© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “Taklitçi Firmalara Verilen Cezalar Caydırıcı Değil”

Son 6 yılda, taklitçi 1605 firma kamuoyuna açıklandı. Bunlardan 31’i aynı suçu yeniden işledi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaygınlaşan taklit ürünler ve gıda terörüyle ilgili sorunu, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.    

Önergeyi yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, son 6 yıl içinde taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen 769 firmaya ait 1605 ürünün kamuoyuna açıklandığını bildirdi. 

Bakan Bekir Pakdemirli,  taklit ve tağşiş suçunun birden çok işleyen firma sayısının ise 31 olduğunu belirterek, bu firmalarla ilgili verilecek cezaların yeniden düzenlenmesi için çalışma yapılacağını açıkladı. 

DENETİMLER İŞE YARAMIYOR MU?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yazılı soru önergesinde, taklit ve tağşiş konusunda titizlikle yürütüldüğü belirtilen denetimlere rağmen bu kadar çok sayıda firmanın hala taklit ve tağşiş yapabiliyor olması caydırıcı önlemler artırılmalı” dedi.

“ŞUÇ” BİRDEN ÇOK KEZ İŞLENİLİYOR

Ömer Fethi Gürer, “Taklit ve tağşiş yapan firmalara Bakanlığınızın resmi internet sitesinde ifşa edilmeleri dışında hangi yaptırımlar uygulanmaktadır? Uygulanan yaptırımlar caydırıcı nitelik taşımakta mıdır?

Bakanlığınızın resmi internet sitesinde yer alan duyuruda 2012 yılından bu yana taklit ve tağşiş yapan 642 firmaya ait 1323 parti ürünün tüketicinin bilgisine arz edildiği belirtilmektedir. 2012 yılından bu yana yayınlanan listelerde tekraren yer alan kaç firma vardır? Bunlar hangi firmalardır?

Taklit ve tağşiş yaptığı Bakanlığınızca bilinen bu firmaların aynı durumu tekrarlaması yani taklit ve tağşişe devam etmesinin önlenmesi için yapmış olduğunuz çalışmalar var mıdır? Var ise bu firmaların hala taklit ve tağşişe devam edebilmesinin sebebi nedir?

Taklit ve tağşiş yapan firmalara verilen cezaların artırılarak caydırıcı hale getirilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?” şeklindeki soruların da yanıtlanmasını istedi.

BAKANLIĞA GÖRE DENETİMLER ‘KAPSAMLI’ BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR!

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, Bakanlıklarına bağlı İl Müdürlükleri ile onlara bağlı yetkilendirilmiş İlçe Müdürlüklerince "Bakanlık Yıllık Kontrol Planı" ve "İl Yıllık Kontrol Planı" çerçevesinde denetimler gerçekleştirildiğini belirterek, “ Söz konusu yıllık kontrol planları her yıl riskli görülen ürün grupları ve sayıları dikkate alınarak revize edilmektedir. Yapılan denetim ve kontroller sonucunda ürününde olumsuzluk tespit edilen firmalara ve benzer ürünlere yönelik resmi kontroller arttırılmakta, ayrıca söz konusu firmalara ait ürünlerden risk esasına göre numuneler alınarak kapsamlı denetimler gerçekleştirilmektedir” dedi. 

6 YILDA 1605 TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÜRÜN KAMUOYUNA AÇIKLANDI

Mevzuatlara aykırılık tespit edilen ürün, kişi ve firmalar hakkında ilgili kanun kapsamında  idarî para cezası, faaliyet durdurma, ürün toplatma veya savcılığa suç duyurusunda bulunma gibi işlemler yapıldığını açıklayan Bakan Pakdemirli, “Bakanlığımızca ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından 2018 yılı 1. Dönem kamuoyu duyurusuna kadar olan sürede taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen 769 firmaya ait 1.605 parti ürün tüketicinin bilgisine arz edilmiştir. Bugüne kadar yapılan kamuoyu duyurularında 31 firma ismi tekrar bildirilmiştir” açıklamasında bulundu. 

Bakan Pakdemirli, taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen firmanın aynı fiili tekrar işlemesi durumunda verilecek cezaların yeniden düzenlenmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi. 

DENETİMLER VE CEZALAR YETERSİZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taklit ve tağşiş ürün yapan firmalarla ilgili yaptırımların caydırıcı olmadığını söyledi. Bu fiili işlediği belirlenen firma ve firmalara ait ürün listesinin sadece Tarım ve Orman Bakanlığının resmi internet adresinde yayınlanmasının yeterli olmadığına vurgu yapan Gürer, “2012 yılından bu yana devam eden taklitçi firmaların kamuoyuna açıklanması uygulamasının daha etkin bir sistemle ve tüm yurttaşların haberdar olabileceği bir şekilde yapılması gerekiyor. Ayrıca, ceza alan 769 firmadan 31’nin aynı fiili birden çok işlemiş olması da cezaların caydırıcı olmadığını gösteriyor. Sağlığa zararlı ürünleri piyasaya sürerek, Halkın sağlığıyla oynayan, taklit ürünlerle haksız kazanç elde eden firmalara daha ağır cezalar uygulanması gerektiği ortadadır” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER