© Tarım Pusulası 2021

Gürer: “2002 yılında tonu 319 TL olan DAP gübrenin tonu 7000 TL’yi geçti”

CHP Milletvekili Gürer, tarımsal amaçlı kullanılan elektrik faturalarının, ürün maliyetinin en önemli kalemlerinden birini oluşturduğunu, ödeme güçlüğü nedeniyle de çok sayıda üreticinin artık tarımdan soğuduğunu ifade etti. Gürer, TBMM ‘de yaptığı konuşmada da gübrede fahiş fiyat artışına dikkat çekti. İktidarın gerekli önlemleri almamasını eleştirdi.

Bayındır ilçesine bağlı köy ve beldelerde üreticilerle bir araya gelen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  yaptığı açıklamada, ziyaret ettiği köy ve beldelerde belirlediği sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Köylerde saptadığımız sorunları rapor olarak Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na da ilettik” dedi.

ELEKTRİK FATURALARI KABARDI 

Gübre, mazot, tohum ve diğer girdi maliyetlerinin yanı sıra tarımsal amaçlı kullanılan elektrik ücretlerine de neredeyse iki kat zam geldiğini söyleyen Gürer, bu durumun üreticiyi tarımsal faaliyetlerden soğuttuğunu anlattı.

YERALTI SULARINDA VAHİM TABLO 

Yeraltından çıkarılan sulama suyu seviyesinin de kuraklığa bağlı olarak sürekli düştüğünü aktaran CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, son yıllardaki su seviyesi düşüşünün normalin üzerinde seyrettiğini ve bu vahim tablonun kaygı verici boyutlara ulaştığını gördüklerini belirtti. 

ELEKTRİK FATURALARI CAN YAKIYOR 

Kuraklık nedeniyle yer altı su seviyesini düşmesi sonucu üreticilerin ek borularla yeraltı suyuna ulaşmaya çalıştığını kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımsal amaçlı kullanılan suyun elektrik faturaları can yakmaya devam ediyor. Fide üreticisi de patates üreticisi de soğan üreticisi de aynı sorunu yaşıyor. Yeraltı suyunun çıkarıldığı yerlerde elektrik faturaları, ürün maliyetinin en önemli kalemlerinden biri haline geldi” ifadelerini kullandı. 

TARIMSAL AMAÇLI ELEKTRİKTE KDV VE TRT KATKI PAYI KALDIRILMALI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal amaçlı kullanılan elektrik faturalarında TRT katkı payı ve KDV’nin kaldırılması ve sulama suyunun yeraltında çıkarılmasında kullanılan elektik maliyetlerinin aşağı çekilememesi durumunda, tarımsal üretimde ciddi bir düşüş olacağını kaydetti. Üretici  Ramazan Dişkaya yeraltı suyunda kuraklık etkisi ile 2,5 metre yakın suda seviye düşmesi var. Sulama suyunun elektrik tutarı kadar suyun çekilmesi de ciddi önlemleri gerekli kılıyor” diye konuştu.

 TBMM’DE SORUNLARI ANLATTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, besici ve çiftçinin adeta belini büken girdi maliyetlerindeki önlenemeyen artışa da  dikkat çekti. 

Gürer, bugün itibariyle bankaların takibinde  kredi borcunu ödeme güçlüğü çeken 174 bin çiftçinin olduğunu ve bu rakamın her geçen gün arttığını belirtti. 2002 yılından bu yana artış gösteren girdi maliyetlerine rakamlarla örnekler verdi.

Ömer Fethi Gürer, “Gübre fiyatlarında, tarihte görülmemiş artış devam etmektedir. Mazot, elektrik, yem, tohum ve ilaç fiyatları, çiftçiyi ve besiciyi iş bırakma noktasına getirmiştir. 2002 yılında 319 lira olan DAP gübre 7 bin lirayı aşmış, ÜRE gübre ise yine aynı şekilde 7 bin liraya dayanmıştır. 2002 yılında, 1 lira 10 kuruş olan mazotun litresi ise 7 lira 58 kuruşa gelmiştir; çiftçi ve üretici zor durumdadır.” diye konuştu. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER