Gürer: “Biz Bize Yetiyorsak, Gıda İthalatının Önünü Neden Açtık?”
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gıda ürünleri yönünden küresel salgına en hazırlıklı ülkelerden biriyiz” açıklaması yaparken, aynı gün bazı gıda ürünlerinde ithalatın önünü açmak için gümrük vergisi oranlarının düşürülmesine dikkat çekti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gıda ürünleri yönünden küresel salgına en hazırlıklı ülkelerden biriyiz” açıklaması yaparken, aynı gün bazı gıda ürünlerinde ithalatın önünü açmak için gümrük vergisi oranlarının düşürülmesine dikkat çekti.
Gürer, “Madem biz bize yetiyorsak ve temel gıda maddelerinde kendi kendimize yetecek potansiyeli sahipsek, küresel salgınla mücadelenin yapıldığı bu günlerde neden gıda ithalatının önünü açmak için bazı gıda ürünlerinde gümrük vergisi oranlarını sıfırladı?” diye sordu.
GIDA ÜRÜNÜ İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİLERİ DÜŞÜRÜLDÜ
3 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile bazı gıda ürünlerinin ithalatında gümrük vergisi oranları sıfırlandı, bazılarında da büyük ölçüde düşürüldü.
Ayçiçeği tohumu yağı ithalatında yüzde 36 olan gümrük vergisi, 1 Şubat-30 Haziran 2020 tarihleri arasındaki dönemde 0 olarak uygulanacak. Yem sanayinde kullanılan melas ithalatında yüzde 35 olan vergi oranı da sıfırlandı. Çeltik İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ de, 3 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, 31 Mayıs 2020 tarihine kadar sıfır gümrükle 100 bin ton kavuz içinde bulunan pirinç (çeltik) ithalatı için tarife kontenjanı açıldı.
BİLİM KURULU DANIŞILDIMI?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de yaptığı açıklamada, ayçiçeği, çeltik ve melasta gümrük vergisinin düşürüldüğüne dair kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı gün olan 3 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, korona virüsle mücadele kapsamında alınan ek kararlarla ilgili açıklamasında değindiği ‘Küresel salgına karşı gıda ürünlerinde kendimize yeten bir ülkeyiz’ şeklindeki sözlerine dikkat çekti. Gürer, korona virüs ile ilgili çıktığı günden beri bulaşığı İle sürekli değişkenlik oluştuğuna dikkat çekerek ithal ürünler için bilim kurulu görüşü alınıyor mu? diye sordu.
İHRACATÇI İÇİN NEDEN İTHALAT
Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Temel gıda maddelerinin neredeyse tamamında kendi kendimize yeterli olmanın ötesinde, net ihracatçı konumunda bulunmamız da ülkemize büyük avantaj sağlıyor. Dolayısıyla Türkiye bu küresel salgına ve onunla başlayan büyük krize en hazırlıklı ülkelerden biridir” şeklindeki ifadelerinin, Resmi Gazete’de yayımlanan bazı ürünlerde gümrük vergisinin düşürülmesiyle ilgili karara tezat oluşturduğunu belirtti.
CHP Milletvekili Gürer, “Türkiye madem gıda ürünlerinde kendi kendine yeten ve hatta ihracatçı bir konumda olan bir ülke ise bu ürünlerde ilgili ithalatın önünün açılmasına neden olacak gümrük vergisi düşürülmesine neden gerek duyuldu? Bu ürünlerin gümrük vergisi neden sıfırlandı” diye sordu.
PİRİNCİ, ÇİN’DEN İTHAL EDİYORUZ…
Son yıllarda pirinç ithalatının arttığına Türkiye’ye en çok pirincin, korona virüs salgınının başladığı ve sonradan tüm dünyaya yayıldığı Çin’den ithal edildiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Resmi verilere göre en çok pirinci Çin’den ithal etmişiz. 2016 yılında 22 bin ton, 2018 yılında da 70 bin tona yakın pirinci Çin’den getirmişiz. Çin’in yanı sıra Arjantin, İtalya, Yunanistan, Hindistan, Ukrayna, ABD ve Myanmar gibi ülkelerden de pirinç ithalatı yapmışız. Yine resmi verilere göre Türkiye’de pirinç üretiminin tüketimi karşılama oranı yüzde 75’ler seviyesinde. Yani ortalamada 740 ton pirinç tüketilen ülkemizde üretim 500 bin ton civarında. 250 bin ton pirinci her yıl adı geçen bu ülkelerden ithal ediyoruz” dedi.
AMAN DİKKAT!
Küresel bir tehdit haline gelen korona virüs salgınının, tüm dünyayı etkisi altına aldığı bir dönemde gıda ürünü ithalatının oluşturabileceği tehlikeye de vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu ürünler hangi ülkeden ithal edilecek? Ülkemize girecek olan bu ürünlerin ithalatında korona virüs salgınının tereddüdünün yaşandığı bir süreçte kontroller nasıl sağlanacak? Bilim kurulu bu konuda olumlu görüş belirtiliyor mu? Yetkililer bu konuda nasıl bir önlem aldı veya alacak? Bu soruların yanıt bulması gerekiyor” dedi.
TARIMDA SORUN YOK DEMEK YERİNE ÖNLEM GEREK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Tarımda sorunlara sürekli dikkat çekip önlem alın diyoruz. Görünen o ki AKP iktidarı tarım açığını ithalat İle kapatmayı planlıyor. Bu yıl daha çok ekimi destekleyip dış alım yapmamamız için çalışılması gerekiyor. Bu süreçte bazı ülkeler ithalatı kısabilir. Bu noktada sorunlar artabilir. Bilim Kurulu da ithal ürün konusunu da gündemine almalıdır. Virüs ile ilgili ilk günden bu güne nedeni ile ilgili değişkenlikler süre geliyor. İthal gıda ürünlerle bu bağlamda düşükte olsa bir risk var mı? Bu bağlamda da kamuoyu bilgilendirilmelidir. İthal ürünlerin gelmemesi ile oluşabilecek sorunları aşabilmenin de tek yolu ülkemizde yetişen tüm ürünlerin ekim alanlarını genişletmektir. Çiftçi borçları ertelenmelidir. Ekim teşvik edilmeli, ekim yapılmayan alanlara ekim zorunluluğu sağlanıp fide, tohum, gübre, ilaç çiftçiye köyünde, yerinde, tarlasında teslim edecek yöntem geliştirilmelidir. İthalat yapamayacak gibi ekimi planlamalıyız. Önemli avantajımızı Ekim dönemi başındayız. Bu konuda bir seferberlik başlatıp ekimi artırıp ithalata ihtiyaç duymayacak çalışmalar sağlamalıyız. Tarım Kredi Kooperatifi çiftçinin her talebini karşılayacak konumda hizmet üretmelidir. Gübreye bu ara tekrar zam geldi. Girdi fiyatları ve zamlar bu süreçte dondurulmalıdır. Kamu bankaları dışında özel bankalar ve kooperatifler çiftçi takiplerini durdurup yeni kredi taleplerinin yolunu açmalıdır.” dedi.
İlginizi Çekebilir