Giresun Yaylalarında Hayvanlar Suya Kavuşuyor
HayvancılıkGiresun mera ve yaylaklarında otlayan hayvanların temel sorunlarından biri de, içme suyu temininde güçlük çekilmesidir. Yaylaklarda otlayan hayvanlar, bulundukları yerde ya suyu hiç bulamamakta veya metrelerce uzaklıktaki suya ulaşım sağlasa dahi doyum kalitesinde su içememektedirler. Hayvanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için; sığırlar günlük ortalama 50-60 litre, koyun -keçilerde ortalama 2-3 litre su tüketirler. Canlı ağırlıkları ve verim seviyeleri yükseldikçe bu günlük su ihtiyaçları da artar.
Giresun genelindeki mera ve yaylak alanlarında, hayvanların içme su ihtiyaçlarını karşılamak ve su kalitesini yükseltmek amacıyla yürütülmekte olan ‘Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi’ kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2016 yılında, 700 adet sıvat (hayvan suluğu) ve 11 bin metre su borusu dağıtımı gerçekleştirildi.
Hayvancılığın yoğun olduğu Şebinkarahisar, Alucra, Bulancak, Dereli, Espiye, Yağlıdere ilçeleri başta olmak üzere, Giresun genelinde ihtiyaç tespiti yapılan diğer ilçelere ve önceki yıllarda sürdürülmekte olan ıslah projeleri ile birlikte toplamda bin adet sıvat ve 29 bin metre su borusu dağıtımı gerçekleştirildi.
Su, kaynağından alınarak borular vasıtasıyla hayvanların otlak alanlarında tesis edilen sıvatlara getirilecektir. Bu sayede, mera ve yaylaklarda otlayan hayvanlar daha yakın mesafede içme suyuna kavuşacağından; mera yem bitkileri çiğnenme baskısından kurtulacak, hayvanlarda enerji kaybının azalması sonucunda et ve süt veriminde artış elde edilerek il ekonomisine önemli bir kazanç sağlamış olacak.
Islah çalışmaları kapsamında yapılacak olan sıvat tesisi, mera ve yaylakların yeknesak biçimde otlatılmasına katkı sağlayacaktır. Sürekli belirli alanlarda otlayan hayvanlar, sıvatların tesisi ile birlikte diğer kısımlarda da otlama imkânına sahip olacaktır.
İlginizi Çekebilir