek almalı. Poşetli ekmek çok tartışıldı, belki katkı sağlar ancak çoğu fırının altyapısı buna uygun değil. Ayrıca ne kadar en kaliteli ürün kullanılsa da plastik olduğu için sağlığı tehdit eden unsurlar ortaya çıkabilir. Geç bayatlayan ekmekler de çözüm değil, çünkü bayatlamayı önlemek için içine katkı maddesi konulması gerekiyor. Vatandaşlar, doğal, sağlıklı ve katkısız ekmeği ihtiyaçları kadar almalı. İsrafı ancak böyle önleyebiliriz" diye konuştu.
63 HASTANE YAPILABİLİR
Ekmek israfının yıllık ekonomik boyutu yaklaşık 1.8 milyar TL’ye karşılık gelirken, bu tutarla, 5 kişilik 84 bin aile bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilir, 128 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilir veya 387 bin öğrenciye 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilir. Başka bir açıdan bakıldığında, 100 yataklı 63 hastane, 16 derslikli 394 okul, 300 öğrenci kapasiteli 217 yurt, 433 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilir.
İlginizi Çekebilir