© Tarım Pusulası 2021

Gıda ithalatı 2014'de 5.6 milyar doları geçti

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, gıda ithalatında artışın sürdüğüne ve 2014 yılında 5.6 milyar doları geçtiğine dikkat çekti.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, gıda ithalatında artışın sürdüğüne ve 2014 yılında 5.6 milyar doları geçtiğine dikkat çekti.
Sektörün 2014 yılını değerlendirdiği ve 2015 yılı öngörülerini paylaştığı bir basın toplantısı düzenleyen Kopuz'un açıklamalarına göre, Türkiye’nin 2014 yılı genel ihracatının yüzde 7’si gıda ve içecek sektöründen geldi.
Buna göre, sektör ihracatı 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 4.1 artışla 11 milyar 104 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Gıda ve içecek sanayi ihracatı, Türkiye toplam ihracatından yüzde 7 pay aldı. İhracatta ilk 3 ülke Irak, Almanya ve Suriye oldu.
Buna karşılık, 2014 yılında gıda ithalatı ise 2013 yılına göre yüzde 3.2 artışla 5 milyar 617 milyon dolara çıktı ve böylece gıda ve içecek sanayi ithalatı, Türkiye toplam ithalatından yüzde 2.3 pay aldı.
Geçen yıl ithalatta ilk 3 ülke Rusya, Endonezya ve ABD oldu. Elde edilen bu sonuçlarla, sektörün dış ticaret karşılama oranı 2014 yılında yüzde 197.7 düzeyine yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2014 yılında kuru soğan ithalatı 21 kat, lahana ithalatı 39 kat, nar ithalatı yüzde 136, karpuz ithalatı yüzde 122, kırmızı mercimek ithalatı yüzde 179 arttı.
Kopuz'un verdiği bilgilere göre, 330 milyar lira büyüklüğündeki sektörün istihdamı 455 bin 246 kişi ve sektörde faaliyet gösteren toplam 40 bin 719 işletmenin 547’si yabancı sermayeli.

“STOKÇULUK EŞİTTİR HARAMZADELİKTİR”
Konuşmasında gıda enflasyonunu değerlendiren Şemsi Kopuz, “Türkiye’de maalesef bizim insanlarımızın içi de çok rahat değil" dedi ve ekledi:
"Biz meydanı boş bıraktığımız zaman, biz doğruları konuşmadığımız zaman maalesef bu enflasyonda ki yüksek fiyatların hepsinin sebebi iklim diyebiliriz, doğru, etkenler var, don diyebiliriz. Ama bunlar asıl sebep değil. Gerçeğine bakmamız gerekiyor. Eğer depolarından patatesleri saklayıp satmıyorlarsa, fındıkları depolayıp satmıyorlarsa, buğdayı stoklayıp satmıyorlarsa, eti stoklayıp satmıyorlarsa, bu fiyatları tırmandırıyorlarsa, bunları tekrar söylüyorum, bunlarına adı stokçuluk eşittir haramzadeliktir”

“ARTIK HAMMADDEMİZİ PAHALI ALMAK BENİM AĞIRIMA GİDİYOR”
Başkan Kopuz, seçim çalışmalarına dikkat çekerek, “Seçim çalışmaları var ama ben gıda ve içecek sektörü olarak, Türk gıda, içecek sanayii olarak rica ediyorum lütfen sanayi ve ekonomi bir numaralı gündemde olsun. Artık hammaddemizi pahalı almak, spekülatörlerin elinden almak benim ağırıma gidiyor” dedi.

“DÜNYADA BALI BİR ARILAR YAPAR, BİR TÜRKLER YAPAR”
Sahte bal konusunda değinen Kopuz, “Ben dünya ülkelerine gittiğim zaman orada bazı meslektaşlarım orada şunu diyor, bu acı bir şey; dünyada balı bir arılar yapar, bir Türkler yapar. Ben buna bir ilave yapıyorum; dünyada sütü, süt ürünlerini bir de Türkler yapar. Bu imajı da beraber düzelteceğiz” ifadelerini kullandı.

“GIDA-İÇECEK SANAYİİNE ZAM GEREKTİRECEK ENDÜSTRİ SORUNU YOK”
Kopuz, 2015 yılı gıda enflasyonuna da değinerek, “Hammadde açısından zam gerektirecek, gıda-içecek sanayiine zam gerektirecek endüstri sorunu yok. Sorun işlenmemiş hammadde, tarım ürünlerinde. Bu da ağırlıklı yaş meyve-sebzede” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER