© Tarım Pusulası 2021

Gübrelemeyi parçalı yapın

Son yılların en çok yağışını alan Sarayönü'nde çiftçinin yüzü gülüyor. Öte yandan ise herkesin aklında proteinlerin tutup tutmayacağı sorusu var. Protein konusunda sıkıntı yaşamamanın yolu ise uygun gübrelemeden geçiyor.

Gübreleme konusunda bilgi veren Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Fatih Karça yaptığı açıklamada, "Başaklanma döneminde uygulanan azot, süt olum döneminde güçlü protein ağları oluşumuna ve süt olum dönemi sonrasında da protein birikimine neden olduğundan, yüksek proteinli tane üretimi sağlar. Hububat ekilişlerinin üzerine düşen yağış miktarlarına bakıldığında bu üretim yılının 2013-2014 üretim yılından oldukça fazla, uzun yıllar ortalamalarına göre yine yağışlı bir sezonu yaşamaktayız.

Sonbahar yağışlarının erken gelmesi çıkışın eksiksiz gerçekleşmesini sağlamıştır. Yağışlı ve Ilık geçen Ekim-Kasım ayları hububat gelişimini hızlandırmıştır. Kısmen şeker pancarı hasadından sonra yapılan ekimlerde çıkış henüz yeni tamamlanmış olup bitki gelişimi diğer alanlara göre geridir. Genel olarak ekim alanlarında bir problem görülmemektedir. Hububatın üzerine düşen yağış miktarı bakımından önceki yıla göre yaklaşık 5 kat daha fazla yağış alınmış durumdadır.

Yağışlı geçen yıllarda verim fazla, uygun gübreleme yapılmazsa protein oranı düşük olur. Çünkü buğday danesinde protein ve nişasta bulunmakta olup yağışlı yıllarda nişasta daha uzun süre ve miktarda danede birikir. Yağışlı geçen yıllarda danede protein oranının düşük kalması, nişastanın daha fazla ve uzun süre danede birikmesi, bitkinin daha uzun süre yeşil kalmasından kaynaklanmaktadır. Proteinin yapı taşı azot olduğundan yağışlı geçen yıllarda danede protein oranını artırmak için üst gübrelemenin parçalar halinde verilmesi ve özellikle başak döneminde azotlu gübre verilmesi gereklidir" dedi.

Üst gübrelemenin önemi büyük

Buğdayda kalitenin ve verimin arttırılması için üst gübrelemenin oldukça önem arz ettiğini ifade eden Karça, "Protein oranının istenilen seviyede elde edilebilmesi için en önemli faktör azotlu gübrelemedir. Çünkü proteinin yapı taşı azottur. Yetersiz ve zamanında uygulanmayan azot verim, protein ve kalite düşüklüğüne sebebiyet verir.  Üst gübreleme bu nedenlerle çok önemlidir.

Buğday bitkisinin başlangıçta yavaş olan azot alımı, sapa kalkma döneminde artar, başaklanma döneminde ise en üst düzeye ulaşır. İlk gelişme dönemlerinde aşırı azot ve jetatif gelişmeyi teşvik ederek, soğuğa, kurağa, hastalıklara ve yatmaya hassasiyeti arttırarak verimliliği düşürür. İleri gelişme dönemlerinde ise toprakta yeterli azotun bulunmaması kaliteyi düşürür.

Bu yıl çıkışın genelde sonbahar yağışlarıyla erken olması bitki gelişimi önceki yılara göre daha öndedir. Bu sebeple üst gübreleme tarım takvimine göre değil bitkinin gelişme durumuna göre yapılmalıdır. Başaklanma döneminde uygulanan azot, süt olum döneminde güçlü protein ağları oluşumuna ve süt olum dönemi sonrasında da protein birikimine neden olduğundan, yüksek proteinli tane üretimi sağlar.

Çiftçilerimizin bugünlerde üst gübrelemeye başlamaları gerekmektedir. Gübrelemeyi yağış durumu ve bitkinin gelişme dönemi dikkate alınarak yapılmalıdır. Üst gübrelemede önemli olan husus toprak analiz sonuçlarında verilmesi gereken azot miktarının bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde toprakla buluşturulmasıdır. Üst gübrelemede kuru şartlarda yağışa bağlı olarak bir defada, sulu şartlarda bitkinin azot tüketimine bağlı olarak, parçalar halinde verilmesi verimi ve kaliteyi arttırır" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER