© Tarım Pusulası 2021

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Tartışmalı Ötanazi Tasarısı!

Harun Göksel / Ankara; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın iş birliğinde hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu'na ilişkin yasa değişiklik tasarısı, hayvan severler ve veteriner hekimler tarafından tepkiyle karşıladı.

Tasarıda yer alan ötanazi maddesi, sahipsiz hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla öldürülmesini öngörürken, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) bu durumun etik ve vicdani açıdan kabul edilemez olduğunu savunuyor. Birlik, "Hipokrat'tan günümüze evrensel hekimliğin en önemli değerlerinden biri 'önce zarar verme'dir. Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz" diyor.

TVHB, tasarıya karşı şu gerekçeleri sıralıyor:

TVHB, alternatif çözümler olarak şunları öneriyor:

TVHB, yasa tasarısının son halini almadan önce, görüşlerinin alınmasını talep ediyor. Birlik, "Uygarlığın ilk zamanlarından beri birlikte yaşadığımız kedi ve köpekler ile bütünleşik bir yaşamı en iyi bilen akademik meslek olarak görüşlerimizin alınması gerektiğini kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz" diyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER