Gördüğü haberden etkilenip kurdu...
TarımKahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde, emekli Mehmet Ali Koca (65), televizyonda gördüğü bir haberden etkilenip tarlasına ‘gezen tavuk yumurtası çiftliği’ kurdu. Şimdi talep yağıyor...
Bankadan çektiği 70 bin lira kredinin üzerine 60 bin lira daha ekleyip kurduğu çiftlikte yetiştirdiği bin 350 tavuktan günde bin 100 adet doğal köy yumurtası elde eden Mehmet Ali Koca, taleplere cevap vermekte zorlandığını belirtti.
Tavukların beslenmesi için tarlasının bir bölümüne yonca ve benzeri yem bitkileri eken Koca, her gün tek tek topladığı yumurtaları paketleyip, günlük olarak Elbistan’daki marketlere sattığını söyledi.
BU YUMURTALAR DOĞAL
Tavuklara kesinlikle hormon vermediğini vurgulayan Koca, “Bu yumurtalar doğal. Tavuklara hormon vermiyoruz. Kafeste de beslemiyoruz. Doğal gıdalarla beslendikleri için yumurtaları da lezzetli oluyor. Elbistan’dan ve Ekinözü’nden sırf yumurta almak için çok sayıda vatandaş çiftliğe geliyor” diye konuştu.
Elbistan’da uzun süre esnaflık yaptıktan sonra emekli olan Mehmet Ali Koca, eşi ile birlikte ilçeye bağlı İğde Mahallesi’nde aldığı bir tarlaya ev yaptı. Şehir stresinden uzak bir yaşam sürmek isteyen Koca’nın televizyonda izlediği bir haber, 65 yaşında tavuk çiftliği kurmasına neden oldu.
130 BİN TL HARCAMIŞ
Gezen tavuk çiftliği kurup doğal yumurta üretmeye karar veren Koca, yaklaşık 2 yıllık araştırmanın ardından 130 bin TL harcayarak çiftliği kurdu. Bu iş için bankadan 70 bin lira da kredi çeken Koca, 4 aylıkken aldığı tavukları büyütüp, günlük bin 100 yumurta üretmeyi başardı.
Koca, şunları söyledi:
TAVUKLARI 4 AYLIKKEN ALDIM
“Uzun süre esnaflık yaptım. Emekli olduktan sonra eşimle birlikte buraya yerleştim. Ama boş duramadım. Bir gün televizyon izlerken tavuk çiftliği haberi denk geldi. O an kararımı verdim ve hemen uygulamaya geçirdim. Hiçbir şey bilmiyordum bu konuda. Malatya’da ve çevre illerde araştırma yaptım. 2 yıl sonra çiftlik açmayı başardım. 60 bin liram vardı üzerine de bankadan 70 bin lira kredi aldım ve bu çiftliği kurdum. Küçük kafeslerde tutulan ve önündeki yemi yiyen, sadece yumurta yapan tavuk yerine geniş alanda istediği gibi gezen ve arazideki doğal besinleri yiyen tavuklardan yumurta üretmeyi amaçladım. Tavukları, 4 aylıkken Kayseri’deki bir çiftlikten 16 bin liraya aldım. Su ve yem sistemlerini tam otomatik olarak kurdum. Bizim çiftliğimizde kafes yok. Tavuklar sürekli geziyor. Tarlamın bir bölümüne yonca ektim. Diğer sebzeler de var. Tavuklar, her gün iki defa yoncayla besleniyor. Aynı zamanda buğday, Mısır ve soya veriyoruz. Kesinlikle hormon kullanmıyoruz. Sadece yumurta yemi veriyoruz. Tavuklar büyümeye ve yumurta verecek erişkinliğe ulaşmadan resmi işlemlerimi tamamladım.
GÜNDE 1100 YUMURTA ALIYOR
Üretim için gerekli olan tüm belgelerimi aldım. Tavuklarımız 17 haftalıkken yumurta vermeye başladı. İlk başta yumurta sayısı azdı. Yumurtalar da normalden küçüktü. Ancak zaman geçtikte yumurtalar hem fazlalaştı hem de büyüdü. Bin 400 tavukla başladığım çiftliğimde şimdi bin 350 tavuk var. Günlük de bin 100 yumurta alıyorum. Bunlar gezen tavuk olduğu için yumurtaları da doğal. Buradaki bütün işlemler veteriner kontrolünde yapılıyor.”
Kurduğu çiftliğindeki tavukların bakım, temizlik ve beslenme ihtiyaçlarıyla kendisinin de ilgilendiğini ifade eden Mehmet Ali Koca, çocuk gibi büyüttüğü tavuklara gözü gibi baktığını ifade ederek şöyle devam etti:
“Günümün 24 saatini neredeyse çiftlikte geçiriyorum. Sabah erkenden kalkıp, yonca biçiyorum. Çiftliğin temizliğini yapıyorum. Tavukları yemledikten sonra yumurta toplama işi başlıyor. Her tavuk için kasalardan yaptığımız tünekler var. Tavuklar buralara yumurtluyor. Yumurtaların toplanmasının ardından paketlemeye geçiyoruz. 15’li ve 30’lu şekilde paketlemesi yapıldıktan sonra satışa hazır hale geliyor. Şu an üretimden çok memnunum. Günde bin 100 yumurta satıyoruz. Günlük olarak taze taze Elbistan’daki marketlere götürüyoruz. Taleplere cevap vermekte zorlanıyoruz. Ayrıca günlük olarak buraya gelen vatandaşlar var. Ekinözü’nden, Elbistan’dan geliyorlar. Yumurtalar doğal olduğu için tercih ediyorlar. Elbistan’da bir ilki başardığım için çok mutluyum. İnşallah, önümüzdeki kışı atlatırsak çiftliği büyütüp tavuk sayısını da arttırmayı düşünüyorum.”
Koca, üretmenin ve üretimin önemine işaret ederek, “Üretelim ki bu ülke ayakta kalsın. 65 yaşında ben bu işe başladım. Gençlerin beni örnek almalarını temenni ediyorum” diyerek, sözlerini tamamladı.
İlginizi Çekebilir