Gürer: “Parayla avlarsan turizm, kaçak avlarsan vahşet!”
TarımCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Av Turizmi” adı altında her yıl bazı illerde açtığı “Yaban keçisi avlanma ihalesini” soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Av Turizmi” adı altında her yıl bazı illerde açtığı “Yaban keçisi avlanma ihalesini” soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Bekir Demirli, ihaleyle katledilen yaban keçisi sayısını ve kaç ilde hangi hayvanlar için özel izinle avlanma serbestisi getirildiği yönündeki soruları yanıtsız bıraktı.
Milli Parklar sınırları içinde Av Kanununa muhalefetten 2020 yılında 38 kişiye idari para cezası uygulandığını bildiren Bakan Pakdemirli, avlanma yasağı olan bölgelerde yasağa rağmen avlananlara yönelik idari para cezalarının uygulandığını belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaban keçilerinin ihaleyle avlanmasına olanak sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığının uygulamasını, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.
Gürer, Bakan Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“Ülkemizde farklı bölgelerde koruma altına alınan alanlar bulunmaktadır. Milli parklar, hayvan ve bitki türlerinin koruma alanı olarak düşünülen bölgelerdir. Niğde, Tunceli, Erzincan, Mersin gibi illerde dağ keçilerinin Bakanlık özel izinle avlandığı kamuoyuna yansımıştır.
2020 yılında ücret karşılığı avlanmasına bakanlıkça izin verilen yaban hayvanı sayısı kaçtır?
2021 yılında bedel karşılığı hayvan avı izni çıkarılması için ön görülen sayı kaçtır?
Milli park alanları içinde yasa dışı avlandığı için 2020 yılında kaç kişi yakalanmıştır?
Niğde Aladağlar Milli Parkı’nda yakalanan kaçak avcı sayısı kaçtır?
2020 yılında izinli olarak avlanan dağ keçisi sayısı kaçtır?
45 milli park içinde kaç avlanma izni verilmiştir? Örneğin Enez ve İpsala ilçelerinde bulunan Gala Gölü Milli Parkı, Türkiye’nin 36. Milli Park’ı olarak ilan edilmiştir. Söz konusu Milli Park 3.090 hektar sulak alan (Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü, Pamuklu Gölü) ve 3.000 hektar ormanlık alan (Hisarlı Dağı etekleri) olmak üzere toplam 6.090 hektar alandan oluşmaktadır. 05.03.2005 yılından bu yana Gala Gölü Milli Parkı içerisinde tespit edilen yasa dışı avlanma sayısı kaçtır?
Milli Parklarda yasa dışı avlanmayı önlemeye yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?”
Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, önergede yer alan soruların önemli bir bölümünü yanıtsız bıraktı.
BU NASIL AV TURİZMİ?
Bakan Pakdemirli, hangi illerde yaban keçisi avlanmasının ihaleyle yapıldığı, kaç yaban keçisinin izne tabi olarak katledildiği ve bu ihalelerden ne kadar gelir elde eridiği gibi sorulara yanıt vermedi.
Pakdemirli, “14/04/2016 tarih ve 29684 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Av Turizmi Kapsamında Avlanmalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında uygulama yapılmaktadır” dedi.
38 KİŞİYE PARA CEZASI
Milli Park alanları içerisinde 2020 yılında 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten 38 kişiye idari para cezası uygulandığını açıklayan Pakdemirli, Niğde Aladağlar Milli Parkında 2020 yılı içerisinde 1 kişiye 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten idari para cezası uygulandığını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Gala Gölü Milli Parkı içerisinde 2005 yılından itibaren tespit edilen yasa dışı avlanma sayısı 76’dır. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na özel kanunlarla veya Merkez Av Komisyonunca avlanmanın yasak edildiği yerlerde avlanılamaz. Her av dönemi için alınan Merkez Av Komisyonu Kararlarında 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile ilan edilen korunan alanlarda avlanmak yasaklanmaktadır. Ülke genelinde olduğu gibi tüm milli park alanlarında av ve yaban hayatı yaşama ortamlarının korunması ve avcılığın kontrolü ilgili birimlerimizce sürdürülmektedir” açıklamasında bulundu.
TAZMİNAT CEZASI
Yasaklanan fiillere uyulmaması halinde failler hakkında idari yaptırım kararı ile yasak avlanma ile yaban hayatında ve ekosistemde meydana gelen tahribat ve eksilme nedeniyle el konulan av hayvanı türlerine göre değerler üzerinden tazminat cezası uygulandığını belirten Bakan Pakdemirli, “Milli Parklar alanlarında yasaklanan fiillerin işlenmesi halinde idari para cezaları bir misli artırılarak uygulanmaktadır. Aynı zamanda yaban hayatı kaynaklarının etkin korunmasına yönelik başta avcılar olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
GÜRER: “BU VAHŞET DURDURULSUN”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaban hayatının, resmi ihalelerle katledildiğine işaret ederek, “Adını da Av turizmi koymuşlar. Böyle av turizmi mi olur. Sayısal olarak azalan dağ keçilerini avlamak için farklı ülkelerden, gelişmiş tüfekleri ile gelip ücret karşılığı doğal yaşam alanlarında yaban hayvanları vuruyorlar. Yaban hayvanlarının doğal döngüsü içinde, belli bir yaşa kadar gelişerek sonrasında av haline gelmesinin adına turizm konması bu durumu meşru kılmaz. Bakan sorularımıza açıklayıcı yanıt vermekten kaçındı. Bu konuda dahi şeffaflık yok. Bu vahşete bir an önce son verilmeli” açıklamasında bulundu.
İlginizi Çekebilir