© Tarım Pusulası 2021

Havyar sevenlere iyi haber! Fiyatı 5 kat düşebilir

Daha çok üst gelirli vatandaşların tükettiği ürünlerden biri olarak kabul edilen havyarın fiyatı önümüzdeki dönemde düşebilir.

Daha çok üst gelirli vatandaşların tükettiği ürünlerden biri olarak kabul edilen havyarın fiyatı önümüzdeki dönemde düşebilir. Ankara Üniversitesinin (AÜ) Eskişehir'in Çifteler ilçesinde bulunan Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama İstasyonu'nda yetiştirilen Mersin balıklarından elde edilecek siyah havyar, gelecek yıldan itibaren piyasasına göre daha ucuz fiyatlarla Türk sofralarında yerini alacak. Mersin balıklarının siyah havyarının kilogramı 10 bin dolardan alıcı bulurken, bu fiyatın 3-5 bin lira arasına düşeceği öne sürüldü.

AÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hijran Yavuzcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çifteler Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama İstasyonunun, üniversitenin öncelikli alanlarından birisi olduğunu ifade etti.

Gelecek aydan itibaren istasyonda yenileme çalışmalarına başlanacağını belirten Yavuzcan, "Alabalık üretimi kapasitesini artıracağız. İstasyonumuzda üretimini yaptığımız çok değerli olan Mersin balığının havyarını, Türk piyasasıyla tanıştıracağız" dedi.

 Türkiye'de Mersin balığı havyarının bilindiğini ancak üretiminde Rusya, Azerbaycan ve İran'ın gerisinde kalındığını vurgulayan Yavuzcan, "Burada ürettiğimiz Mersin balıklarıyla havyarı Türk piyasasına makul fiyatlarla sunmayı hedefliyoruz. Havyar piyasasında yer almak istiyoruz. Bunun için gerekli temel çalışmaları başlattık. Elimizde yeteri kadar Mersin balığı stoğu bulunuyor. İlkbaharın gelmesiyle havyar üretimine başlayacağız" diye konuştu.

"SİYAH HAVYARIN KİLOGRAMI 3-5 BİN LİRADAN PAZARLANABİLECEK"
Fakültenin Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar da Türkiye'deki Mersin balıklarının, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen proje kapsamında, 2011'de Amasya'daki tesislerde üretildiğini söyledi.

Söz konusu tesiste üretilen yaklaşık bin 500 "Karaca Mersini" ve "Sivriburun Mersini"nin Çifteler ilçesindeki tesislere getirildiğini anlatan Atar, "Şu anda o balıklar 5 yaşına ulaştı. 2016 yılında üretim iznini alıp, havyar üretimini geliştireceğiz. Mevcut durumda kilogramı 3-5 bin liradan pazarlanabilecek havyar üretimi potansiyeline sahibiz" diye konuştu.

"YAPAY ŞARTLARDA 3-5 YILDA ÜREME OLGUNLUĞUNA ERİŞİYOR"
Bölümün Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Bekcan ise Mersin balığının Karadeniz'de doğal olarak bulunan balık türlerinden olduğunu belirterek, bu balıkların çevrenin kirlenmesi nedeniyle azaldığı kaydetti.

Mersin balığı avına 1971'de devlet politikasıyla sınırlama getirildiğini belirten Bekcan, şunları söyledi.    

"1998 yılında nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde dahil edilmiş bir balık türü. Sakarya Nehri'nin doğduğu yer olması nedeniyle Mersin balığı üretimi için Çifteler ilçesini seçtik. Çiftliğimizde 'Sibirya Mersini', 'Rus Mersini' ve 'Sivri Burun' olmak üzere üç tür Mersin balığı bulunuyor. Mersin balıkları uzun yıllar sonra üreme olgunluğuna geliyor. "Sibirya Mersini" yapay şartlarda 3-5 yılda üreme olgunluğuna ulaşıyor. Ekonomik önemi çok fazla olan bir balık türü. Mersin balığının siyah havyarı, 10 bin dolara kadar alıcı buluyor."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER