© Tarım Pusulası 2021

Güneydoğunun Tahıl Ambarını Kuraklık Vurdu

Güneydoğu Anadolu bölgesinin tahıl ambarı olarak bilinen Araban Ovasında, kuraklık nedeniyle ekili alanlar kurudu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tahıl ambarı olarak bilinen Araban Ovasında, kuraklık nedeniyle ekili alanlar kurudu.

Yaklaşık 90 bin dönüm civarında buğday, arpa ve nohut ekili alanın bulunduğu Araban ovasını kuraklık vurdu. Bazı arazilerdeki ekili ürünler yüzde yüz oranına varan kuruma görülürken çiftçiler ise kuruyan hasatlarını traktörlerle sökmeye başladı. Büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten çiftçiler, esnafa biriken borçlarını nasıl ödeyeceklerini bilmediklerini ve ailelerinin geçimini nasıl sağlayacaklarını düşündüklerini ifade etti. Devlete olan borçlarının ertelenmesi için AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'dan yardım beklediklerini belirten çiftçiler, "Ne yapacağımıza bilemiyorum. Borçlarımız ertelenecek ya da borç batağına sürükleneceğiz. Bize yardım edin" diye konuştu. Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan ise bölgenin tahıl ambarı konumundaki Araban Ovasındaki çiftçilerin yerin yüzlerce metre altından elektrik gücü ile su çıkartılan su nedeniyle hayli masraflı tarım yaptıklarını kaydetti. Çiftçilerin kuraklık nedeniyle daha da kötü duruma düştüğünü vurgulayan Doğan, "Ekonomik durumu iyi olan çiftçiler yada yeniden ikinci defa borç altına girme riskini üstlenen çiftçiler, kuruyan hububatları traktörler ile söküp yerine kavun yada karpuz ekimi yapıyor. Ayrıca bunun için sulama sondaj kuyusu olan çiftçilerden günlüğü bin TL'den su kiralayarak kavun yada karpuz ekimini suluyor. bu da bir ümitle masraflarını kurtarmak için çabalayan üreticileri daha da sıkıntıya sokuyor. Eğer çiftçi hazır hasadı sökmezse ürünün bulunmaması nedeniyle şuana kadar ki masraflarını nasıl karşılayacağını bilmiyor" diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN UMUDU FARUK ÇELİK

Ziraat Odası Başkanı Doğan, çiftçinin tek umudu devlete olan borçlarının ertelenmesi olduğunu ifade etti. konuyu Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk çelik'e duyurmak istediklerini belirten Doğan, Faruk Çelik'in bölgenin milletvekili olduğunu hatırlatarak, "Çiftçilerimizin nefes alabilmesi için devletin sahip çıkması gerekir. Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin devlete olan borçlarının faizsiz ertelenmesi, yeni kredilerin sağlanması ve önümüzdeki yıl için tohumluk buğday, arpa ve nohut hibesi yapılması için çalışma başlatılması gerekiyor. Aksi takdirde, Arabanlı çiftçiler ve ailelerinin mağduriyeti devam eder" ifadelerini kullandı.

Araban Ovasındaki kuraklığın hat safhada olduğunu kaydeden Doğan, sulama sondajlarında da su seviyelerinin düştüğünü, hatta bazı sulama kuyularının da kuruduğunu ifade etti. Kuraklığın, Araban Ovasındaki kuruyan ekinleri sulamak için Almanya'dan ilçeye geldiğini belirten gurbetçi Hayri Durak ise ekili 265 dönüm alanı bulunduğunu ifade etti. Karacaören kırsal mahallesi Göl mevkisindeki arazisinde 125 dönüm arpa, 80 dönüm buğday ve 60 dönüm nohut ekili alanı bulunduğunu ifade eden Durak, arazisini sulamayı elektrikle çalışan iki sulama sondajı ile yerin yüzlerce metre altından yer yüzüne çıkararak, gerçekleştirdiğini ifade etti. 125 dönümlük Arpa akili alanım tamamen kuruduğunu ifade eden Durak, "Çevremdeki çiftçi komşularıma da kuruma tehlikesi nedeniyle hububat ekili alanlarını sulamaları için imkanım dahilinde su verdim. Onlar da buğday, arpa ve nohut ekili alanlarını suladı. Almanya'dan geldiğimde Araban Ovasında yaşanan kuraklığın çiftçilerimizi olumsuz etkilediğini ve bu yüzden mağdur olduklarını gördüm. İki sulama sondajım olduğu için arazilerime komşu olan çiftçi arkadaşlarımın kuruyan arpa, buğday ve nohut ekili alanlarını traktörüm ile söküp yerine kavun ve karpuz ekimi için hazırlama çalışması başlattım. Kuraklığın mağdur ettiği çiftçi arkadaşlarımızın borç batağında" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER