Gürer: “AKP, tarımda da duvara tosladı”
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düzenlediği basın toplantısında domates ve kuru soğanda gümrük vergisinin sıfırlanmasını sert bir şekilde eleştirdi. Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve hayvancılıkta yanlış üstüne yanlış yapan AKP iktidarı tarımda da duvara tosladı” dedi.
Tarımsal ürünlerde üreticinin destekleneceği yerde ithalatın önünün açılmasının ülkede tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, ayçiçeği üretimi olmayan Sırbistan’dan bile ayçiçeği tohumu ve ham yağ ithal edilmesinin, Türkiye’nin ithalatta geldiği noktayı net bir şekilde gözler önüne serdiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Buğday, arpa ve kuru bakla için gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsattı. Gürer, şimdi de domates ve kuru soğan içinde gümrük vergisinin kaldırıldığını söyledi. İktidarın ‘depoculuk’ ve ‘stokçuluğu’ ayır edemez durumda olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Ocak, şubat, mart ve nisan aylarında tüketilmek üzere depoya konulan soğanı, stokçuluk iddiasıyla baskınlar yaparak piyasaya sürerseniz, bugün geldiğiniz noktada bu ürünlerin fiyatını zıplatırsınız” dedi.
AKP’nin tarım politikasında yaptığı yanlışları defalarca kez gündeme getirdiklerini belirten Gürer, “2017 yılında milli tarım politikası uygulamasına geçildiği ancak sürecin doğru yönetilemediğini söyledi. Tarımsal ürünlerde planlı ve etkin bir destekleme modelinin hedeflenmesi gerektiğini söyleyen Gürer, “İthalatı kimler yapıyor diye bakanlara soru önergesi veriyoruz. ‘Ticari sır’ olduğu gerekçesiyle açıklamıyorlar. Bu ticari sırın kapsamı nedir bunun açıklanması lazım. Tarım bilinçli olarak birileri tarafından sabote ediliyor. Çiftçi ve üretici desteklenmiyor dolayısıyla ithalata yöneliniyor” dedi.
Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirildiği bölgelerde ise üreticilere uygulanan kota nedeniyle ceza verilen çiftçilerin önümüzdeki yıl pancar ekmemekte kararlı olduğunu belirtti. AKP’nin planlı bir tarım politikası olmadığının altını çizen Gürer, bir yıl sonrasını hesaplayan bir çalışmasının olmadığına değindi. Gürer, “Tarımda duvara tosladılar. Yapılması gereken bölgesel olarak hangi ürünün hangi yörede yetiştirileceğinin tespit edilmesi, topraktan başlayarak doğru tahlil ve analizler yapılarak üretime geçilmesidir” diye konuştu.
Türkiye’nin ayçiçeği yetiştirmeyen Sırbistan’dan ayçiçeği tohumu ve ham yağ ithal etmesini değerlendiren Gürer, “Demek ki burada Sırbistan’a birileri getirecek oradan da Türkiye’ye girişi sıfır gümrükle yapılacak. Burada büyük bir haksız kazanç var” şeklinde konuştu.
SÜT ÜRETİCİSİ MAGDUR
Gürer, basın toplantısında süt üretimindeki azalmaya ve dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen ürünler üzerinde oynanan oyunları da dikkat çekti. Süt üretiminin 2018 yılının kasım ayında 743 bin ton olduğunu belirten Gürer, bir yılın aynı dönemine göre üretimin yüzde 8 azaldığına dikkat çekti.
Böyle giderse Türkiye’nin tarım ürünlerinde ithalata dayalı yaşamak zorunda kalacağını anlatan Gürer, bu durumun ülkemiz için ciddi bir risk olduğunu belirtti. Gürer, “Ülkemizin geleceği tarım ve hayvancılıktadır. Bir süre sonra endüstri 4 ile uygulamalar başladığında sanayi alanında, üretimde çok kişi işsiz kalacaktır. Tarım ve hayvancılık gelişirse, tarıma dayalı sanayi gelişirse, köylere yeniden değer verilirse her köyde ziraat mühendisi ve veteriner bulundurulursa, Türkiye’nin tarımda önü açılır ve tarımsal ürünleri ithal etmekten kurtuluruz” dedi.
İlginizi Çekebilir