© Tarım Pusulası 2021

Giresun’da Manda Sütü Toplama Altyapısı Uygulanan Projelerle İyileştiriliyor

Giresun’da manda yetiştiriciliğini geliştirmeye ve süt toplama altyapısını iyileştirmeye yönelik olarak yürütülen proje çalışmaları konusunda Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Muhammet Angın şu bilgileri verdi:

“Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda Giresun’da 2012 yılında uygulamaya başlanan ve halen devam etmekte olan “Halk Elinde Anadolu Mandası Islah Projesi” sayesinde manda yetiştiriciliği yeniden rağbet görmeye başlamıştır. Bu projeyle birlikte 2012 yılından bu yana Giresun’da  yetiştiricilerimize,  manda ıslahı amacıyla toplam 9 milyon 593 bin lira nakdi destek sağlanmıştır. Manda mevcudu da 4 bin 703 başa yükselmiştir.

Artan manda sayısı ve ıslah projesi neticesinde artan süt verimi nedeniyle, yetiştiricilerimizin ürettikleri çiğ manda sütünün hijyenik koşullarda toplanarak işlenmesi ve sosyo-ekonomik açıdan kalkınmalarını sağlamak amacıyla;  İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına (DOKAP) “Çiğ Süt Toplama Altyapısının İyileştirilmesi” ve “Manda Sütü Toplama Altyapısının İyileştirilmesi” projeleri sunulmuştur. Her iki projeye de DOKAP tarafından sırasıyla 2017 yılında 500 bin lira ve 2019 yılında 623 bin lira olmak üzere toplamda 1 milyon 123 bin lira destek sağlanmıştır.

Bu hayvancılık teknik altyapı projelerinden sağlanan finansmanla 2017 ve 2019 yıllarında:

63 adet 50 lt’lik (25 adedi güneş panelli), 1 adet 1.000 lt’lik ve 1 adet 2.000 lt’lik süt soğutma tankı;  2 adet 2.000 lt’lik araç üstü nakil tankı; 1 adet jeneratör;  60 adet tek sağım ve 60 adet çift sağım mobil süt sağım makinesi ile 1 adette 11 parametreli ultrasonik süt analiz cihazı İl Müdürlüğünce temin edilerek proje paydaşı Giresun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğine teslim edilmiştir.

Temin edilen süt sağım makineleri ile süt soğutma tankları, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından belirlenen üyelerine verilmiştir. Birlik tarafından periyodik olarak toplanan manda sütleri, hijyenik şartlarda en yakın işleme tesisine ve ileriki dönemde faaliyete geçirildiği taktirde Birliğin kendi işleme tesisine ulaştırılmış olacaktır.

Projenin tam anlamıyla hayata geçirilmesiyle birlikte; manda yetiştiricilerinin kalkınmalarına ciddi bir katkı sağlanması, damızlık manda sayısının artması ve ilimizin manda sütü ve mamulleriyle adından söz ettiren bir il haline gelmesi hedeflenmektedir” Dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER