Güneydoğu Çiftçisi "Güneş Tarlası" ile Tanışacak
TarımGüneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki üreticileri tarımsal sulamadaki enerji ihtiyacını güneş enerjisinden temin etmeye yönlendirmek için Diyarbakır'da "güneş tarlası" oluşturuldu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki üreticileri tarımsal sulamadaki enerji ihtiyacını güneş enerjisinden temin etmeye yönlendirmek için Diyarbakır'da "güneş tarlası" oluşturuldu.
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (GAPUTAEM), güneş enerjisi potansiyeline dikkati çekmek ve çiftçileri alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yöneltmek amacıyla Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan aldığı destekle Silvanyolu üzerindeki yerleşkesinde yaklaşık 3 dekarlık tarım dışı alanda Güneş Enerji Santrali (GES) kurdu. 250 kwp gücündeki santralde güneşten elde edilen enerjiyle kurumun enerji ihtiyacının yüzde 61'i karşılanacak.
33 bin 500 çiftçi sulamada elektik enerjisi kullanıyor
GAPUTAEM Müdür Vekili Mehdi Sümerli AA muhabirine, kurum olarak kırsal alanda yaşayan vatandaşların yaşam standardını ve refah düzeyini yükseltmek, bölge çiftçisinin modern yöntemle üretim yapmasına katkı sunmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
Türkiye'nin pamuk üretiminin büyük bölümünün gerçekleştirildiği bölgede çiftçilerin sulamayı elektrik enerjisi kullanarak yaptığını anımsatan Sümerli, "152 bin çiftçinin 44 bin 500'ü pamuk ve mısır üretimi yapıyor. Bunun 33 bin 500'ü elektrik enerjisi kullanarak tarımsal sulama yapıyor" dedi.
Sümerli, sürdürülebilir bir kalkınma ve çevrenin korunması açısından tarımsal üretimde güneş enerjisinin kullanımının yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu:
"Yıllık güneşlenme süresi ortalaması günde 7-8 saat olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güneş enerjisi ile elektrik enerjisi üretimi bölge kalkınmasına büyük katkı sunacak. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı bu büyük potansiyel kullanılamamaktadır. Bunun en başında çiftçimiz bu konuda yeterli bilgiye sahip değildir. Bu sebeple örnek teşkil etmek amacıyla Güneş Tarlası Projesi'ni hayata geçirdik."
Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan sağlanan hibeyle güneş tarlasının oluşturulduğunu dile getiren Sümerli, 250 kwp gücündeki santralin yaklaşık 6 yılda maliyeti tutarında enerji üreteceğini kaydetti.
Sümerli, projedeki hedefin üreticileri güneş enerjisine yönlendirmek olduğunu işaret ederek, "İnşallah çiftçilerimize iyi bir örnek olacak. Yılda 450 bin kilovat saat enerji üretecek santrale çiftçimizi gruplar halinde getirip projeyi göstereceğiz" şeklinde konuştu.
"Projeyi gören üretici, tarlasında kendi santralini kuracaktır"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Odaları DiyarbakırKoordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, yörede tarımsal sulamanın çoğunlukla elektrik enerjisi kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtti.
Üreticinin enerji maliyetinin çok yüksek olduğunu ve bu nedenle özellikle yaz aylarında büyük sıkıntı yaşandığını anımsatan Delil, tarımsal üretimde alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Delil, çiftçilerin tarımsal sulamadaki elektrik girdilerini ortadan kaldırmak amacıyla güneş enerjisinden elektrik elde etme projelerinin bölgede de uygulanmaya başlamasının sevindirici olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
"Güneş enerjisi konusunda bölgenin çok büyük potansiyeli var. Bunun değerlendirilmesi için örnek projelerin uygulanması gerekiyordu. Bu nedenle GAPUTAEM'in Diyarbakır'da ilk güneş tarlasını oluşturması çok önemlidir. Güneş tarlasında incelemede bulunacak üretici, tarlasında kendi santralini kuracaktır. GAPUTAEM'e çiftçiye yaptıkları katkı için teşekkür ediyoruz."
İlginizi Çekebilir