© Tarım Pusulası 2021

Gümüşhane'de Çilek Bereketi

Gümüşhane'de son yıllarda alternatif ürün olarak üretimi yapılan çilek bu yılın son ürünleri hasat ediliyor. 96 dönüm alanda üretilen çilekler üreticilerin 3 milyon liralık hasıla elde etmesi bekleniyor.

Gümüşhane çilek üretimi her geçen yıl artarak devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında çilek üretim alanları bir önceki yıla göre yüzde 300 oranında arttı.

Köse ilçesinde Projesi kapsamında bu yıl  25 dönüm alanda kurulan çilek bahçelerini yerinde görerek incelemelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, bahçe sahipleriyle sohbet ederek çilek bahçeleri ile ilgili bilgi aldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen yaptığı açıklamada, İlimizde çilek tarımını geliştirmek amacı ile uygulamaya koyduğumuz Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında başlattığımız proje ile çiftçilerimiz tarafından da benimsenerek önemli bir tarımsal faaliyete dönen çilek yetiştiriciliği, 2020 yılı üretim sezonunda Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteği ile 66 dekar alanda  58 üreticiye 326 bin adet sertifikalı Albion çeşidi çilek fidesi dağıtımını yaptıklarını ifade eden Birşen,  Malç naylonu ve damlama sulama sistemi kurulu modern kapama bahçeleri tesis ettik. Geçen yıl 29 dekar alanda yapılan çilek üretimi bu yıl üç kat artarak 96 dekar alanda çilek üretimimiz oldu. 190 ton çilek elde edildi. Bu miktar ilimize 3 milyon lira ekonomik katkı sağlayacaktır dedi

Çileğin farklı aroması, yüksek şeker oranı ve uzun raf ömrü ile Gümüşhane için ideal bir ürün olduğunu gördüklerini dile getiren Birşen, "Bunun devamında da İl Müdürlüğü olarak çiftçilerimize yetiştiricilik konularında, damla sulama sistemi, malçlama ve diğer teknik konularda ciddi eğitimler verilerek teknik destek sağladık. Teknik elemanlarımızın işin başından sonuna kadar işin içinde bulunmak suretiyle hem malçlama kısmını, naylon çekimini, naylon altında sulama sistemi döşenmesi ve fidelerin dikimi olmak üzere tüm safhalarında teknik personellerimizin düzenli olarak tarlalarda kontrol yaparak üreticilere destek verildi. Çilek yetiştiriciliği Gümüşhane'de giderek yaygınlaşıyor ve ciddi derecede katma değer oluşturuyor. İlimizin iklim ve toprak yapısına uyumlu olan çilek yetiştiriciliğini geliştirilerek alternatif ürün arayışı olan çiftçilerimize yeni geçim kaynağı ve istihdam alanları oluşturulacak. Amacımız önümüzdeki yıllarda da Gümüşhane'de alternatif ürün olarak çilek yetiştiriciliğini yaygınlaştırmaktır" diye konuştu.

Köse merkez Subaşı köyünde çilek tarlasında hasat yapan üreticilerden Salih Meral ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün önerisiyle ve onların destekleriyle köyümüzde çilek üretimine başladık. Çilek üretimi bize daha kolay geldi ve daha çok kazanıyoruz verim de  güzel. İlaç kullanmıyoruz. Ürünümüz tamamen doğal lezzetli. Amacım daha fazla üretim yapmaktır dedi. Ürünün çok iyi olduğunu ve talebin çok fazla olması nedeniyle pazar sorunlarının olmadığını kaydeden Meral, Ürünü tarlada sattıklarını belirterek çileğin kilogramının 10 ila 15  liradan alıcı bulduğunu ve üzerine kar yağıncaya kadar hasada devam edeceğiz diye konuştu. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER