© Tarım Pusulası 2021

Gül Hasat Sezonu Açıldı

Yıllık yaklaşık 7 bin ton gül rekoltesi ile dünya yağ gül yağı ihtiyacının yüzde 65’inin karşılandığı Isparta’da 2016 yılı gül hasat sezonu Keçiborlu içesine bağlı Kılıç köyünde yapılan törenle başladı.

Törene Vali Vahdettin Özkan başta olmak üzere, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkcı, sektör temsilcileri,  daire müdürleri ve gül üreticileri katıldı.

GÜL SADECE EKONOMİK BİR DEĞER DEĞİL

Vali Vahdettin Özkan programda yaptığı konuşmada “2016 yılı gül sezonunu çiftçilerimizle, kamu kuruluşlarıyla, sanayicilerimizle hep beraber gül toplayarak gül başlattık. Müftümüzde duasının yaptı, burada emek veren ablalarımızla, abilerimizle köyde hep beraber gül topluyoruz. Isparta bu işin merkezi, gülün en fazla yetiştirildiği şehrimiz. 10 bine yakın çiftçimiz istifade etmektedir, yöremizin maişet kaynağı. Güle sadece ekonomik olarak bakmıyoruz. Kültürel anlamda da çok önemli bir yeri var. Turizm açısından çok çok önemli bir cazibe unsuru. Özellikle gül mevsiminde yöremize dünyanın dört ciddi bir temayülün olduğunu görüyoruz. Bu konuda da yoğun bir haraketlilik var. Turizm açısından bunun artarak devam etmesi sektörünün önemli bir girdisi olacaktır.

AR-GE ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLECEK

Gül bahçeleri insanlarımızın hem emeği, hem geçim kaynağı hem de kültürümüzün bir parçası. Bu bakımından çiftçilerimizin desteklenmesi önemli husus. Özellikle tarlaların gençleştirilmesi ve yaygınlaştırılması önem arz etmekte. AR-GE birimlerimiz, üniversitemiz ve araştırma enstitülerimiz çiftçilerimizin hizmetinde olacaklardır. Milli ürünümüzün kültürel değerinin de artırılması ve geliştirilmesi için neler yapılabilir konusunda AR-GE birimlerimize çok işler düşmekte. Bu yönüyle de üniversitemiz ve araştırma birimlerimiz burada var olan çalışmalarını devam ettireceklerdir.

ÇİFTÇİMİZİN DURUMU DAHA DA İYİLEŞECEK

Tarlalar büyütülerek ölçek sorunu çözülecek ve artacaktır. Gül üreticisiyle, sanayicisiyle, kamu birimleriyle, sektör temsilcileriyle ortak akıl toplantıları düzenleyerek bu y ve önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizin durumunu daha da iyileştirmek için neler yapabiliriz değerlendireceğiz. Zaten ilgili bakanlığımızın desteklerle ilgili birçok çalışması var. Desteklerin artması yönünde işletilmesi gereken mekanizmalar nelerdir? Derleyip ilgili kamu otoritelerine sunacağız.

ALIN TERİ DÖKEN KARŞILIĞINI ALMALI

Esas unutulmaması gereken burada yaşayan, tarlada emek sarf ede, alın teri döken, gül toplayan insanlarımızın hem ekonomik olarak emeklerinin karşılığını alması hem de milli kültürümüzde var olan gülün muhafazası, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Sadece ilimizle ülkemizle değil tüm dünya ile bu güzelliği paylaşmalıyız. 2016 yılının gül toplama hasat döneminin bütün çiftçilerimize hayır bereket getirmesini diliyorum” dedi.

Ardından dualar eşliğinde ilk hasat Vali Vahdettin Özkan ve diğer katılımcılar tarafından gerçekleştirildi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER