Hasandede Üzümünün Üretimi Yaygınlaştırılacak
TarımKırıkkale'de geçmişte yaygın olarak yetiştirilen Hasandede üzümünün üretimini artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında, dekar başına verimin 10 katına çıkarılması hedefleniyor.
Kırıkkale'de geçmişte yaygın olarak yetiştirilen Hasandede üzümünün üretimini artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında, dekar başına verimin 10 katına çıkarılması hedefleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce üreticilere 16 bin 500 bağ çubuğunun dağıtıldığı Kırıkkale'de Hasandede üzümünün üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülüyor.
Delice ilçesinde bağ çubuğu dağıtımına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 306 bin hektar ekilebilen arazinin olduğunu ancak çok az bir alanda bağcılık ve meyvecilik yapıldığını söyledi.
Yörede 2 bin 100 dekar alanda bağcılık yapıldığını ifade eden Kırbaş, "Geçmişte kentte 3 şarap fabrikası vardı, bağcılık bu kadar yaygındı. Bugün için artık bunlar yok hatta yemeklik Hasandede üzümünü bulmakta zorluk çeker hale geldik. Bu eksikliği görerek 2014 yılında Bağcılık Projesini uygulamaya karar verdik. Proje kapsamında 32 üreticimize üçer dekar alanda uygulanabilecek yüksek sistemde bağ alanları kurduk" dedi.
Kırbaş, amaçlarının yörede bağcılığı eskisi gibi yaygınlaştırarak, çiftçilerin gelir seviyesini artırmak olduğunu söyledi. Proje kapsamında çiftçileri Manisa Bağcılık Enstitüsü'nde eğitime aldıklarını belirten Kırbaş, daha sonra buradan gelen uzmanların çiftçileri bilgilendirdiğini dile getirdi.
Recep Kırbaş, üreticilere bölgeye uygunluğu kabul edilmiş, pazar sıkıntısı olmayan Hasandede üzümü ve bazı çeşitlerden oluşan 16 bin 500 bağ çubuğu dağıttıklarını ifade etti.
Hasandede üzümünün aşılı bağ fidanı üretiminde kullanılan Amerikan asma anaçları üzerine aşı yapılarak üretildiğini kaydeden Kırbaş, "Hasandede üzümü, taneleri yuvarlak, orta irilikte, bol şıralı, ince kabukludur" dedi.
Proje kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının proje için 250 bin lira bütçe aktardığını anlatan Kırbaş, "Çiftçilerimiz de projeye yüzde 20 gibi bir katkı sağladı. Projede beton direkli 'çift T' sistemi yerine daha düşük maliyetli ve daha uzun yıllar dayanabilen özel 'U' formu verilmiş, galveniz kaplı çelik sacdan üretilmiş metal bağ direkleri kullanarak bağ tesislerini kurduk ayrıca proje kapsamında İl Özel İdaresi bağ sulama projesi gerçekleştirilip, su havuzu yapılarak, sulama sistemi de devreye girdi" diye konuştu.
- Verimin 10 kat artırılması hedefleniyor
Üreticilerden emekli öğretmen Doğan Biçici de 7-8 yıl önce bağcılığın gerilemesiyle Delice ilçesinde nüfusun azaldığını söyledi.
Eskiden sadece Delice'de 11 bin dönümde 7 bin kişinin bağcılık yaptığını anlatan Biçici, bu durumu eskiye tekrar döndürmek amacıyla yöneticilerle bir araya gelerek toplantılar yaptıklarını dile getirdi.
Biçici, eskiden Ankara başta olmak üzere yakın illere Hasandede üzümü yolladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Hasandede üzümünün şıra oranı yüksek olduğu için pekmez olarak daha çok kullanılırdı. Özellikle hastası olanlar kış aylarında kapı kapı gezerek Delice pekmezini arardı. Bağcılıkta hastalık, ilkel metotlar veya çeşitli nedenlerle çok geri kaldık. Şimdi modern bağcılığa geçişle üreticileri güzel günler bekliyor. İlkel bağcılıkta dönüm başına 400-500 kilogram verim alırken, modern sistemlerde bunu 10 katına çıkararak yani dönümden 5 tona kadar ürün almayı hedefliyoruz."
İlginizi Çekebilir