© Tarım Pusulası 2021

Hayvan Başına Süt Verimini 5 Kg Civarında Arttırıyor

Ula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2015 yılı Ekim ayında Elmalı mahallesinde Dursun TEZCAN' a ait 5 da.  sulu tarım arazisinde ekimi yapılan Trinova  (Süt otu) için Tarla Günü yapıldı.

Ula İlçesi Elmalı Mahallesinde düzenlenen Tarla Gününe İlçe Müdür V. olarak Mühendis Gençer SÖĞÜT, Ziraat Odası Başkanı Mehmet KAVASOĞLU, Mahalle Muhtarları, İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve 60 çiftçi katıldı.

İlçe Müdür V. Mühendis Gençer SÖĞÜT'ün açılış konuşmasının ardından bahçe sahibi Dursun TEZCAN Trinova yetiştiriciliğinden dolayı memnuniyetini dile getirdi. Trinovayı hayvanlarına mera olarak otlattığını, hayvan başına süt verimini 5 Kg civarında arttırdığını bunun yanında silaj kullanmayı bıraktığını sağmal inek başına süt yemini 2 kg kadar kısıtladığını buna rağmen süt veriminde bir azalma olmadan artış olduğunu ifade etti.  Örnekköy de büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Hatice AYTEN deneme amaçlı 2 da Trinova ektiğini, Trinovanın büyümesinin ve kardeşlenmesinin iyi olduğunu ifade etti. Hayvanlarını Trinovada 1 saat otlattığında hayvanların doyduğunu ve ahıra kendiliğinden gittiğini böylelikle hem işçilikten hem de zamandan tasarruf ederek daha karlı bir süt üreticiliğine geçtiğini tarla gününe katılan çiftçilerle paylaştı.

Tarla gününü düzenleyen Ula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Alper USLU Trinova hakkında teknik bilgi verdi. Bölge iklim koşullarına çok uygun olan Trinova yem bitkisi çok yıllık buğdaygil yem bitkilerinden olmasına rağmen ekonomik verimini ilk yılında vermektedir. İlk yılında yaş ot olarak 8.000 Kg, kuru ot olarak 1.200 - 1.500 Kg, verimi olduğunu söyledi. Çiftçilerin kaba yem sorununa alternatif olan Trinova; yüksek verimli, çiğnenme toleransı ve kardeşlenme oranı yüksek bir yem bitkisidir. Trinova kışlık yem bitkisi olup, ruminantların iştahla yediği sindirilebilirliği yüksek, hazmı kolay ve protein oranı hasat ve depolama koşullarına göre yüzde 13-15 HP (Ham Protein) e sahip alternatif yem bitkisiyle çözüm arayışlarımız devam edecektir dedi.

Konuşmalar esnasında yetiştiriciler ineklerini Trinova yem bitkisi ekilmiş araziye bırakarak hayvanların ne kadar iştahlı ve severek yediklerini tüm katılımcılara uygulamalı olarak gösterdi.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER