Gürer, “Susuz Tarım Alanları Sulu Tarıma Erdirilmelidir”
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Türkiye’de tarımda sulama yöntemlerinin en üst fayda, en az kaybı hedeflemesini ve susuz tarım alanlarına bir an önce sulama suyunun kavuşturulması gerektiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorularda da sulama suyu kullanılış biçimini sorguladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Türkiye’de tarımda sulama yöntemlerinin en üst fayda, en az kaybı hedeflemesini ve susuz tarım alanlarına bir an önce sulama suyunun kavuşturulması gerektiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorularda da sulama suyu kullanılış biçimini sorguladı.
Gürer’in, “Tarımda suyun verimli kullanılmasına yönelik su tasarrufu sağlayan yağmurlama ve damla sulama ile ne kadar alanda sulama sağlanmaktadır? Sulama suyu ile sulanan arazilerin ne kadarlık bir kısmında “vahşi sulama" olarak tanımlanan sulama yöntemi devam etmektedir? Sulama suyunun yüzeysel su ile sağlanan alanı ne kadardır? Yeraltından doğal yollarla çıkmayıp elektrik enerjisi ile çıkarılarak sulama sağlanan alan ne kadardır? Üreticilerin ne kadarlık bir kısmı yeraltı enerji yardımıyla kutudan çıkarılan su ile sulama yapmaktadır?” şeklindeki sorularına Bakan Pakdemirli Yanıtladı.
Bakan Pakdemirli, ” Bakanlığımız bağlı kuruluşu olan DSİ'ce sulama projesi geliştirilen alanlarda; 587.033 hektar alan yağmurlama ve damla sulama yöntemiyle sulanmaktadır. DSİ'ce sulama projesi geliştirilen alanlarda; 945.412 hektarlık alan yüzeysel sulama yöntemiyle sulanmakta olup, vahşi sulama yöntemi, yüzeysel sulama yöntemi olarak sınırlandırıldığından bu alan içinde değerlendirilmiştir. Yeraltından doğal yollarla çıkmayıp elektrik enerjisi ile çıkarılarak sulama sağlanan alan 1.538.335 ha'dır” dedi.
SULAMA SUYU DA SORUN
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, ”Tarımda suyun en faydalı şekli, yaygın ve doğru kullanılmasıdır. Mevcut sulanan alanın %81’inde yüzeysel sulama yapılmaktadır. Karık, tava ve salma sulama dışında basınçlı sulama, yağmurlama ve damla ile yapılan sulama artırılmalıdır. Geleneksel yağmurlama sulaması artmaktadır, ancak özellikle “vahşi sulama“ toprağın en verimli yüzeyini tüketmektedir. Ayrıca açık kanallar su kayıplarını artırmaktadır. Sulu tarım yapılmayan alanların da suyla buluşması verimi artıracaktır. Yeraltı suyu, enerji ile yeryüzüne çıkarılmaktadır. Bu yolla sulama, çiftçi için önemli bir girdiye dönüşmüştür. Çiftçinin kullandığı elektrik, mesken fiyatlarından daha fazla zamlanmıştır. Bu durum çiftçiyi ürün ekemez hale sürüklemektedir. Ayrıca kuru susuz tarım alanlarının bir an önce sulama suyuna ermesi sağlanmalıdır. Yüzey sularının sulama suyu olarak doğru kullanılması önemlidir” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir