© Tarım Pusulası 2021

Giresun’da Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyonu Projesi” kapsamında yeni bir aşılama kampanyasının başladığını duyurdu. 16 Eylül – 17 Kasım 2024 tarihleri arasında Giresun merkez ve 15 ilçede büyükbaş hayvanlara yönelik şap aşısı uygulanacak.

Kampanya kapsamında, 2 aylıktan büyük tüm sığır cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacak. Aşısız annelerden doğan yavrular için bu yaş sınırı 14 gün olarak belirlenmiştir.

Şap Hastalığı ve Etkileri

Halk arasında “Dabak” olarak bilinen şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda yaygın olarak görülen çok bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Ağız, tırnak ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde %30-45, süt veriminde ise %15-35 oranında kayıplara yol açmaktadır. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlerle sonuçlanabilecek ciddi sorunlar yaşayabilmektedir.

Hayvan Nakillerinde Zorunlu Aşılama

Sığır cinsi hayvanların iller arası nakillerinde “Veteriner Sağlık Raporu” bulundurma zorunluluğu devam etmektedir. Bu raporun alınabilmesi için hayvanların son 6 ay içinde Sat-2 serotipi içeren şap aşısı ile aşılanmış ve bu aşının üzerinden en az 21 gün geçmiş olması gerekmektedir.

Eş Zamanlı Aşılama ve Diğer Uygulamalar

Şap aşılama kampanyası ile birlikte, dişi buzağılara brusella aşısı, küçükbaş hayvanlara brusella, PPR ve çiçek aşıları, kedi ve köpeklere ise kuduz aşısı uygulanmaktadır. Aynı zamanda, hayvanların küpelenmesi, kayıt altına alınması ve mevcut kayıtların güncellenmesi çalışmaları da sürdürülmektedir.

Aşı Zorunluluğu ve Destekleme Şartları

5996 sayılı kanun gereğince, üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına şap aşısı yaptırmaları zorunludur. Aksi halde üreticiler cezalı duruma düşecektir. Ayrıca, buzağı ve malak desteklemelerinden yararlanabilmek için hayvanların şap aşısı yapılmış olması gerekmektedir.

Detaylı bilgi almak isteyen hayvan sahipleri, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü veya ilçe müdürlüklerine başvurabilirler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER