© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “Dekara 275 TL destek alan çiftçi yok”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, çiftçi kuraklık nedeniyle adeta can çekişirken Tarım Bakanının, sorunlara çözüm bulmak yerine, farklı algı yaratarak, her şeyi güllük gülistanlık gösterme çabasında olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, tarımda yaşanan sorunlar, üreticilerin ve tüketicilerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekti. 

ÇİFTÇİ, ESNAF KAN AĞLIYOR 

Niğde’de çarşı pazarı ve esnafı gezdiğini anlatan  Ömer Fethi Gürer, karpuzun dilimle satılıp, salatalığın gramla alındığını; kirasını, sigortasını, vergisini, elektrik faturasına ödeyemeyen esnafın ise kan ağladığını söyledi. 

DESTEKLER YETERLİ DEĞİL 

Verilen desteklerin karşılık bulmadığını ve müthiş bir gelir daralmasının olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnafın, çiftçinin ve vatandaşın yaşadığı sorunların Ankara’dan görünmediğini ifade etti. 

KURAKLIK TARIM BAKANININ UMURUNDA DEĞİL 

Türkiye’de etkisini gösteren kuraklığın 22 ilde şiddetli bir şekilde hissedildiğini belirten Gürer, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, kuraklık yaşanmayan Hatay’a giderek buğday hasadı yapmasını eleştirdi. 

VERİM KAYBI CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI 

Tarım Bakanı’nın dönüm başına 650 kilo verim alan bir çiftçinin tarlasına giderek, pek çok bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle oluşan verim kaybını gizlemeye çalıştığını kaydeden Gürer, TÜİK’in verilerine göre kuru tarım yapılan alanlarda ortalama  dönüm başına 270 kilo ürün alındığını, ülkenin yüzde 70’ini kapsayan kuru tarım  alanları genelinde   bu yıl 140 ila 170 kilo aralığında verim elde edildiğini ve çok sayıda tarlaya kuraklık nedeniyle  biçerdöver girecek ürünün dahi  olmadığına dikkat çekti. 

DÖNÜME 275 TL DESTEK VERİLECEK’ ÇARPITMASI 

Bakan Pakdemirli’nin dekar  başına 275 lira destekleme verildiği yönünde bir açıklama yaptığını da hatırlatan Gürer, oysa bu desteklemenin dönüm başına değil, ton başına yapıldığını ifade ederek, “Bunu bir dil sürçmesi olarak düşündüm ama TMO da aynı ifadeyi kendi internet sitesinde yayınlamış. Ey çiftçi kardeşim, dekarda 275 lira destek alan var mı? Sayın Bakan Kamuoyunu yanıltıyorsunuz. TÜİK çıkmış açıklama yapıyor, Toprak Mahsulleri Ofisi çıkmış açıklama yapıyor, "Kuraklıktan 1 milyon ton kaybımız var." diyor. Oysa çiftçi diyor ki "En az 3 milyon ton." Bunun sonunda ne olacak?” diye sordu. 

YİNE İTHALAT, YİNE İTHALAT…

Ekmekli buğdayda taban fiyatın ton başına 2 bin 250 lira, makarnalık buğdayın ise 2 bin 450 lira olarak açıklandığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Baktılar ki hasat döneminde dahi Türkiye'deki borsalarda fiyat bunun üzerinde. Ne yaptı Toprak Mahsulleri Ofisi? Dedi ki: ‘Yurt dışından buğday almadan önce yurt içinde satış fiyatını açıklıyorum.’ 2.450 lira ekmeklik  buğday  ton satış fiyatı diye açıkladı, 2.650 lira makarna  buğday satış fiyatı diye açıkladı, Tonuna 1.750 lira taban fiyatı verdiği arpayı da 1.950 liradan satacağını açıkladı. Şu anda, bu fiyatlarla Toprak Mahsulleri Ofisi ne kadar buğday satacak? Açıkladığı taban fiyatı ile ne kadar alacak. Çünkü geçen yıl aynı Bakan, aynı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü dediler ki: ‘Stoklarımızda ürün var, sorun yok." Bu yıl bir ay önce, bu kez genel müdür geçen yıl stoklarımız sıfırdı, bu yıl tedbirliyiz.’ dedi. Yurt dışı piyasalarına bakıyoruz, şu anda, 270 doların altında tonu, yerinde buğday yok. O zaman sen fakirin fukaranın, garibin gurebanın, yokluk çekenin yaşadığı koşulları görmeyip, vergisi ile verdiğini alacaksın, gideceksin yurt dışındaki çiftçiye daha fazla fiyat ödeyeceksin, sonra getirip Türkiye'de piyasa dengelemeye kalkıp kamu zararı yaratacaksın, ardından da "Yurt dışına ihracat yapıyoruz." diye hikâye anlatacaksın. Bu yıl, 19 milyon ton TMO'ya göre buğday elde edeceğiz, en az 10 milyon ton da ithal edeceğiz. İthal edeceğimiz buğdayı bu açıklanan rakamlardan fazla fiyatla yurt dışından alacağız, yurt içine de dengelemek İçin daha düşük fiyatla daha ucuza  piyasaya satacaksın. Ya, arkadaş, bunu yapacağınıza piyasanızda 2 milyon hektar buğday ekim alanı ortadan kalkmış. Çiftçimize destek verseniz, ilacını, gübresini, tohumunu, mazotunu, yer altından çıkan suyunun elektrik parasını indirseniz de o çiftçi daha ucuza mal etse, vatandaşımız da önümüzdeki süreçte yaşanacağı gibi, unu, ekmeği daha pahalı yemese olmaz mı? Niye bizim insanımıza destek vermiyorsunuz? Niye vatandaşı daha pahalı ürüne mecbur kılıyorsunuz? Ülkeyi tarım politikası olarak yönetemiyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem Tarım Bakanının hem de TMO’nun yaptığı açıklamalarında algı yarattığına da işaret ederek, herşeyin güllük gülistanlık olarak gösterilmeye çalışıldığını ancak gerçeklerle yapılan açıklamalar arasında çok farkın olduğunu ifade etti. Ömer Fethi Gürer, “Gel beraber Niğde'ye gidelim, gel beraber Mardin'e gidelim, gel beraber Diyarbakır'a gidelim, gel beraber Kırıkkale'ye gidelim, bir bakalım tarlada durum ne. Yani bir ülkenin Bakanı gerçeklerden bu kadar kopuk olabilir mi?” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER