Gübre Denetimlerinde Yasaklı Ürünler Tespit Edildi
TarımTarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatıyla İstanbul'da gerçekleştirilen geniş çaplı gübre denetimlerinde yasaklı ve taklit ürünler tespit edildi.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın talimatıyla Türkiye genelinde başlatılan eş zamanlı gübre denetimlerine hız verdi. Gübre güvenilirliğini sağlamak ve taklit-tağşiş ürünlerin piyasaya arzını önlemek amacıyla gerçekleştirilen denetimlerde, sahada etkin kontroller gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği kapsamında, çiftçilerin güvenilir gübreye erişimini sağlamak, merdiven altı üretimi engellemek ve üretici, ithalatçı ve dağıtıcıların haklarını korumak amacıyla İstanbul genelinde geniş çaplı denetimler yürütülüyor. İstanbul'da faaliyet gösteren 345 ithalatçı, 41 üretici firma ve 171 gübre dağıtıcısı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen 96 Gübre Denetçisi tarafından titizlikle denetleniyor.
Denetimlerde, depolama alanları, ürün etiketleri ve numune analizleri dikkatle inceleniyor. Depo kontrollerinde, kamera ve yangın söndürme tertibatı, havalandırma koşulları ve yığın yüksekliği gibi kriterler inceleniyor. Eksiklik tespit edilmesi halinde firmalara 1 ila 6 ay süre tanınıyor, bu süre sonunda eksiklik giderilmezse üretici ve ithalatçıların belgeleri iptal edilmek üzere Bakanlığa bildiriliyor.
Etiket denetimlerinde, gübrelerin lisans ve tescil belge numarası, onaylı etiket, DNA bandrolü gibi bilgileri kontrol ediliyor. Eksiklik tespit edilen ürünlerin satışı geçici olarak durduruluyor, yanıltıcı veya sahte ürünler için idari para cezası uygulanıyor ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuluyor. Numune analizlerinde ise, özellikle piyasaya yeni giren, ihbar edilen ya da şüpheli görülen ürünlerden örnekler alınıyor. Yapılan analizler sonucunda uygunsuzluk tespit edilirse, idari para cezası kesiliyor ve ürünler toplatılıyor.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, denetimlerin aralıksız süreceğini belirterek, çiftçilerin güvenilir gübreye ulaşmasını sağlamak için tüm önlemleri almaya devam edeceklerini vurguladı. Vatandaşlar ve çiftçiler, şüpheli gübre satışlarıyla ilgili ihbarlarını Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimlerine iletebilirler.
İlginizi Çekebilir