Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesinden Çilek Üretimine Destek
TarımGöksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında Merkez İlçe köylerinde kurulan 5 adet çilek bahçesinden birisi olan Başkışla Köyünde Çilek Tarla Günü organizasyonu düzenlendi.
Düzenlenen tarla gününe Vali Vekili Hacı İbrahim TÜRKOĞLU, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ÖZÇALIK, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Karaman İl Koordinatörü Özgür ÖZTÜRK, İl Müdür Yardımcısı Abdullah KAYA, Şube Müdürleri, Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü proje sorumlusu teknik elemanları, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu(IFAD) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Proje Yürütme Birimi personelleri, Teknik elemanlar ve üreticiler katıldı.
Tarla günüde bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan ÖZÇALIK Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesisi hakkında verdiği bilgilerde: "Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi (GTHKP), Konya ve Karaman illerinin 11 ilçesindeki 238 dağlık köyünde uygulanmaktadır. Konya ilinde: Ahırlı, Bozkır, Taşkent, Hadim, Yalıhöyük, Akören, Güneysınır İlçeleri ve köylerinde, Karaman ilinde ise: merkeze bağlı 54 köyümüz ile Başyayla, Sarıveliler, Ermenek İlçelerimiz ve köyleri proje kapsamındadır.
Projenin amacı; proje bölgesindeki çiftçinin tarımsal üretimini ve gelir seviyelerini arttırmak, kırsaldaki istihdam fırsatlarını iyileştirmek ve küçük çiftçileri gruplar halinde veya bireysel olarak inisiyatifler almaya teşvik etmek, sosyal altyapıyı, üretimi ve kırsal alanlardaki maddi olanakları kısıtlı kesimlerle doğrudan bağlantılı kurumların kapasitelerini iyileştirmek olarak belirlenmiştir. Bununla beraber proje bölgesinde tarımsal değer zincirinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliğinin sağlanarak kırsal alanda gelir seviyesinin artırılması da hedeflenmektedir.
Proje, Türkiye Cumhuriyeti ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile ortak bir şekilde finanse edilmektedir ve uygun durumlarda proje faydalanıcılarından da katkı alınmaktadır. Projenin toplam bütçesi 22 milyon Avro'dur.
2018 yılında Proje kapsamında yapılan çalışmalarımızı şu şekilde özetlemek mümkündür: 2018 yılı mart ayında İlimizde yeni bağ tesisi, sebze serası kurulması ve kiraz bahçesi kurulmasına yönelik olarak birinci hibe çağrısına çıkılmış ve 29 yeni bağ tesisi, 47 sebze serası kurulması ve 9 kiraz bahçesi kurulumu başvurusu olmak üzere toplamda 87 başvuru alınmış olup, başvuruda bulunan 87 çiftçiden 71'i ile sözleşme imzalanmıştır.
2018 yılı nisan ayı başında Karaman merkez ilçede proje uygulama sahasında yer alan 54 köyden hane sayısı, şehre uzaklık, ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) ye kayıtlı, arazinin sulu/kuru, bahçe/tarla olma durumu vb. kriterler göz önüne alınarak belirlenen 27 köyümüzde Antraknoza karşı dayanıklı bir nohut çeşidi olan Azkan tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Merkez ilçemizde 81 çiftçimize, Ermenek merkezi ve köylerinde 48 çiftçimize, Sarıveliler ilçemiz ve köylerinde 35 çiftçimize ve Başyayla ilçesi ve köylerinde ise 7 çiftçimiz olmak üzere toplam 171 çiftçimize 18.600 kg nohut tohumunun tamamı hibe şeklinde dağıtılmıştır.
Proje kapsamında yeni uygulanacak faaliyetler ile ilgili çiftçilerimizin örnek uygulamaları yerlerinde görmeleri için Yalova'da çilek üretimi, Manisa'da ise üzüm üretimi ile ilgili eğitim ve teknik geziler gerçekleştirilmiştir. Bu teknik gezilere toplam 70 çiftçi ve teknik personel katılmıştır.
2018 yılı temmuz ayı içerisinde mevcut bağların iyileştirilmesi, geomembran havuzların tesisi ve çiftlik içi kurutma araç ve ekipmanları için ikinci hibe çağrısına çıkılmıştır. İkinci hibe çağrısı kapsamında 55 Geomembran Havuz Kurulumu, 21 Çiftlik İçi Kurutma Araç ve Ekipmanları ve 22 Mevcut Bağların İyileştirilmesi başvurusu olmak üzere 98 başvuru alınmış olup, ilimizdeki değerlendirmeler tamamlanmış ve Merkez Proje Yönetim Biriminin değerlendirmesine sunulmuştur.
Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında uygulanacak demonstrasyonlar için, bölgede nispeten yeni olan faaliyetlere odaklanılması planlanmıştır. Karaman için yeni bir ürün olarak ele aldığımız çilek üretimi ile ilgili olarak yaklaşık 2 dekarlık alanlarda merkezde 5, Ermenek'te 2, Sarıveliler ve Başyayla İlçelerimizde 1 er adet olmak üzere toplam 9 adet çilek bahçesi demonstrasyonunun kurulumu tamamlanmıştır. Ayrıca bağ ve bahçelerdeki domuz gibi yaban hayvanlarından kaynaklanan zararları azaltmak için planlanan elektrikli çit demonstrasyonları için Karaman Merkez ilçe proje köylerinde 2, Ermenek ilçesi köylerinde 4 olmak üzere toplam 6 adet demonstrasyon kurulmuştur.
Bugün tarla günümüze ev sahipliği yapan Başkışla köyümüz çiftçilerinden Hasan Hüseyin ÖNAL'a ait 2.100 m² lik tarlada fide alımı, çevre ihatası gibi çeşitli girdilere destek verilmiş olup yaklaşık 20 bin TL hibe verilmiştir. Tarla günümüzün ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, bereketler getirmesini diliyorum" dedi.
İlginizi Çekebilir