© Tarım Pusulası 2021

Giresun Fındık Lisanslı Deposu Ve Spot Borsası Törenle Açıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakanlık olarak TMO aracılığıyla lisanslı depoları hep destekleyeceklerini ve Türkiye genelinde yayılmasına özen göstereceklerini belirterek, "Bu bağlamda çalışmalarımız Allah'ın izniyle devam edecektir. Bu, Giresun için çok değerli ve önemli bir adım." dedi.

"Gerek nakdi̇ hi̇be desteklerden gerekse de uyguladığımız pek çok proje i̇le tarım sektörünün güçlenmesi̇, sağlam bi̇r zemi̇ne oturtulması ve önünün açılması için çok çaba sarf ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz." dedi.

Fakıbaba, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla düzenlenen "Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası"nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarım sektörünün önemine dikkati çekti.

Tarım sektörünün, insanların beslenmesi, istihdamı, ekonomiye katkısı ve ihracat potansiyeli bakımından büyük önem taşıdığını ifade eden Fakıbaba, geleceğin dünyasında gıda ve tarımın bugünkünden çok daha önemli ve kritik noktada olacağını vurguladı.

Gıdasını kendisi üretebilen, gıda güvenliğini garanti altına alabilmiş ülkelerin, geleceğin lider ülkeleri olacağını belirten Fakıbaba, "Bu bi̇li̇nç ve farkındalıkla tarıma yaklaşıyor, gerek nakdi̇ hi̇be desteklerden gerekse de uyguladığımız pek çok proje i̇le tarım sektörünün güçlenmesi̇, sağlam bi̇r zemi̇ne oturtulması ve önünün açılması için çok çaba sarf ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Fakıbaba, bu bağlamda tarım sektörüne sağladıkları nakdi destekleri 2002 yılında 1,8 milyar liradan 2017'de 12,8 milyar liraya çıkardıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiftçilerimize 15 yılda toplam 105 milyar liranın üzerinde destek verdik. Bakanlığımızca sağlanan bu desteklerin ve yürütülen projelerin sonucunda birim alandan elde edilen verim miktarlarında önemli artışlar sağlandı ve bu toplam bitkisel üretim miktarımız yüzde 20 artarak, 117 milyon tona ulaştı. Tarım ve gıda ürünleri dış ticaretindeki artış da aynı şekilde devam etmektedir. 2002'de 3,8 milyar dolar olan tarımsal ihracatımız ise 2016 yılında 4,3 kat artışla 16,3 milyar dolara ulaşmıştır."

Son 15 yılda Giresunlu çiftçilere 1,7 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldığı bilgisini paylaşan Fakıbaba, "Bizler destek verdik, sizler ürettiniz, çalıştınız, katma değer sağladınız." dedi.

"Fındık, ülkemiz için stratejik bir ürün konumundadır"

Fakıbaba, söz konusu rakamlara ulaşırken Karadeniz Bölgesi'nin temel geçim kaynağı fındığın büyük rol oynadığına dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

"Ülkemizde 700 bin hektar alanda fındık üretimi yapılıyor ve 500 binin üzerinde üreticimiz bulunuyor. Son 6 yıllık dönemdeki ortalama üretimimiz 550 bin ton civarındadır. Ülkemiz, dünya fındık üretiminin yüzde 60'ını, ticaretinin ise yüzde 70'ine yakınını tek başına sağlıyor. Türki̇ye, fındıktan 2016-2017 üretim sezonunda 1,8 milyar dolar ihracat geliri elde etmiştir. Bu nedenle fındık hem bölge insanımız hem de ülkemiz için stratejik bir ürün konumundadır."

"Ürün borsasına geçiyoruz"

Fakıbaba, hükümet olarak fındık üreticilerinin hep yanında olduklarını vurgulayarak, "Üreticilerimize 2009'dan beri toplam 6 milyar lira destek ödemesi yaptık. Mazot ve gübre desteğiyle beraber her yıl üreticimize verdiğimiz destek miktarı dekara 181 Türk lirasıdır." şeklinde konuştu.

Fındık bahçelerinin geliştirilmesine yönelik de çalışmaların devam ettiğini aktaran Fakıbaba, bütün bunların yanında fındığı en iyi şartlarda muhafaza etmek ve zamanı geldiğinde değerinde satıp, harcanan emeğin karşılığının alınabilmesinin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Fakıbaba, bu nedenle de lisanslı depoculuk sisteminin hayata geçirildiğini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ürünlerin kamyonlarla nakledildiği bir dönemden, ürün kâğıtlarının el değiştirdiği, satıldığı ürün borsasına geçiyoruz. Çiftçi ne zaman isterse o zaman satacak. Kâğıdını vereceksin, paranı alacaksın. Bu sistem devreye girmiş bulunuyor. Bu sistem sayesinde üreticilerimiz güvenli, sigortalı ve sağlıklı depolama ve ürün senedine karşılık, bankalardan kredi kullanma imkânı bulacaktır. Hasat dönemlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşleri önlenerek piyasa dengelenecektir.

