Gürer: “Tarımda Destekler Amacına Uygun Kullanılmalıdır”
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının, tarımda sorunların aşılması amacıyla yaptığı proje ve programlarda, uygulama sorunları bulunduğunu belirterek, “hastalık teşhis ediliyor, ancak tedavide gereken titizlik gösterilmediği için tedavi sonuç vermiyor” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının, tarımda sorunların aşılması amacıyla yaptığı proje ve programlarda, uygulama sorunları bulunduğunu belirterek, “hastalık teşhis ediliyor, ancak tedavide gereken titizlik gösterilmediği için tedavi sonuç vermiyor” dedi.
Gürer, “Sayıştay raporlarına da yansıdığı gibi Avrupa Kırsal Proje desteğinde dahi kırsala gitmesi gereken destekler yerine ulaşmamıştır. Bakanlığın açıkladığı desteklerde üretim ve hasat dönemi değil, bir yıl sonra verilenler vardır. Ya da pamukta olduğu gibi açıklanan destek primi değiştirilebilmektedir. Bu durumda destekler amacına uygun çiftçiye ulaşmamaktadır. Adı var faydası sınırlı kalmaktadır.” dedi.
IPARD olarak bilinen Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesinin kırsala ulaşmadığının Sayıştay raporuna yansımasının, bu anlamda yapılması gerekenler adına somut bir gösterge olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, “Bakan Pakdemirli’nin soruma verdiği yanıtta, ‘IPARD I Programında 2007-2016 tarihleri arasında alınan 16.608 başvurudan 888 adedi reddedilmiş, 4.432 adedi başvuru sahipleri tarafından geri çekilmiş ve 11.289 adedi ile sözleşme imzalanmıştır. IPARD II Programı için son raporlama dönemi olan 31.08.2019 tarihli verilere dayanarak; alınan 16.541 başvurudan 6.554 adedi reddedilmiş, 2.417 adedi geri çekilmiş ve 3.996 adet başvuru sahibiyle sözleşme imzalanmıştır’ diye açıklama yaptı. Burada verilen desteklerde yeterince kırsala ulaşmadığı Sayıştay raporunda yer almaktadır. Sayıştay, Kırsal kesimde yaşayan ve görece olarak gelirleri düşük faydalanıcılar için bu bağlamda düzenleme yapılması gerekliliğine vurgu yapmaktadır.” diye konuştu.
Gürer, “Bakanlığının genç çiftçi projesinde ‘genç çiftçi’ kırsal alanda ikamet eden 18-40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren ve göstermek isteyen gerçek kişiler olarak tanımlanmaktadır. Genç çiftçiye destek olmanın şartlarından birisi, kırsal alanda ikamet etmektir. TKDK uygulamalarında Bakanlığın getirmiş olduğu genç çiftçi tanımına uyulmamış, 40 yaşın altındaki her başvuru sahibi genç çiftçi olarak kabul edilmiştir. IPARD desteklerinin ikamet şartı aranmaksızın verildiği de görülmektedir. Denetimlerde de ortaya çıktığı gibi desteklemelerde çoklu sorunlar vardır. Ya amacına uygun uygulanmamakta, ya zamanında verilmemekte , ya da yeterli kontrol sağlanmamaktadır.” dedi.
İlginizi Çekebilir