© Tarım Pusulası 2021

Giresun’da İlk Hastalıktan Ari İşletmeye Sağlık Sertifikası Verildi

Giresun'un Bulancak ilçesi Talipli köyünde faaliyet gösteren büyükbaş hayvancılık işletmesi, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler sonucu “Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası” almaya hak kazandı. Bu işletme, Giresun’da hastalıktan ari sertifikası alan ilk işletme olma özelliğini taşıyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, sertifikanın önemine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Bakanlığımızın 2024-2028 Hayvancılık Politikaları Yol Haritası kapsamında yer alan ‘Hastalıktan Ari İşletme Sayısının Artırılması Eylem Planı’, sürdürülebilir, verimli ve kaliteli hayvansal üretimi desteklemeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda, 2024 yılı Mart ayından itibaren çalışmalarımıza hız verdik ve bugün Giresun’da bir ilki gerçekleştirerek bir işletmemize hastalıktan ari sağlık sertifikası veriyoruz.”

Angın, hastalıktan ari işletmelerin, tüberküloz ve bruselloz gibi insanlara bulaşabilen zoonotik hastalıklara karşı yapılan testler sonucunda sağlıklı olduğunun tescil edildiğini belirtti. “İşletmedeki hayvanlar belirli aralıklarla test ediliyor ve yeni hayvanlar karantina ve test sürecinden geçerek işletmeye kabul ediliyor. 2024 yılı sonuna kadar Giresun’da iki işletmeye daha bu sertifikayı vermeyi hedefliyoruz. Böylece, yıl sonuna kadar üç işletmeye ulaşmayı planlıyoruz. 2025 yılında da arilik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

Ari işletmelere sağlanan avantajlara da değinen Angın, 2024 yılında ari işletmelerde doğan dişi buzağılara ek destek verileceğini açıkladı. "Temel buzağı desteğine ek olarak dişi buzağı başına 4 bin lira nakdi destek sağlanacak. Ayrıca, 2025 yılında ari işletmeler damızlık hayvan ithalatı yapabilecek ve bu işletmelere yönelik hayvancılık kredilerinde sübvansiyon oranları artırılacak. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) da ari işletmelerin proje taleplerine öncelik verecek" ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER