© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “Süt üreticisi yine sırtından vuruldu”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının, beklentilerin çok altında kaldığını söyledi. Gürer, maliyet artışları da dikkate alınarak, süt referans fiyatının yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ocak 2021 ve 30 Nisan 2021 tarihleri için geçerli olan çiğ süt referans fiyatını 2 lira 80 kuruş olarak belirlenmesini eleştirdi. 

MALİYET YÜZDE 60 ARTTI

Çiğ süt fiyatının son olarak Kasım 2019’da 2 lira 30 kuruş olarak açıklandığını ve maliyetlerde ciddi oranda artış olmasına rağmen aradan geçen 13 aylık süre içinde çiğ süt fiyatının yerinde saydığını belirten Gürer, “Üreticiler hem girdi maliyetlerine art arda gelen zamlar, hem ekonomik kriz hem de pandemi koşulları da göz önünde bulundurularak litre başına en az 3 lira referans fiyatı bekliyordu. Ancak açıklanan fiyat, üreticilerin beklentilerinin çok altında kaldı” dedi. Destek olarak 40 krş. destek sözü verilip bununda 30 krş. çekildiğini belirten Gürer, “Keşke girdi fiyatları düşürülse üretici daha ucuza sütü üretse, yem fiyatları döviz oynadıkça fırlamasa” dedi.

YEM FİYATI 1 AYDA 6 KEZ ZAMLANDI 

Ülkemizde, yanlış tarım politikaları nedeniyle hayvancılığın kan kaybettiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretim maliyetleri son 1 yılda yüzde 65 üzerinde arttı. Yem fiyatlarına son bir ay içinde 6 kez zam geldi. Bakımı, veterinerlik hizmeti, yemi ve diğer girdilerde göz önünde bulundurulduğunda çiğ süt fiyatlarına yüzde 23 değil, en az yüzde 40 oranında bir zam yapılması gerekiyordu. Açıklanan fiyat, zor koşullarda üretim yapan süt üreticileri arasında şaşkınlık yarattı” diye konuştu. 

SÜT SIKINTISI KAPIDA 

Süt üretimiyle ilgili sorunlar nedeniyle üreticilerin süt ineklerini kesime göndermek zorunda kaldıklarına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiğ süt fiyatı 1 Ocak 2021tarihi itibariyle 2 lira 80 kuruş olarak açıklandı. Şu anki fiyatı 2 lira 30 kuruş. MARKETTE peynir fiyatları nerede ise %  80’lere varan fiyat artışları oldu. Marketlerde  süt dahi 6- 7 liraya satılıyor. Üreticinin kazanmadığı, tüketicinin de yüksek fiyatla almak zorunda kaldığı, süt üretimi konusunda destekleme ve iyileştirme yapılmaz ise önümüzdeki süreçte süt sıkıntısı da baş gösterecek gibi görünüyor” diye konuştu.

YENİDEN BELİRLENMELİ 

Gürer, Ulusal Süt Konseyi’nin yeniden toplanarak, maliyet artışlarını da dikkate alarak makul bir fiyat artışı sağlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.  Süt maliyeti düşürmenin yolu yem fiyatlarını düşürmeden geçiyor diyen Gürer meralar gereken önem verilmelidir.12 ay kapalı alanda hayvancılık maliyeti yüksek olmaktadır. İşçisi, veterineri, ahır gideri yem fiyatı dikkate alındığında külfetli ve zor bir iş olan hayvancılık için iktidar mutlaka ek destekler yaratmalıdır. Çiftçi kredi borçlarını döndürememekte traktörü ineği tarlası haciz edilerek bu sorunlar aşılamaz “ diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER