© Tarım Pusulası 2021

Giresun’da Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı Kapsamında 269 Bin 614 Hayvan Aşılandı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı çerçevesinde yürütülen çalışmalar hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 2024 yılının ilk 6 ayında Giresun genelinde hayvan hastalıklarına karşı koruyucu amaçla gerçekleştirilen aşılama çalışmalarında, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri bünyesindeki veteriner sağlık personeli tarafından 269 bin 614 hayvanın aşılandığı belirtildi.

Programın ilk 6 aylık döneminde, baskın ve ilkbahar kampanyaları kapsamında şu aşılar uygulandı:

- 198 bin 121 sığır cinsi hayvana şap aşısı,

- 6 bin 847 sığır cinsi ve 9 bin 355 koyun-keçi türü hayvana brucella aşısı,

- 31 bin 447 koyun-keçi türü hayvana çiçek aşısı,

- 22 bin 166 koyun-keçi türü hayvana veba (PPR) aşısı,

- 1 bin 121 kedi ve köpeğe kuduz aşısı.

Ayrıca, aşılama çalışmalarının yanı sıra toplamda 379 bin 28 hayvan sağlık taramasından geçirildi. İl genelinde yürütülen koruyucu aşılama çalışmaları ile eş zamanlı olarak, küpeleme ve işletmelerde bulunan hayvanların güncelleme çalışmalarının da aralıksız sürdürüldüğü ifade edildi.

Aşıların, hastalıklarla mücadelede en etkin yöntem olduğuna dikkat çeken müdürlük, bu sayede şap, koyun keçi vebası, koyun keçi çiçeği gibi birçok hastalığın yanı sıra hayvanlardan insanlara bulaşabilen (zoonoz) kuduz ve brucella gibi hastalıkların da önüne geçildiğini vurguladı.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvan sağlığının güvence altına alınamadığı bir ortamda insan sağlığını korumanın ve gıda güvenilirliğini sağlamanın mümkün olmayacağını belirterek, mücadele programı kapsamında veteriner sağlık personeli tarafından yıl boyunca koruyucu aşılama çalışmalarına devam edileceğini kaydetti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER