Gıda Sistemleri Konusunda Kapasite Geliştirme Eğitimleri
GıdaEğitim programının ilk bölümü, gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği konusunda bilgi ve farkındalığı arttırmayı ve “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” yaklaşımının benimsenmesini sağlamayı amaçladı.
FAO, 7 Mayıs'ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) üyesi ülkelerin gıda sistemleri kavramını ve yaklaşımını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için sürdürülebilir gıda sistemleri konusunda bir eğitim programı başlattı. Eğitim, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü-Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Bölgesel İşbirliği Merkezi (KEİ-SGSM)” projesi çerçevesinde organize edildi.
Etkinlik, FAO Kıdemli Politika Sorumlusu Sumiter Broca'nın açılış konuşmasıyla başladı. KEİ-SGSM projesini tanıtan Broca, gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği konusunda kapasitelerin güçlendirilmesinin projenin önemli bir parçası olduğunu ve bölge ülkeleri için çok önemli olduğunu belirtti.
İlk oturumda, ABD Johns Hopkins Üniversitesi'nden Küresel Gıda Politikası ve Etik Bloomberg Profesörü Jessica Fanzo, gıda sistemleri kavramı üzerine bir giriş eğitimi verdi. Fanzo, mevcut gıda sistemleri yaklaşımıyla devam etmenin zorluklarını ve risklerini ortaya koyarak mevcut gıda sistemlerini neden dönüştürmemiz gerektiğini açıkladı.
Fanzo özellikle şunları vurguladı, mevcut gıda sistemleri hem insan sağlığı hem de çevreyi olumsuz etkiliyor. Mevcut gıda sistemleri, küresel sera gazı emisyonlarına katkı yapan bir faktör ve Paris Anlaşması tarafından belirlenen hedeflere ulaşma çabalarını da baltalıyor. Gıdaya yetersiz erişim ciddi bir sorun olmaya devam ederken, dünyada giderek artan sayıda insan mikro besin eksikliği ve obezite gibi diğer yetersiz beslenme biçimlerinden muzdarip. Sağlıksız beslenme, hastalık ve ölümlerin altında yatan dünyadaki en önemli risk faktörü. Ayrıca, mevcut gıda sistemleri doğal kaynaklar, yaban hayatı, biyoçeşitlilik ve ekosistemler üzerindeki baskıyı da artırıyor. Bu nedenle, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve herkes için daha sağlıklı gıdalar sağlamak için gıda sisteminin üretimden işleme, dağıtımdan tüketime kadar tüm aşamalarında bir dönüşüm gerekli.
Fanzo'yu, katılımcıların gıda sistemleri perspektfini anlamalarına yardımcı olmak üzere Etiyopya'ya odaklanan bir vaka çalışması izledi. Vaka çalışması, Uluslararası Tropikal Tarım Merkezi (CIAT)-Alliance Bioversity International'da Gıda Ortamı ve Tüketici Davranışı Direktörü Mark Lundy moderasyonunda gerçekleştildi.
Eğitim programının ilk bölümü, gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği konusunda bilgi ve farkındalığı arttırmayı ve “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” yaklaşımının benimsenmesini sağlamayı amaçladı. Ayrıca ilgili uzmanlık ve deneyimleri paylaşmak için bir ortam sağladı. Eğitim, katılımcıların devam eden “2021 Gıda Sistemleri Zirvesi için Üye Devlet Diyalogları”nın kapsamını, beklenen sonuçlarını ve 2021 Zirvesi öncesinde ve sonrasında sürdürülebilir gıda sistemlerine yönelik ulusal çözümler geliştirmek için birlikte nasıl çalışacaklarını anlamalarına yardımcı oldu.
Çalıştay sırasında gruplara ayrılan katılımcılar, Fanzo ve Lundy tarafından sağlanan ayrıntılı bilgilerden yararlanarak Gürcistan örneğini bir gıda sistemi bakış açısıyla analiz etmeye çalıştılar.
Çalıştayın 24 Mayıs’taki ikinci oturumunda, katılımcılar gıda sistemleri ile ilgili zorlukları ve çok aktörlü ortamlarda olası sorunları çözmek için gerekli politikaları tartışacaklar.
FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında
FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.
2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.
İlginizi Çekebilir