© Tarım Pusulası 2021

Hayvanlar Ölüyor. İnsanlara Bulaşma İhtimali Var!

Bitlis’te son aylarda ortaya çıkan bir hastalık büyükbaş hayvanların telef olmasına neden oluyor. Veteriner hekimler hastalığa Sarmonella mikrobunun sebep olabileceğini ve insanlara da bulaşma ihtimali olduğunu söyledi.
Bitlis’in merkeze bağlı Kokarsu Köyü Çubuklu mezrasında son 2 ay içerisinde 50’ye yakın büyükbaş hayvan telef oldu. Hayvanların ölümüne neden olan ve henüz kesin teşhisi konulmayan hastalık köylüleri endişendiriyor. Köylülerden Eyüp Demirkanoğlu, önlem alınmazsa köylerinde hayvan kalmayacağını söyledi. Hayvanlardan alınan numunelerden hastalığın kesin olarak tespit edilmediğini anlatan Demirkanoğlu, "Hayvanlarımız ilk önce hızla kilo kaybediyor ve felç geçirerek telef oluyor. Telef olan hayvanlarımızın çoğu gebe olanlar. Kurtarabildiklerimize de bakmakta güçlük çekiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan destek istiyoruz. En azından hastalığın tespit edilmesini ve alınması gereken tedbirleri öğrenmek istiyoruz. Sadece hastalık bizde değil, diğer köylerde de görüldü. Ancak en fazla hayvan bizim köyde telef oldu" dedi.
ANTİBİYOTİKLERE DAYANIKLI BİR MİKROP
Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde görev yapan veteriner Adem Yanlı, antibiyotiklere dayanıklı bir mikropla karşı karşıya olduklarını söyledi. Yanlı, "Hayvanların vitaminsiz kaldığı, bakım ve belslenme şartlarının ağır olduğu dönemlerde bu hastalık ortaya çıkıyor. Hızlı bir ölüm oluyor. Antibiyotiklere dayanıklı bir mikropla karşı karşıyayız. Bunun teşhisini de bizim şartlarımızda ortaya koymamız oldukça güç. Laboratuarlar dahi kesin bir sonuca varamadı. Erken davranıldığında ilaçla sonuç alınabiliyor. Ancak hayvan özellikle ağır gebe ise kurtulma imkanı yok" dedi.
Bu hastalığın hayvanlara bulaşmasında birinci etkenin tüketilen saman ve otların olduğunu da belirten Yanlı, "Bölgede gezer samanı dediğimiz makinenin her türlü ot ile birlikte tarlada bulunan değişik hayvanları da parçalara ayırarak ota karıştırmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Burada en büyük şüpheli de kamplumbağadır. Onlardaki sarmonella mikrobu bu hastalığa yol açabiliyor. Bu hastalık insanlara da bulaşması halinde tedavisi mümkün olmayan ölümlere neden olabilir. Sarmonella mikrobunun en büyük özelliği etkisini gösterdikten sonra kısa sürede kaybolmasıdır. Bu nedenle teşhis koymada sıkıntı yaşanabiliyor" dedi.
Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise büyükbaş hayvan ölümlerini yaşandığı Kokarsu Köyü'ne veteriner hekimlerin gönderdiğini ve konunun titizlikle incelendiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER