© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları ötelenmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer çiftçilerin ciddi sıkıntı yaşadığını, acilen banka borç faizlerinin silinmesi ve Tarım Kredi Kooperatifinin çiftçi borçlarını yapılandırılarak ötelemesi gerektiğini belirtti. TBMM’de farklı kesimler için getirilen yapılandırma düzenlemelerinde çiftçilerin görmezden gelindiğine dikkat çeken Gürer, “Çiftçinin girdi fiyatlarında yaşanan artış nedeni  ile  ‘boşa kasnak’ çevirir duruma geldiğini ve ürettiği ürünü maliyetine dahi satamadığını, bu nedenle de borçlarını ödemede büyük sıkıntı yaşadığını ifade ederek icra dairelerindeki dosya sayısının arttığını ifade etti.
PANDEMİDE ÇİFTÇİ ÇOK KONUŞULDU YETERLİ DESTEK VERİLMEDİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pandemi döneminde tarımın önemi tüm dünyada bir kez daha kabul edildi. Her ülke gıdaya erişim için stoklarını gözden geçirip önlemler aldı. Ülkemizde de gıdaya erişimde sorun yaşanmaması için çalışmalar yapıldı ancak yine çözüm ithalatta arandı. Kendi kendine yeten bir tarım reformu için yapılması gerekenler konusunda çok ağır adım atılıyor. Çoğu bölgede ekim dönemindeyiz, gelecek yıl için üründe sorun yaşanmaması için sayılı günler kaldı. Bir an önce çiftçi için destek sağlanmalıdır. Çiftçinin beklediği, Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarının yapılandırılması ve tüm faiz borçlarının silinmesidir. Çiftçi zor durumdadır. Bugün ekmeklik buğdayını TMO’ya satan çiftçi, gidip ekim için tohum alırken tonu 2.900 TL üzerinde tohum bedeli ödemektedir. Ürün türüne göre 3.100-3.200 TL kadar fiyat oluşmaktadır. Tohumun yanında ilaç ve gübre gibi zorunlu girdilerde fiyatlar bir önceki yıla göre önemli ölçüde artmıştır. Ekim yapacak çiftçiye moral desteği verip Tarım Kredi gibi, çiftçinin yoğun kredi aldığı yerlerde borçların yapılandırılması şarttır.” diye Konuştu.
TARIM KREDİ ÇİFTÇİ KURULUŞU DEĞİL Mİ?

Tarım kredi kooperatiflerinden 2016 yılında 422 bin 225 çiftçi, 2017 yılında 422 bin 526 çiftçi, 2018 yılında 414 bin 482 çiftçi, 2019 yılında 390 bin 736 çiftçi ve 2020 yılının ilk 4 ayında ise 282 bin 247 çiftçinin kredi kullandığını açıkladığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankalar kadar çiftçilerin doğrudan borçlanıp ürün ve destek aldığı kuruluşların başında Tarım Kredi Kooperatifleri gelmektedir. Tarım Kredi Kooperatifleri, ortaklarının ve tüm Türk çiftçisinin her türlü ihtiyacını karşılamaya dönük mal ve hizmetleri zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda sağlamayı ve ürünlerini pazarlamayı, Türk tarımını çevreye ve doğaya saygılı, sürdürülebilir en üretken sektör yapmayı amaçlamaktadır. Ancak Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifini ticari bir işletme olarak görmekte ve çiftçi kredi desteklerinden Tarım Kredi Kooperatifini yararlandırmamaktadır. Türkiye’nin tarımsal kredi ve girdi lideri olduğu ifade eden, çiftçilerin sosyoekonomik güvencesi durumunda olan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine bağlı bölge birlikleri, kooperatifleri, hizmet büroları, şirketleri, yaklaşık 9 bin çalışanı, 35 milyar TL aktif büyüklüğü ve 850 bin ortağı ile Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşudur. Ülkemiz ve dünya için tarımın stratejik önemini kavramış ve sektörün en büyük öncü kuruluşu olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin ülke tarımının iftihar kaynaklarından biri haline geldiği ifade edilse de Kamu bankası olarak hizmet veren Ziraat Bankası kooperatifi çiftçi kuruluşu olarak saymamaktadır.” 
Tarım Kredi Kooperatifinin Ziraat Bankasından yüksek faizle kredi almasının nedenini  Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı  Albayrak  sordum. Bakan, Ziraat Bankasının Tarım Kredi Kooperatifini çiftçi kuruluşu olarak görmediği için ticari işletmelere verdiği faiz oranından kredi verdiğini belirtti. Bakanlar kurulu kararı ile çiftçi için %9 faiz oranını aşmaması yönünde geçmişten gelen uygulamanın Tarım Kredi Kooperatifine uygulanmadığı ortaya çıktı. Kooperatif yüksek faizle aldığı krediyi çiftçiye %9’un üzerinde, adının “kaynak kullanım” bedeli olarak tanımladığı bir faiz oranı ile çiftçiden dolaylı olarak yüksek faiz aldığı bu açıklama ile kesinleşti. Tarım Kredi Kooperatifi deve kuşu mu? Çiftçi kuruluşu mu değil mi bu konuda da kamu kararı belirlenmelidir. Çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifinden aldığı krediyi yüksek faiz nedeni ile ödeme güçlüğüne düşüyor ve haklı bir yapılandırma bekliyor. Hiç değilse pandemi döneminde Tarım Kredi borçları ötelenip, faizler silinip, icra ve takipler durdurulması için CHP olarak önergeler veriyoruz. Bu konuda AKP iktidarı bir adım dahi atmıyor. Tarım Kredi Kooperatifi, ortakları olan çiftçilerden icraya verilenlerin sayısı da bilinmiyor. Bakanlara soruyorum. Tarım Bakanı iken 2018 yılında Bakan Fakıbaba, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ülke genelinde 36.473 yerleşim yerinde 1.625 birim kooperatif ve 199 büro ile çiftçilere hizmet verdiğini ve kanuni takip hesaplarında borcu bulunan ortak sayısının 11.911 olduğunu açıkladı. Fakıbaba, sorumuza verdiği yanıtta icra takibi yapılan ortak sayısının ise 7.531 kişi olduğunu, belirtmişti. Aynı soruyu 2019 ve 2020 için sorduğumuzda ise Bakan Pakdemirli “ticari sır” olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi. Demek ki icralık ve borçlu çiftçi verileri, açıklanamayacak duruma gelmiştir. Bu sorun binlerce çiftçiyi etkilemektedir. CHP olarak taleplerimiz iktidar tarafından bir an önce değerlendirmelidir. Bir an önce Tarım Kredi Kooperatifine borçlu çiftçiler için yapılandırılmalar yapılmalıdır. Türkiye’nin tarımsal kredi ve girdi lideri olduğunu açıklayan Tarım Kredi Kooperatifi, çiftçilerin sosyoekonomik güvencesi olarak kendine vizyon biçmekte ise bu zor süreçte çiftçi yanında olduğunu göstermesi içinde yasal düzenleme yapılması sağlanmalıdır. Gübre, yem, mazot, ilaç vs. gibi ihtiyaçları için ayni kredi, diğer girdilerini karşılamak amacıyla nakdi kredi, hayvan alımı, tarımsal araç gereç, 2. el traktör, tesis yapım gibi ihtiyaçların karşılanması için de yatırım kredisi veren kooperatifi her ne kadar Ziraat Bankası çiftçi kuruluşu olarak saymasa da binlerce çiftçinin ortak olduğu unutulmamalıdır. AKP iktidarı bu konuda taleplere kulağını tıkamaktan vazgeçmelidir” diye konuştu.
DESTEKLER ZAMANINDA VERİLMELİ
Resmi Gazete’nin 5 Kasım 2020 tarihli Mükerrer sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2020 üretim yılına ait tarım desteklerinin açıklandığını ve çiftçinin beklediği destek artışlarının yapılmadığına dikkat çeken CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, “2020 yılı için açıklanan destekler de 2021 yılında verilecektir. Çok önemli bir artış açıklamada yer almamıştır. Destekler  ürün ekim döneminde çiftçimize verilmeli ki destek olsun. Cumhurbaşkanı, 4 Mayıs tarihinde buğday için ton başı 230 TL prim ve destek verileceği açıkladı. Kararnamede buğday için destek ton başı 100 TL olarak kaldı. Alan bazlı destekler kapsamında 2020 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 19 lira mazot, 8 lira gübre desteği verilecek. Toplamda 27 lira destek daha veriliyor ama bu desteklerle de açıklanan Mayıs ayı desteğine göre düşük kalıyor. TMO, ekmeklik buğday için 1.650 TL ve Makarnalık Buğday için 1.800 TL taban fiyat açıkladı. Ne kadar alım yaptığı ise bilinmiyor. Ancak ithal olarak 25 Ağustos tarihinde makarnalık buğday 2.450 TL ve sonraki ihalede ithal ekmeklik buğdayı 1.800 TL  ile almak zorunda kaldı. Çiftçiden esirgenen destek yabancı çiftçiye veriliyor. Kendi çiftçimize zamanında yeterli destek ve teşvik verirsek ithalata mecbur kalmayız “ dedi

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER