Gürer: “Sinek Küçük Ama Zararı Çok Büyük” Meyveciliği Bitirebilir!
SiyasetCHP Milletvekili Gürer, Akdeniz meyve sineğiyle ilgili soru önergesinde, meyve bahçelerini bekleyen büyük tehlikeye meclise taşıdı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl Niğde’de ilk kez görülen ve bazı bölgelerde yüzde 80’lere veren oranda verim kaybına yol açan “Akdeniz meyve sineği” sorununu, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Etkili önlemlerin alınmaması halinde meyveciliğin bitebileceği uyarısında bulunan Gürer, bu sorunla ilgili olarak Bakanlık tarafından, çiftçilere eğitim ve destek verilip verilmeyeceğini sordu.
SORUN MECLİS GÜNDEMİNDE
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) )Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda Güney illerinde, bu yıl da Niğde’de görülen ve ürünlere ciddi manada zarar veren Akdeniz meyve sineği sorununu Meclis gündemine getirdi.
ÜRETİCİLERİN ZARARI TESPİT EDİLDİ Mİ?
Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Akdeniz illerinde görülen meyve sineğinin Niğde ilinde de iklim değişikliği sonucu ulaşıp bahçelere zarar verdiğini belirterek, “ bu konuda bahçe sahipleri yeterli bilgiye sahip değildir. Yeterince tuzaklama ve ilaçlama yapılmaması ciddi ürün kaybına neden olmuştur. Bu bağlamda kaç kişiye meyve sineği eğitimi verilmiştir? Üretici zararı saptanış mıdır? Bir eğitim ve destek verilmesi düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.
UZMANLAR UYARIYOR
Gündüz ve gece saatlerinde hava sıcaklığı ortalamasının belli bir dereceyi geçtiği bölgelerde etkili olan Akdeniz meyve sineğinin, yoğun olarak Güney illerinde görüldüğünü ancak iklim değişikliği nedeniyle bu yıl Niğde’de de etkili olduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Uzmanların verdiği bilgiye göre bu zararlı, ilkbahar mevsiminin son günleri ile yaz mevsiminin ilk günleri arasında orta çıkıyor. Kış mevsiminde toplanmayan ağaçlarda kalan sert çekirdekli meyvelerinde larva olarak gelişen bu zararlı, havanın sıcak gittiği yıllarda, meyvenin olgunlaşma zamanında geniş bir alana yayılarak, özellikle kırmızı ve bu renge yakın meyvelerde ciddi zararlar oluşturuyor” dedi.
ÇİFTÇİLER MUTLAKA BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Akdeniz meyve sineğine karşı ‘ilaçlama’ ve ‘tuzaklama’ yöntemlerinin kullanıldığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ancak bu zararlıyla lokal mücadeleden sonuç alınamadığına dikkat çekti. Niğde’de elma, şeftali, kayısı, armut ve dut gibi ürünlerde yer yer yüzde 80’lere varan oranda verim kaybına neden olan Akdeniz meyve sineği ile etkin bir mücadele yönteminin uygulanması gerektiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiler mutlaka bilinçlendirilmeli, gerekli eğitimler verilmeli. İlaçlama ve tuzaklama konusunda uzmanların desteğini alarak mücadele etmeleri sağlanmalı. Lokal yöntemlerin etkili olmayacağı da göz önünde bulundurularak, gerekirse ortak bir mücadele sistemi geliştirilmedi” diye konuştu.
“MEYVECİLİK BİTEBİLİR” UYARISI
Çiftçilerin ilaçlama ve tuzaklama konusunda hem uygulama yönünden hem de maddi olarak desteklenmesi gerektiğine de işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aksi takdirde meyvecilik bitme noktasına gelir. Çünkü bir bahçede yapılan ilaçlama ve tuzaklama, yan bahçede yapılmamışsa ilaçlama yapılan bahçede de işe yaramıyor. Bu çok ciddi bir sorundur. Tarım Müdürlüğü’nün bu konuda tüm çiftçileri eğitime tabi tutması ve gerekli desteklemeleri yapması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir