Hayvan Islahı Yerli Sperma ile Yapılacak
TarımHayvancılık işletmesi ve sığır varlığı bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Konya'da, Türkiye nüfusunun et ve süt ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak yüksek verimli sığır ırkı yetiştirilmesi için esmer ırk embriyo üretimi ve test edilmeye aday damızlık boğa üretimi yapılacak.
Hayvancılık işletmesi ve sığır varlığı bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Konya'da, Türkiye nüfusunun et ve süt ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak yüksek verimli sığır ırkı yetiştirilmesi için esmer ırk embriyo üretimi ve test edilmeye aday damızlık boğa üretimi yapılacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün hazırladığı "Sığırlarda Embriyo Transferi ile Test Edilmeye Aday Boğa Elde Edilmesi Altyapı Projesi", Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilerek yaklaşık 18 milyon lira destek aldı.
Projenin sonucunda elde edilecek yüksek verim özelliklerine sahip ve test edilmiş damızlık erkek hayvanlardan sağılan spermler, yetkili satıcılar aracılığıyla hayvancılık sektörünün hizmetine sunularak, Türkiye'nin yurt dışından sperma ithalatının azaltılması hedefleniyor.
Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP) Eylem Planı kapsamında hazırlanan ve kabul gören projenin uygulanması için alt yapı çalışmalarına başlandı.
Enstitü müdür vekili Dr. Mustafa Kan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları projeyle biyoteknolojik yöntemlerle esmer ırk embriyo üretimi ve test edilmeye aday damızlık boğa üreterek sığırların ıslahını ve birim hayvandan daha çok verim elde edebilecek damızlık dişi materyal sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Kombine verimli hayvan sayısı artacak
Hayvancılık alanında dünyada yoğun olarak kullanılan, ancak Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan embriyo transferi, embriyoda cinsiyet tayini ve embriyo dondurma gibi ileri teknolojilerin yaygınlaşmasının alt yapısını oluşturmayı da istediklerini vurgulayan Kan, şöyle konuştu:
"Projenin sonucunda elde edilecek yüksek verim özelliklerine sahip ve test edilmiş damızlık erkek hayvanlardan sağılan sperma yetkili satıcılar aracılığıyla hayvancılık sektörünün hizmetine sunulacaktır. Böylelikle sperma ithalatının önüne geçilmeye ya da azaltılmaya çalışılacak, ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır. Ayrıca, elde edilecek yüksek verim özelliklerine sahip ihtiyaç fazlası dişi damızlıklar bölge yetiştiricilerine verilecektir. Bölgede ve ülkemizde yüksek genetik kapasiteye sahip kombine verimli, yani et, süt verim yönü olan hayvanların sayı ve kapasite olarak artması sağlanacaktır."
Dr. Kan, bölge ve ülke hayvancılık işletmelerinin karlılık oranlarının projeyle artacağını dile getirerek, "Enstitüde kurulacak olan embriyo transfer laboratuvarı tamamlanıp embriyo transferinin rutin olarak uygulanmaya başlanması ile diğer araştırma enstitülerine, üniversitelere ve konuyla ilgili çalışan özel sektöre eğitim alabilecekleri ve çalışma yapabilecekleri bir araştırma alt yapısı oluşturulmuş olacaktır. Enstitüde verilecek olan eğitim programları ile embriyo transferi teknolojisi her bölgede 5-10 başlık işletme büyüklüğüne sahip yetiştiricilere kadar ulaştırılmış olacaktır" ifadelerini kullandı.
Projeye yaklaşık 18 milyon liralık destek
Kalkınma Bakanlığından yaklaşık 18 milyon lira destek alan Sığırlarda Embriyo Transferi ile Test Edilmeye Aday Boğa Elde Edilmesi Altyapı Projesi kapsamında, altyapı olarak toplam 800 başlık anaç hayvan ahırları, genç hayvan ahırları, süt sağım kompleksleri, yem ünitesi, hayvan besleme laboratuvarı, embriyo transfer ve IVF (In vitro Fertilizasyon) laboratuvarı ile ekipmanları enstitüye kazandırılacak.
İlginizi Çekebilir