Hayvan Nakillerine Yeni Dönem: Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Kritik Değişiklik!
HayvancılıkTarım ve Orman Bakanlığı, yurt içinde canlı hayvan ve hayvansal ürün nakillerini düzenleyen yönetmelikte önemli değişikliklere gitti. Bakanlık, kaçak hayvan hareketlerini ve salgın hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla Veteriner Sağlık Raporlarının geçerlilik süresinin 3 güne indiğini ve zorunlu yol kontrol istasyonlarının devreye girdiğini duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yurt içinde canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin nakillerine ilişkin yönetmelikte kritik değişiklikler yapıldı. 26 Nisan 2025 tarihli ve 32882 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", belgesiz ve kaçak hayvan hareketlerini önleyerek salgın hayvan hastalıklarının yayılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.
Veteriner Sağlık Raporu İçin 3 Gün Kuralı!
Yeni düzenlemeyle birlikte, hayvan sahipleri ve nakil vasıtası sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri, Veteriner Sağlık Raporlarının (VSR) geçerlilik süresi oldu. Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmede, Veteriner Sağlık Raporlarının geçerlilik süresinin, düzenlendiği tarihten itibaren artık üç (3) gün olarak güncellendiği belirtildi. Bu değişikliğin, hayvan hareketlerinin daha hızlı ve kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlayacağı ifade edildi.
Ayrıca, VSR düzenlendiği halde sevki gerçekleşmeyen hayvanlar için raporun üç gün içinde iptal edilmemesi durumunda idari para cezası uygulanarak iptal işleminin gerçekleştirilebileceği uyarısında bulunuldu. Kesimhaneye yapılan sevklerde ise hayvanlarla birlikte veteriner sağlık raporunun üç gün içerisinde kesimhaneye ulaştırılarak TÜRKVET sisteminde varışının yapılması zorunluluğu getirildi.
Zorunlu Yol Kontrol İstasyonları ve Cezai Müeyyideler
Yönetmelik değişikliğinin getirdiği bir diğer önemli yenilik ise Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları (YKDİ) oldu. Hayvan nakil araçları ve hayvan sahiplerine, Bakanlıkça belirlenen bu denetim istasyonlarından en az birine uğrayarak kontrol yaptırma yükümlülüğü getirildi. Bakanlık, şu ana kadar Erzurum, Kayseri, Çankırı, Ankara, Elazığ illeri başta olmak üzere birçok noktada Veteriner Yol Kontrol Noktaları oluşturulmaya başlandığını bildirdi. Bu istasyonların ana amacının, belgesiz ve kaçak hayvan hareketlerinin önlenerek salgın hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek olduğu vurgulandı.
Yapılan açıklamada, hayvan taşıyan araçların mutlaka en az bir denetim istasyonuna girerek hayvanlarını ve evraklarını kontrol ettirme zorunluluğu bulunduğu belirtildi. Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarına uğramayan nakil vasıtası sahipleri ve hayvan sahiplerine idari para cezası uygulanacağı ifade edilirken, Bakanlık ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokoller çerçevesinde araç plaka kontrollerinin de yapılabileceği bilgisi verildi.
Bakanlık yetkilileri, son olarak yetiştiriciler ve nakil vasıtası sahipleri vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılan düzenlemeleri dikkate alarak; gerekli kontrolleri yaptırmalarını, belge ve evraklarını eksiksiz tamamlamalarını önemle hatırlatıyoruz," mesajını iletti. Bu yeni dönemde, hayvan sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanması adına atılan bu adımların büyük önem taşıdığı belirtildi.
İlginizi Çekebilir