Alım satım işlemleri, ürün senedi üzerinden yapılacağından nakliye giderleri azalacaktır. Çiftçi, ürününü fiyatların en yüksek olduğunu düşündüğü dönemde satabilecek, ürün ticaretiyle uğraşan tacir ve sanayicilerimiz, kalitesi bilimsel kriterlere göre belirlenmiş ve fiyat istikrarı sağlanmış ürünleri kolayca temin edebilecektir."

Bakanlık olarak da TMO aracılığıyla lisanslı depoları hep destekleyeceklerini ve Türkiye genelinde yayılmasına özen göstereceklerini anlatan Fakıbaba, "Bu bağlamda çalışmalarımız Allah'ın izniyle devam edecektir. Bu, Giresun için çok değerli ve önemli bir adım." dedi.

"675 bin ton fındık rekoltemiz var"

Fakıbaba, fındık fiyatlarıyla ilgili de şunları ifade etti:

"Rekolte, resmi olarak 705 bin tondu fakat son zamanlarda güneş yanığı ve küllenmeden dolayı ben bunun daha önce 650 ile 700 bin ton olduğunu söylemiştim ve bugün net olarak resmi rakam 675 bin ton olarak açıklanmıştır. 675 bin ton bizim fındık rekoltemiz vardır. TMO'nun açıkladığı fiyat bir eşik, taban fiyattır. Bu taban fiyatın üzerine çıkması tabii ki tarım bakanı ve bir kardeşiniz olarak, özellikle Karadenizli bir damadı olan kardeşiniz olarak beni sizlerden daha fazla mutlu edecektir. Bundan emin olmanızı istiyorum."

"Üreticilerin, açıklanan fiyatın altında fındığını satmaması gerekiyor"

Üreticilerden bir istirhamı olduğunu söyleyen Fakıbaba, üreticilerin açıklanan fiyatın altında fındığını satmaması gerektiğini anlattı.

Fakıbaba, "Bizim üreticimizden beklentimiz TMO'ya yardımcı olmaları. Acele etmemeleri yani hemen satıp gitmemeleri. Sayın Cumhurbaşkanımız da, Başbakanımız da, Bakanlar Kurulumuz da bu konunun üzerinde ciddiyetle duruyorlar. Biz hükümet olarak ne söz vermişsek onları tek tek yerine getireceğiz. Bizim açıkladığımız fiyat levant 10 lira, Giresun fındığı 10,50 liradır. Bunun altında satmayın ve bütün fındıkları alacağımıza dair size söz veriyorum arkadaşlar." diye konuştu.

Fakıbaba, TMO'nun, üreticilerin fındığını satın alacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sınırı yoktur, süre sınırı da yoktur. Randevu sıkıntısı da yoktur. Hiçbir üreticimiz fındığını satamama endişesi yaşamayacak. Dönüm başına önce 90 kilo olarak belirtmiştik, sonra 110 kilograma çıkarttık, bugün çok değerli bakanlarımızla konuştuk, bu 110 kilogramı 130 kilograma çıkarttık arkadaşlar. 130 kilograma kadar bütün alımları alacağız. Fındık alımında TMO'nun uyguladığı yüzde 2 çatlak oranının artırılmasını istiyorlar. Bunu da yine bakan arkadaşlarımızla konuşarak, yüzde 5'e çıkardık. Bizim amacımız TMO'ya gelen hiçbir çiftçimizi geri göndermemektir. Onun için hükümet olarak ne söz vermişsek bu sözümüzün arkasındayız ve bu sözümüzü yerine getireceğiz."

"Hep üreticinin yanındayız"

Fakıbaba, TMO'nun alım yaptığı yerlerle ilgili gerekli direktifi verdiğini, yeterli olmayan yerlerde yeni noktalar açılacağını söyledi.

Hükümet olarak, Tarım Bakanı olarak hep üreticilerinin yanında olduklarını vurgulayan Fakıbaba, "Tarımın ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Tarım olmadığı takdirde ülkelerin gelişemeyeceğini biliyoruz. Onun için Türkiye çok önemli bir coğrafi konuma sahiptir. Biz kendimize yetecek toprağa sahibiz. Yeter ki el ele verelim, birlikte olalım. Yeter ki Urfa'sı, Samsun'u, Giresun'u, Diyarbakır'ıyla el ele verelim. İnanın, bu ülke yaşanacak bir ülke." değerlendirmesinde bulundu.

Fakıbaba, gıdaların sadece Türkiye'ye değil, Avrupa'ya da yetebilecek şekilde üretileceğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Allah'ın izniyle bunu çiftçi kardeşlerimizle başaracağız. Biz hem çiftçinin dostuyuz hem aradaki sanayicilerimizin ve pazarcı arkadaşlarımızın dostuyuz ve sonunda gerçek tüketicilerin hep yanında olacağız ve olmaya devam edeceğiz. Bu konuda hiç endişeniz olmasın, sakin olun, rahat olun, devlet, hükümet arkanızdadır.

Bütün satılmayan ürünlerinizi biz eşik fiyatla değil, açıkladığımız taban fiyatla alacağız ama inşallah arzu ederiz ki bunun üzerine çıksın, çiftçilerimiz hep mutlu, memnun, daha zengin olsun. Hepimizin isteği budur."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER